A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
Kevés lehangolóbb dolog van annál, mint amikor a piacon vagy boltban megvásárolt hibátlan eper napok múlva plöttyedten és penészesen kerül elő a hűtőből. Az eper tárolása kulcsfontosságú ahhoz, hogy minél tovább élvezhesd teljes pompájukban a friss szemeket. Ha szeretnéd elkerülni a pazarlást, akkor fogadd meg tippjeinket!
A legnagyobb titok: ne mosd meg!
Egy egész életünkre kiható világjárvánnyal a hátunk mögött furcsán hangozhat ez a tanács, de az epernél és az egyéb bogyós gyümölcsöknél is fontos, hogy csak közvetlenül az elfogyasztásuk előtt mossuk meg őket. Miután víz éri a külsejüket, sokkal hamarabb romlásnak indulnak, míg a gyümölcs felületén található permetszer és egyéb bevonat segít, hogy minél tovább szépek maradjanak a szemek.
Szemezgetéssel kezdődik az eper tárolása
Ezek szerint amint hazaértél a bevásárlásból, máris dobhatod a zsákmányt a frigóba? Nem éppen! Először is válogasd át az epret és szedd ki belőle azokat a darabokat, amik már nem teljesen épek, egy picit megnyomódtak vagy itt-ott romlásnak indultak. Ezek a sérült szemek ugyanis remek táptalajt jelentenek a penésznek, ami pár nap leforgása alatt akár egy egész doboz gyümölcsöt is ehetetlenné tehet.
Az ép szemeket hagyd meg egészben, mert így bírják a legtovább. Megmosva és feldarabolva már 2-3 nap után szottyadt és kevésbé élvezetes lesz a gyümölcs, míg ha megfelelő környezetben, egészben teszed el a mosatlan epreket, akkor akár egy hétig is frissek és finomak lesznek.
A szépséghibás, de még fogyasztható epreket se dobd egyből a kukába, inkább gyorsan mosd meg, a rossz részeket vágd le, és aztán fald fel a maradékot! 😊
Miben menjen a hűtőbe?
Ha megvannak a hibátlan epreid, akkor jöhet a másik kritikus pont: mibe tedd őket? Természetesen a hűtőbe, hiszen az epreket hidegen a legjobb nemcsak enni, de tárolni is. Csakhogy nem mindegy, milyen tárolóban kerülnek a hűvösre.
A bogyós gyümölcsök legnagyobb ellensége a nedvesség, ami felgyorsítja a romlási folyamatot, ezért a cél az, hogy a hűtőben is a lehető legkevésbé „fülledjenek be” a szemek. A mosatlan, egész epreket a legjobb légmentesen záródó, üveg tárolóedényben a hűtőbe tenni.
Ha a szokásos lyukacsos műanyag dobozban jutottál hozzá, abban is hagyhatod a gyümölcsöt, de érdemes egy-két darab összehajtott papírtörlőt tenni alá, ami felszívja az esetleges nedvességet. (Ha biztosra akarsz menni, a már említett üveg tárolóedény aljára is tehetsz papírtörlőt.) A műanyag zacskót viszont felejtsd el – ebben könnyen megreked a lecsapódó víz, ami tökéletes környezetet biztosít a penész növekedéséhez.
Kicsit több helyet foglal ugyan, de érdemes néhány kisebb porcióra szétszedni az epret, hogy csak egy sorban legyenek a szemek, ne egymás hegyén-hátán. Ezzel még tovább csökkentheted annak az esélyét, hogy idő előtt támadjanak a penészgombák.
Eper tárolása a fagyasztóban
Sikerült lecsapnod egy nagyobb adag friss eperre, és a lekvár- és szörpfőzés mellett a fagyasztóba is tennél belőle? Szuper ötlet! Ez esetben viszont fontos, hogy előre megtisztítsd és előkészítsd a gyümölcsöt, mielőtt a hidegre tennéd. Mosd meg és csumázd ki az epreket, majd terítsd egy tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre és várd meg, míg teljesen megszáradnak. Ezután helyezd a szemeket egy zsírpapírral bélelt lemezre vagy tepsire, és így tedd a fagyasztóba pár órára. Amikor az eperszemek megfagytak, akkor átteheted őket egy húzózáras zacskóba. Így biztosan nem fognak összefagyni, és könnyebb lesz adagolni őket a smoothie-khoz, sütikhez vagy éppen a reggeli zabkásádba, ha nem egyszerre akarod felhasználni az összeset. Akár 6 hónapot is kibír a fagyóban.
Ha tetszett az eper tárolása cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!