Így vigyázz a teflonedényekre!
Bizony, kedvenc konyhai eszközeinkre fontos nagy figyelmet fordítani, mert képesek évekig hű társainkként szuperálni, ha tényleg odafigyelünk rájuk. De hogyan csináljuk ezt? Íme 4 tipp, hogy a teflonedények örökké éljenek! Vagy legalábbis majdnem…
Az első használat előtt
Mikor megveszed legújabb teflonserpenyődet, érdemes előkészíteni a használat előtt. Miután kivetted a csomagolásból, mosd el, és ezután jöhet a varázslat! Egy kevés étolajjal kend ki, ezt melegítsd pár percig, majd hagyd kihűlni. Ha már nem meleg, akkor egy papírtörlővel vagy konyharuhával itasd fel a felesleges olajat, és voilà! Készen is áll a használatra.
Miért hasznos ez a kis beavató rituálé? Mert az étolaj eltömíti az esetleges egyenetlenségeket, pórusokat a teflonbevonaton, így tovább tudod majd használni azt!
Nem mindegy, hogyan mosod el!
A teflonbevonat egy érzékeny anyag, ezért nem javasolt például mosogatógépbe tenni. Ennek oka, hogy a magas hőmérséklet és a különböző szerek, amiket a gépben használunk, megkárosíthatják azt! Megtévesztő, hogy ennek ellenére számos eszközre ráteszik a logót, miszerint mosható mosogatógépben, és ez valószínűleg többnyire igaz is, de ha biztosra akarsz menni, akkor inkább kézzel tisztítsd meg, jobbat teszel vele az edénynek.
A legfontosabb a mosogatás során talán az, hogy soha ne használj durva dörzsölő felületű tisztítóeszközöket, mert azzal azonnal felsérted a teflonedényeken található bevonatot. Ugyanebből az okból kifolyólag nagyon erős tisztítószereket se alkalmazz, mert feloldhatnak különböző anyagokat a bevonatból.
A legjobb, amit tehetsz, ha egy teljesen hétköznapi szivaccsal törlöd át a teflonedényeket meleg víz alatt, egyszerű mosogatószerrel. Ha pedig makacsabb szennyeződéssel van dolgod, akkor áztasd be a serpenyődet szintén meleg vízbe, amiben elkeversz egy kicsit a mosogatószerből. Néhány óra után már könnyedén le kell hogy jöjjön róla! Ha valami extra durva szennyeződéssel van dolgod, akkor is inkább szódabikarbónából készíts súrolószert, mert az a legbiztonságosabb a teflon szempontjából!
Használj fakanalat a teflonedényekhez!
Ahogy azt már te is sejted, ha eljutottál idáig: a tapadásmentes felület tényleg érzékeny. Bár az évek során egyre strapabíróbb termékeket dobnak piacra, azért még mindig gyengéden kell bánni a teflonnal. A késeket, fémeszközöket, hegyes, éles tárgyakat felejtsd el, a közelébe se vidd a teflonedényeknek!
Használj fakanalat, egyéb faeszközöket, vagy olyanokat, amik szilikonból készülnek. Ezekkel elkerülheted a felületi sérüléseket, ami azért fontos, mert az egészségedre is káros lehet, ha feljön a teflon és esetleg a kajádba kerül.
Vigyázz a magas hőfokkal!
A teflonedények esetében nemcsak az veszélyes, ha felkaparjuk a felületet, hanem az is, ha nagyon magas hőmérsékleten használjuk őket. Ekkor ugyanis a szemünk számára láthatatlan folyamatok mehetnek végbe, mégpedig, hogy a teflonból kioldódnak az egészségünkre káros anyagok. Ezért javasolt, hogy ne toljuk túl a hőfokot, inkább közepes „lángon” főzzünk. Ez nem azt jelenti, hogy rettegni kell a teflontól, de, mondjuk, egy elektromos főzőlap 12 skálájából, ha lehet, akkor ne alkalmazzuk túl gyakran a 12-est. Ha mindezekre egy kicsit is odafigyelsz, akkor rutinná válnak a mindennapjaid során, és bátran főzhetsz még hosszú évekig kedvenc teflonedényeidben!
Forrás: www.bhg.com
Fotók: Shutterstock
Ha tetszett a cukkini grillezése cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!