A jóslatok a gasztronómia minden területéről érkeztek: az áruházaktól kezdve az éttermeken keresztül az élelmiszermérnökökig mindenkinek volt néhány gondolata, mivel is fogunk jóllakni idén. Íme 4 tuti kajatrend, amit mi imádunk!
Umami
Számos szupermarket az umami ízt nevezte meg a 2022-es év legfontosabb élelmiszer-trendjének. Az ötödik alapíz nem olyan rég került be a köztudatba. Először 1908-ban egy japán kémikus, Kikunae Ikeda használta magát a szót (ami egyébként finom ízt jelent), azóta pedig a világ összes gasztrolexikonjában kiemelt helye van.
A négy alapízen kívül, ami az édes, a savanyú, a sós és a keserű, az umami egy sokkal finomabb zamatot takar, ami például a szójaszósz, a parmezán és a húslevesek aromáját is adja. Az umami paszta olyan összetevőkből áll, mint szardellapaszta, fokhagyma, fekete olívabogyó, vörösbor, borecet, parmezán és vargánya – mindegyik olyan élelmiszer, amely gazdag az esszenciális glutamátokban. Ezek az umami érzetét keltik a nyelvünkön, aminek az egész felületén vannak umami-érzékelő receptorok, és nagggyon finom érzés, ha eltalálja őket egy ízbomba. 😀
Érdekesség, hogy a tengeri moszatokban is megtalálható ez a különleges ízvilág.
Krumplitej
A növényi alapú táplálkozás térhódítása megállíthatatlan, így a növényi italok is egyre népszerűbbek a piacon. Előrejelzések szerint a zabtejnek biztosan helye lesz a jövőben is a polcokon, de kombinációkkal is kísérleteznek: a zabot például borsóval mixelik.
A nagy újdonság emellett 2022-ben a krumplitej lehet. Bár elsőre furcsán hangzik, valójában egy viszonylag olcsón és egyszerűen megtermelhető alapanyag. Alacsony cukor- és telített zsírtartalmú, így tökéletes alternatíva lehet a nagyobb környezeti megterhelést okozó mandula- vagy kesutejnél. Járjatok nyitott szemmel, az alternatív kávézókban bármikor felbukkanhat!
Fúziós konyha, mint kajatrend
Az utazás továbbra sem sétagalopp, de az egzotikus konyhák iránti érdeklődés nem csappant meg. A Pinterest trendeket megfigyelve a hagyományos norvég, arab, orosz és dél-afrikai ételek iránti kereslet nagymértékben megugrott, és ez a tendencia 2022-ben is felível.
A szakértők szerint azonban nem csupán az elmaradt nyaralások okozzák a fúziós trend erősödését, hanem az is, hogy a külföldi munkavállalók sem tudtak a szokásos rend szerint hazautazni, így a tradicionális, hazájukra jellemző ízeket megpróbálják az adott ország konyhájával fuzionálni.
Ez a főzési megközelítés lehetővé teszi a szakácsok számára, hogy kreatívak legyenek és kísérletezzenek, keverve például a klasszikus francia konyhát egy felkapott japán összetevővel.
Péksütik helyett sütik
Míg az elmúlt években mindenki házi kovászos kenyérrel próbálkozott, 2022 inkább a sütemények éve lesz az előrejelzések szerint. Az édességek népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, és egyre többen keresik a benne rejlő kihívást.
A Pinterest kimutatásai alapján 2021-ben több mint 70 százalékkal nőtt a „gravitációt meghazudtoló süteményötletek” keresése, 55 százalékkal a „buborékos tortaötletek” és 60 százalékkal a „3D tortaötletek” kereséseinek száma. A megúszós, egyszerű sütikről sem kell persze lemondani, de ha rajtunk múlik, 2022 még inkább a fantasztikus desszertek éve lesz!
A trendek jönnek-mennek, de egy valami állandó: az SK-s receptek 2022-ben is trendik! 😀
Forrás: The Independent, képek: Freepik, Unsplash
Ha tetszett a kajatrend előrejelzés cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!