A kombucha egy szénsavas, erjesztett ital, amelyet édesített fekete vagy zöld teából készítenek, és egy szimbiotikus baktérium- és élesztőkultúrával erjesztenek. Ennek neve angolul Scoby, avagy: Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Amikor először hallottam a Scoby elnevezést, azt hittem, valaki elnevezte a kombucháját, mint más a kutyáját. 😀 Azért is írom le, hátha ti sem tudjátok: ez magának a baktériumkultúrának a neve. Ez a vastag, nyálkás, gumiszerű korong lebeg a kombucha ital tetején, és ez felel a fermentációs folyamatért. Na de miben is rejlik a kombucha hatása? Most utánajártunk!

Kombucha: ronda, de finom
A „szimbiotikus” szó azt jelenti, hogy a baktériumok és élesztők együttműködnek, azaz egyik sem tudna önállóan ilyen módon fermentálni. A Scobyban lévő mikrobák együtt dolgoznak: az élesztők cukrot bontanak le, alkohollá alakítják, a baktériumok pedig ezt az alkoholt ecetsavvá alakítják. Ennek eredményeként keletkezik a kombucha jellegzetesen savanykás, enyhén pezsgő íze.
Az erjedési folyamat során különféle savak, enzimek, probiotikumok és vitaminok keletkeznek, így a kombucha hatása a szervezetre igen sokrétű. A fermentált ital gazdag probiotikumokban, így népszerű választás a bélrendszer egészségének és immunitásának megőrzése érdekében. Sokan pedig a fogyókúrás törekvéseik támogatására is beillesztik az étrendjükbe.
@streetkitchenhu A kombucha nem varázslat – bár annak tűnik! ✨🍵 Egy kis tea, cukor és a „Scoby” csodája (nem, nem Scooby-Doo, bár ő is imádná! 🐶), és pár nap múlva már kortyolhatod is a saját házi készítésű, buborékos egészségbombádat. Boti mutatja, hogyan készítsd – te kipróbálnád? 🫧💚 #streetkitchen #sknation #mutimiteszel #mutimitsütsz #skrecept ♬ original sound - streetkitchenhu
Az örök élet elixírje?
Először is szögezzük le, hogy a kombucha nem valami modern kori divattermék. Eredete több mint 2000 évre nyúlik vissza. Valószínűleg Kínából származik, ahol a „halhatatlanság italaként” is ismerték. Innen terjedt el Oroszországba, Japánba, majd Európába és Észak-Amerikába. A 20. században kevésbé volt népszerű, de a 2000-es évektől kezdve – különösen a 2010-es évektől – újra nagy figyelmet kapott az egészséges életmód megőrzése iránti érdeklődés miatt.
Egyébként volt egy fellángolása a kilencvenes években is, akkor nem bizonyult tartósnak a kombucha divatja, most azonban szélesebb körben hódít. Ehhez persze hozzájárult, hogy megindult a nagyipari gyártása, és üdítőként is forgalmazzák. Sokan szeretik ugyanis jellegzetes, kissé savanykás ízét. Emellett a a bélflóra és a mikrobiom szerepe az utóbbi időben központi téma lett a modern táplálkozástudományban. Így divatba jött minden, ami a bélflóra egészséges működését segíti.

A kombucha hatása: mire jó?
Bár sok egészségügyi előnyt tulajdonítanak neki, fontos tudni, hogy a tudományos bizonyítékok nagy része mögött nincs széles körű tudományos vizsgálat – írja a Health magazin. A kombucha hatása leginkább az emésztésre gyakorolt pozitívumokban mutatkozik meg. A fermentáció során ugyanis a kombucha probiotikumokat termel, amelyek támogatják a bélflórát és az emésztést. Az egészséges bélrendszer támogatása révén pedig közvetve valóban hozzájárulhat az immunrendszer működéséhez.
Csakhogy! Nehéz meghatározni a kombuchában lévő probiotikumok bélrendszeri egészségre gyakorolt hatását. Ennek egyik oka az, hogy nem lehet megmondani, mennyi élő probiotikum van egy pohár kombuchában – így a palackozott kombuchák hatása erősen kérdéses. Még ha pontosan fel is tüntetik az italban lévő organizmusok teljes számát, nem lehet tudni, hogy ebből mennyi az élő és mennyi az elhalt. A palackozáskor még élő probiotikumok is elpusztulhatnak, mire megisszuk a kombuchát – írja szintén a Health magazin.
Tényleg fogyaszt a kombucha?
Sok felhasználó arról számol be, hogy a kombuchának étvágycsökkentő hatása is van, de ez sem bizonyított. Humán klinikai vizsgálat a kombucha esetében ez idáig kevés készült, az összes kutatás állatkísérleteken alapul, így összességében nem vagyunk még annyira okosak a kombucha hatásait illetően.
Ettől függetlenül sokan fogyókúrás csodaszerként tekintenek a kombuchára – de valójában erről szó sincs. A kombucha önmagában nem fogyaszt, bár valóban javíthatja a bélrendszer egészsége és a súlykontroll közötti kapcsolatot. Ha a bélmikrobiom egészséges, hatékonyabban tudja megemészteni az ételt és felszívni a tápanyagokat. Annyi történik tehát, hogy az egészséges bélrendszer segíthet több kalóriát elégetni és hatékonyabban fogyni. Egyes állatkísérletek szerint a kombucha fogyasztása fokozhatja az anyagcserét, de több humán vizsgálat szükséges még ez ügyben.

Alapjában véve egészséges
Fontos hangsúlyozni, hogy a kombucha alapja mindig valamilyen tea, ami önmagában is sok jótékony hatással rendelkezik. Főleg a zöld tea, aminek antioxidáns és méregtelenítő hatása jól ismert, emellett a vérnyomásra és a koleszterinre is jó hatással van. A kombuchával ellentétben a zöld teával kapcsolatban már sok tanulmány készült, és ezek egyértelműen bizonyítják, hogy a tea javíthatja a zsírégetést és támogathatja a fogyást.
Továbbá a teanövény tényleg tele van antioxidáns vegyületekkel, a zöld tea úgynevezett katechineket tartalmaz. A fekete tea pedig az antioxidáns hatású polifenolok forrása. Előfordulhat tehát, hogy nem is a kombuchának kell a jótékony, valamint zsírégető és antioxidáns hatásokat tulajdonítani, hanem egyszerűen a zöld tea fogyasztásával is elérhetjük ugyanezt. Étvágycsökkentő hatása pedig valószínűleg inkább a szénsavnak van. Így érdemes a kombuchát étkezés előtt fogyasztani: fél pohárral felhörpinthetsz evés előtt.
Amit tehát biztosan tudunk, az mindössze annyi, hogy a kombucha gazdag probiotikumokban, amelyek támogathatják a bélrendszer egészségét és az emésztést.
Vannak-e káros hatásai?
A kombucha fogyasztásának lehetséges mellékhatásai és kockázatai is vannak, főként a házilag készített kombucha esetén. Házilag készítve – ha nem steril környezetben történik az erjesztés – penészesedés fordulhat elő, és elszaporodhatnak benne a káros baktériumok. Nagy mennyiségben fogyasztva irritálhatja a gyomrot vagy súlyosbíthatja a refluxot. A cukorbetegeknek és cukormentes diétát követőknek pedig szem előtt kell tartaniuk, hogy a cukor szükséges a baktériumkultúra beindításához, ezért a kombucha ital minden esetben tartalmaz cukrot! Ezt figyelembe kell venni a fogyasztásakor, csakúgy, mint azt, hogy az erjedés miatt a kombucha igen kis mértékben, de tartalmaz alkoholt. Ez általában 0,5 és 1% között mozog – várandós nőknek tehát a fogyasztása nem ajánlott!
Összességében mértékkel fogyasztva, és lehetőleg megbízható forrásból vásárolva a kombucha egészséges kiegészítője lehet az étrendnek. Előnyösen hat a bélflórára, az emésztésre és az immunrendszerre, de nem csodaszer, és nem helyettesíti az orvosi kezelést. A házi készítésnél pedig fontos az alapos higiénia és a megfelelő fermentálási idő!