Ahogy a rapper Ogli G is „megénekelte” már, Jászberényben sosem unalmas a péntek, így Timivel, a fotósunkkal mi is egy pénteki napot választottunk arra, hogy ellátogassunk a Jászság fővárosába. Budapestről kicsit több mint egy óra kocsikázás után be is gördültünk a város egyik legelegánsabb vendéglátóhelyére, a Szatmári Hotel és Étterembe.
A jászberényi kórház egykori gondozóházának épülete több évig üresen állt, mielőtt megkezdődtek a felújítási munkálatok, 2022 októberében pedig megnyitott a Szatmári Hotel. Mint Farmati Sándor szállodavezetőtől megtudtuk, elsősorban üzleti szállodaként működnek, így a szokásos menetrenddel ellentétben náluk inkább hétköznap érdemes foglalni, hogy biztosan asztalhoz jussunk.

Nemzetközi ízek a Szatmári Hotel és Étterem palettáján
Az agglomerációban működő cégek révén sok külföldi vendég érkezik ide, ezért az étterem felhozatalát is igyekeztek nemzetközire hangolni. Mindenféle húsok, halak, sőt még tengeri herkentyűk is találhatók az étlapon, de persze a hazai klasszikusok sem hiányozhatnak. Naná, hogy a rántott húsra gondolunk – a ropogós panko morzsa sertést és csirkét is rejthet, de népszerű a steak és a kacsamell is. Az ízek erősen a bisztrókonyha irányába mutatnak, az adagok viszont annál kiadósabbak.
Az étteremben dolgozó csapat a kezdetek óta változatlan, az ételek terén azonban gyakori az újítás, durván negyedévente felfrissítik az étlapot, az aktuális szezonnak megfelelően. Mi épp egy étlapváltás másnapján érkeztünk, így már a téliesített felhozatalba kóstolhattunk bele.
Kacsarillette, ami egyből kenyérre kent minket
Könnyed, mégis ízekben gazdag indítása volt a vacsorának a szálas kacsahús zsírjában (4490 Ft), ami a házi kenyérre kenve meglehetősen hamar elfogyott. A bébiuborka és a marinált lila hagyma is kiváló kísérői. Első pillantásra nem tűnik túl nagy adagnak, de nem is az a cél, hogy rögtön az előétellel jóllakjunk – főleg nem akkor, ha tudjuk, milyen főételek várnak még ránk!

Tökéletesre sült lazac
Jó pár izgalmas húsételt találni az étlapon az Iberico bordától a namíbiai wagyu marhanyakig, de ezúttal egy kicsit könnyedebb vonalon mozogtunk. És milyen jól tettük! Timivel a legnagyobb egyetértésben jelentettük ki, hogy életünk eddigi legfinomabb lazacfiléjét kóstoltuk a Szatmári Hotel & Étteremben.

A bőre olyan aranybarnára és ropogósra sült, hogy azt még egy kacsacomb is simán megirigyelte volna! Aszalt paradicsomos rizottóágyon érkezik, egy kis frissítő szezámos bébispenót-saláta kíséretében – és ha ránk hallgattok, tuti nem hagyjátok ki! (7190 Ft)
Vegán golyók vadas mártásban
Hogyan teljesít egy vadas a névadó vadhús, sőt mindenféle állati eredetű hozzávaló nélkül? Meglepően jól! A növényi alapú húshelyettesítőből formázott golyók kellően füstösek, ízre és állagra is tökéletesen hozzák az igazi húsgolyó-élményt, a vadas mártás selymes, az alaposan meggrillezett kelbimbó és a karamellizált sült répa pedig a kétkedőket is simán meggyőzi. (5490 Ft)

Szilvás nudli mint villantós desszert
Ha valahol, akkor a Szatmári Hotel & Étterem konyháján tudják, hogyan kell a házias ízeket bisztrófogásként tálalni. Legalábbis a szilvás nudlival minket abszolút meggyőztek erről. A nagyiféle klasszikus igazi nagybetűs desszertként éledt újra szilva, szeder és pekándió társaságában. Részünkről ez bizony 10/10! (2390 Ft)

Bisztrókonyha a javából
Akár átutazóban jártok Jászberényben, akár eltöltötök pár napot a városban, a Szatmári Hotel éttermét jó szívvel ajánljuk. A szezonális étlapon biztosan találtok valami fogatokra valót, egy kis szerencsével (vagy átgondolt szervezéssel) pedig egy élő zenés bor- vagy rumvacsorát is elcsíphettek. De ha kisebb családi rendezvényhez kerestek helyszínt, akkor is jó választás az elegáns, de nem feszengős hangulatú étterem, ahol kérésre izgalmas sültestálakat is összeállíthattok a társaságnak. Csak a lazacot le ne felejtsétek róla!
Cím: 5100 Jászberény, Szabadság tér 17.