Street Kitchen Guide

FelzabáltukaStreetKitchenGuidetop3nemzetközihelyét!

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Egy príma olasz, esetleg egy remek mexikói, netán egy páratlan közel-keleti kajára vágytok? Mutatjuk, szerintünk melyek a legkirályabb nemzetközi helyek Magyarországon.

Szerencsére már rég nem azok az idők járnak, amikor egy új nemzetközi hely megnyitása csodaszámba megy. Ennek köszönhetően egy kis keresgéléssel lényegében az egész világ gasztronómiáját végigkóstolhatjuk úgy, hogy még az országhatáron sem lépünk át közben. Ráadásul nem csak a fővárosban akadnak olyan helyek, amik igényt tarthatnak a figyelmetekre. 

Ha egy nyaralásról úgy tértetek haza, hogy menthetetlenül beleszerettetek valamelyik nép gasztronómiájába, esetleg kipróbálnátok egy, a megszokottól merőben eltérő ízvilágot, akkor a Street Kitchen Guide-ban egy teljes fejezetet találtok, amit a nemzetközi helyeknek szenteltünk. Most megmutatjuk, hogy kiket ítéltünk meg idén a legjobbaknak ebből a kategóriából.

3. Elefántos Étterem és Pizzéria

Ha az olasz konyha szerelmesei vagytok, akkor vigyázó szemeiteket a Mecsek felé vessétek, egészen pontosan Pécs belvárosára. Itt található ugyanis az Elefántos Étterem és Pizzéria, amit Zachár Zsolt 1996-ban, egy olasz barátjával együtt alapított. Zsolt azóta is havi rendszerességgel jár ki Olaszországba – egészen pontosan Udinébe –, ahonnan újabb és újabb inspirációkkal, no és persze kiváló olasz alapanyagokkal tér haza.

nemzetkozi-helyek
Elefántos Étterem – Seafood- és pizzakánaán (Fotó: Rabi Bence)

Ha kedvelitek a tengeri herkentyűket, akkor az Elefántos étterem a kánaán lesz számotokra. Az egyik legnépszerűbb fogás a tagliolini allo scoglio, ami egy paradicsomos alapú házi pasta gazdagon elhalmozva fekete kagylóval, rákocskákkal és tintahallal. Az előételek között is találni fokhagymás garnélarákot, ami frissen pirított kenyérrel tunkolva szintén olyan élvezet, amihez hasonló kevés akad. 

Persze, ha olasz étteremről beszélünk, akkor nem hanyagolhatjuk el a pizzaválasztékot – az Elefántos ezen a téren sem marad szégyenben. Zsolték megszerezték az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) minősítést, ami azt jelenti, hogy elismerten igazi nápolyi pizzát készítenek. Ha ilyet rendeltek, akkor egy nagyon könnyed, buborékos tésztára számítsatok, amin minőségi olasz és hazai alapanyagok alkotják a feltétet. 

Cím: 7621 Pécs, Jókai tér 6.

2. Taco Bar Budapest

Gasztrotúránk második állomásán elhagyjuk Európát és egészen Mexikóig repülünk. A Taco Bar tulajdonosai évekig éltek az Egyesült Államok déli részén, ahol sok mexikói kollégájuk volt, ők szerettették meg velük az ország ízeit. Mikor visszatértek Magyarországra, egy kis food truckot nyitottak Szigligeten Taco Truck néven. Bár eleinte szokatlan volt a hazai közönség számára ez az ízvilág, hamarosan olyan népszerűségre tettek szert, hogy megnyithatták állandó helyüket Budapesten. 

A Taco Bar kínálatában természetesen helyet kaptak a tacók, burritók és quesadillák, amik tényleg hibátlanok, egyikkel sem tudtok tévedni. Amit elsőre nem biztos, hogy megrendeltünk volna, az a sopa de lima. Ez lényegében egy csirkehúsleves, de kerül bele rengeteg zöldség, lime, avokádó és egy markáns reszelt sajt, amik új szintre emelik ezt a műfajt – olyan ízbomba, ami simán vetekszik egy pho levessel is. 

nemzetkozi-helyek
Taco Bar – Buñuelos vaníliával és mexikói karamellel (Fotó: Rabi Bence)

Az állandó étlap mellett mindig találtok egy szezonálisat is. Érdemes erről is szemezgetnetek. Mi is így találtunk rá egy isteni desszertre, a buñuelosra, ami egy olajban kisütött tortillalap, amit a Taco Barban mexikói karamellel és vaníliafagylalttal kínáltak. Nem bántuk meg a választásunkat. 

Cím: 1051 Budapest, Nádor utca 23.

1. Meshuga

A dobogó első helyezettjét a Gozsdu-udvarban keressétek. A Meshuga egy igazán különleges színfoltot hozott a városba, ugyanis a Földközi-tenger és a Közel-Kelet ízeit ötvöző étlapján tényleg olyan ételkülönlegességeket találni, amikért egyébként sok száz kilométert kéne átutaznunk. Yoav Abid séf nagyszülei Marokkóból és Algériából származnak, szülei Párizsban születtek, ő pedig Jeruzsálemben, az étlapon így rengeteg eltérő kultúra ízeit tudta házasítani. 

Már az étterem letisztult, mégis kissé bohém hangulatáért érdemes ellátogatni a Meshugába. Ez a „kontrollált káosz” az ételekben is megmutatkozik, amik közül nehéz lenne egyet kiemelni. A fogások alapja legtöbb esetben valami nagyon egyszerű – például padlizsánkrém, sült karfiol, polenta vagy éppen bárányborda, amik mellé azonban olyan szokatlan és pezsdítő köretek, olajok és fűszerek kerülnek, amik túlzás nélkül új dimenziókat nyitnak meg. 

nemzetkozi-helyek
Meshuga – Sashimi avokádókrémmel, retekkel és égetett naranccsal (Fotó: Rabi Bence)

A már említett polenta például krémes, kerül rá parmezánpehely, gomba és borsóhüvely, amiket egy szarvasgombás olajjal permeteznek meg. Ez egy olyan ízélményt eredményez, amit még most is érzek a számban, amikor erre az ételre gondolok. És ez a játékosság minden fogásra jellemző volt, amiket kóstoltunk. A mezzék esetében nemcsak az ízekkel, de a textúrákkal is játszottak, így a szokásos krémek helyett sok esetben habokat kaptunk. Tény, hogy a Meshuga árban egy magasabb kategóriát képvisel, de cserébe olyan élményt kaptok, amit egyhamar nem fogtok elfelejteni. 

Cím: 1075 Budapest, Holló utca 12-14.

Ha tetszett a Top 3 nemzetközi hely az SK Guide-ból cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!