A Budapest 150. születésnapját ünneplő nyertes torta kihirdetésére még várnunk kell egy kicsit, de addig sem maradunk fővárosi finomságok nélkül! Pénteken debütál ugyanis a Budapest desszertje cukrászverseny idei győztese!
Fekete ribizli és tonkabab adja a Budapest desszertje ízvilágát
A magyar cukrászatok és édességmanufaktúrák népszerűsítésére létrejött versenyen idén Horváth Eszter, a Sugar Design Cukrászda feketeribizlis-tonkababos alkotása, a Revue vitte a prímet. A két fő alapanyag adott volt, hiszen a verseny tavalyi győztese választotta ezeket a 2023-as Budapest desszertje kötelező elemeinek.
Horváth Eszter ezek mellé egy Japánban népszerű különleges hozzávalót, fekete szezámot is csempészett. Mint elmondta, a Sugar főcukrászával, Vaslóczki Orsolyával együtt kóstoltak először az ázsiai szigetországban fekete szezámos süteményt, és azonnal beleszerettek az ízébe.
Gluténérzékenyek is kóstolhatják
A 2023-as Budapest desszertje süteményt alul fekete szezámos piskóta alkotja, amelyet fekete ribizlis puha zselével töltöttek be. Erre tonkababos, áfonyás feketeribiszke-mousse kerül belga étcsokoládé-ganache-sal és ropogós krokantpralinéval. Mivel a fekete ribizli igen aromás és savas gyümölcs, ezért áfonyával párosították, amihez nagyon jól passzol a tonkabab.
A fekete szezám szintén jól harmonizál a savas gyümölcsökkel, ezért választották a piskótához, amihez liszt helyett pirított fekete szezámot használtak, a piskóta így gluténmentes lett. Az idei győztes desszert most pénteken, az Édes Napok csokoládé- és édességünnepen debütál a Szent István-bazilika előtt, ahol egész hétvégén meg lehet kóstolni a különleges sütit.
Ha tetszett a Budapest desszertje cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!