Tegye fel a kezét, akiben legalább egyszer megfogalmazódott már a kérdés: vajon a tojás meddig jó? Köszi, letehetitek – mert bizony, aki talált már a hűtőben vagy a kamrában elfeledetten kallódó tojást, annak ismerős a probléma. Na de hogyan lehet meggyőződni arról, hogy jó-e még a tojás, vagy sem? Ennek jártunk utána a Healthline segítségével.
A legkézenfekvőbb: nézd meg a csomagolást!
A magyar és az uniós jogszabályok előírják, hogy a csomagolt (tálcás vagy dobozos) tojások csomagolásán kötelező feltüntetni a minőségmegőrzési időt, ami a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet. A címkét azért is érdemes átböngészni, mert a tojások tárolására vonatkozó javaslatokat is itt tüntetik fel. Ha ezeket betartjuk, akkor a lehető legtovább biztonságosan állnak el a megvásárolt tojások.
De mi a helyzet, ha egyből a kukába dobtad a csomagolást, netán a piacon vagy kistermelőtől vásároltál, ahol nem kötelező a szavatossági idő jelölése a tojásokon? Pánikra semmi ok, több trükk is létezik, ami a segítségedre lehet.
Lebegésteszt, indul!
Egy egyszerű, de hatásos módszer segíthet eldönteni, hogy mennyire friss tojással van dolgod, ez az úgynevezett lebegésteszt. Csak egy nagyobb pohárra vagy kancsóra lesz szükséged hozzá, aminek átlátszó az oldala. Töltsd meg vízzel, majd óvatosan helyezd bele a tojást és nézd meg, mi történik.
Ha a tojás elsüllyed és az oldalára dől, akkor a lehető legfrissebb. Ha lesüllyed a víz aljára és egyenesen megáll, az azt jelenti, hogy nem a legfrissebb, de még nem is túl régi. Amikor pedig a tojás lebeg a vízben, akkor már több idő telt el a tojásrakás óta. Ennek magyarázata, hogy a tojáshéj porózus, azaz a levegő bizonyos mértékig képes áthatolni rajta – így minél idősebb a tojás, annál több levegő jut a héjon belülre, ez okozza a lebegést.
Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Ellenőrző Szolgálata (FSIS) ugyanakkor arra figyelmeztet: az, hogy egy tojás már nem a legfrissebb, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy romlott is. Vagyis ebből a tesztből sem derül ki pontosan, hogy a tojás meddig jó. Erről csakis a saját szemeddel (és orroddal) bizonyosodhatsz meg.
Bízd magad az érzékszerveidre
Először is vedd a kezedbe a tojást és jól nézd meg: ha a héján bármilyen sérülést, repedést látsz, esetleg nyákos vagy púderes a felszíne (ez utóbbi penész jelenlétére utalhat), akkor jobb, ha nem fogyasztod el.
Ha még mindig bizonytalan vagy, hogy használhatod-e a kiszemelt tojást, nincs más hátra: ideje feltörni! Persze nem egyből a serpenyőbe vagy a keverőtálba! Előbb egy külön kis tálkába üsd bele a tojást és alaposan vizsgáld meg. Ha már a látványa sem túl bizalomgerjesztő, az állaga, különösen a sárgája furcsán folyósnak tűnik, akkor bizony megromlott. Bármilyen elszíneződés a fehérjében bakteriális fertőzésre utalhat, ha ilyet látsz, semmi esetre se használd a tojást.
És hát ugye ott van az a bizonyos záptojásszag… Akinek már csapta meg az orrát, az sosem feledi, de annak is egyértelmű lesz, aki korábban még sosem érezte. Hidd el, szag alapján azonnal tudni fogod, ha romlott tojással van dolgod! De ha a feltört tojás – még ha nem is a legfrissebb – ránézésre és illatra is rendben van, akkor hőkezelés után nyugodtan elfogyaszthatod.
Ha tetszett a cikk arról, hogy a tojás meddig jó,, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!