Hozzávalók
Az umami ketchuphoz
- 170 g ketchup
- 110 g tamarind koncentrátum
- 3 ek halszósz
- 2 ek cukor
- 1 tk worchester szósz
- 2 gerezd fokhagyma
Még a hambihoz
- 1 db Ökörszív-paradicsom
- 15 - 20 dkg darált marha hamburgerhús
- 3 - 5 dkg shiitake gomba
- 1 szelet ökörszív-paradicsom
- 1 - 2 dkg parmezán sajt
- Hamburgerzsemle
Umami hamburger ropogós parmezán chipsszel
Hozzávalók
Az umami ketchuphoz
- 170 g ketchup
- 110 g tamarind koncentrátum
- 3 ek halszósz
- 2 ek cukor
- 1 tk worchester szósz
- 2 gerezd fokhagyma
Még a hambihoz
- 1 db Ökörszív-paradicsom
- 15 - 20 dkg darált marha hamburgerhús
- 3 - 5 dkg shiitake gomba
- 1 szelet ökörszív-paradicsom
- 1 - 2 dkg parmezán sajt
- Hamburgerzsemle
1) Összedobjuk az umami-ketchupot: összekeverjük az összetevőket, a fokhagymát pedig átnyomjuk, és úgy tesszük bele. Félrerakjuk további felhasználásig.
2) A parmezánt lereszeljük, és egy serpenyőt felteszünk a tűzre alacsony lángon. A sajtot vékony rétegben eloszlatjuk a száraz serpenyőn, de figyeljünk, hogy egyenletesen álljon össze.. Ahogy szépen lassan kezd barnulni, óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalát is barnára sütjük. Félretesszük, hagyjuk kihűlni, és megkeményedni.
3) Az örökszív paradicsomból vágunk egy szép nagy szeletet (keletről nyugatra, nem északról délre!), majd meggrillezzük. Ha kész van, félretesszük. A shiitake gomba szárait levágjuk, a kalapját apróra vágjuk. Nagy lángon grillezni kezdjük, ha már kicsit barnás, és érződik rajta a kellemes, mély, kávés aromája, kész – félretesszük.
5) Húspogácsát formázunk, és megsütjük nagy lángot, a közepét szaftosra hagyva, mindkét felét sózva-borsozva. A zsemlét is megpirítjuk kettévágva, majd jöhet az összeszerelés.
6) A zsömle alsó részére kenünk egy adagot az umami-ketchupből. Erre jön a hús, majd következik a parmezán-chips, a paradicsom, és a shiitake-gomba. A tetőt is szósszal koronázzuk, majd zárjuk a burgert.
Harapásra fel!