Hirdetés

A MÁK Bistro elhozta Budapestre az idei nyár legnagyobb balatoni sikerét!

Hirdetés

A MÁK Bistro elhozta Budapestre az idei nyár legnagyobb balatoni sikerét!

Hirdetés
Szeptember közepén ismét megnyitott a MÁK Bistro, ami nagy sikerű pop-up helyet működtetett nyáron Balatonakarattyán, Ördög Nóráékkal közösen. A fogásokat most Pesten is megkóstolhatjátok.
Hirdetés

Sajnos sanyarú időszak ez most a vendéglátás számára. Aki járt mostanában a végtelenül kihalt Belvárosban a bazilika vagy a Kossuth tér környékén, nyilván azonnal érti, hogy miért. A gasztronómia fejlődésének mindig is fontos alapja volt a turizmus, és a turisták az elmúlt években szerették is Budapestet. A gasztro úgy pörgött, mint Magyarországon még soha. Nem kellemes belegondolni, milyen visszafordíthatatlan károkat fog okozni a magyar gasztronómiai életben a mostani járvány, a kiüresedő éttermek. 

Vannak olyan helyek, amelyek már ki sem nyitottak a karantén után. Úgy tűnik, végleg bezárt a Funky Pho (bár elvileg keresnek új helyet) és mind a két Aum étterem (róluk nincs is hír, pedig a főváros egyik legegyedibb és legkülönlegesebb étterme voltak). Szintén írtunk nektek az egyedi koncepciót képviselő Kalitka Bistróról, ők sem nyitottak már ki, ahogy a Costes és a Société sem. 

Fotó: Mudra László

Vannak jó hírek is

A szomorú hírek mellett azonban vannak bátor húzások is, mint például a MÁK Bistro, élén Mizsei János séffel, akik idén biztos elnyerik a legvagányabb étterem címet – legalábbis nálam. A MÁK ugyanis nyáron fogta magát, és leköltözött Balatonakarattyára, ahol csatlakoztak a Nánási családhoz. Ördög Nóra és férje, Nánási Pál ugyanis Nekem a Balaton néven kisboltot nyitottak Balatonakarattya egyik mellékutcájában. (Ez szintén egy remek sztorija volt a nyárnak, írtunk is róla bővebben itt). Emellé állított be a MÁK egy kis food truckot, és egész nyáron gyártották a remek fantáziával összeállított ételeket. 

Ördög Nóra és Mizsei János Balatonakarattyán. Fotó: Mudra László

A váratlan fordulat egy fine dining étterem részéről nyilván bevállalós volt, de logikus is. Aki ugyanis élt és mozgott, az idén nyáron a Balatonnál volt. Én akkor úgy láttam, Mizsei János remekül érzi magát ebben az új szerepben, és nagyon élvezi, hogy végre közvetlen kapcsolata lehet a vendégekkel. Jani szuper étlapot rakott össze a Balatonra, összesen ötféle étellel. Remekül sikerült eltalálni a lazább balatoni hangulatot úgy, hogy közben nem vesztették el az ételek jellegzetes „mákos” stílusukat sem.

Nekem a Balaton, Balatonakarattya, Fotó: Mudra László

A legnépszerűbb étel természetesen a mákos lángos lett, nyár végére úgy számolta, több mint 6200-at sütöttek. Nagy kedvenc lett még a tojásos galuska, a kacsataco (ez az én kedvencem), valamint a BBQ marhapofa is. És jó hír, hogy ezek az ételek most megérkeztek Budapestre is!

MÁK pop-up

Mint Mizsei János séf elmondta, bár nagyon elfáradt a balatoni pörgésben, és hát egy foodtruck-konyha nem éppen a legideálisabb hely a főzésre, mégis nagyon sok lendületet kapott. Gondolom, a legpörgősebb nyár is több energiát ad egy séfnek, akinek a főzés az élete, mint egy több hónapos kényszerpihenő. Ráadásul a MÁK pop-up hihetetlenül népszerű lett. Nem tudtam úgy elmenni Akarattyán a hely mellett, hogy ne lett volna tömeg.

MÁK pop-up ételek: mákos lángos. Fotó: Mudra László

A nagy siker pedig lendületet adott nekik a fővárosi nyitáshoz is, így szeptember közepén a MÁK egy igen bátor húzással megnyitott újra Budapesten is. A MÁK amúgy szerintem mindig a főváros kimagasló helyei közé tartozott, és a hangulatot is szeretem. Ráadásul egy szokatlanul stabil helye a fővárosi gasztronómiának, mindig megbízható minőséggel és hangulattal, hangos séfváltások nélkül. Hatalmas bátorság, hogy megnyitottak, és egy radikális húzással teljesen megújították az étlapot is. Elhozták ugyanis Pestre is a balatoni ízeket, bár nyilván egy sokkal kifinomultabb és összetettebb formában, gyönyörű tálalással. 

Fotó: Mudra László

Bár többféle menü és az á la carte választék is elérhető, a legizgalmasabb tétel most mindenképpen a MÁK pop-up menü – ami tulajdonképpen a balatoni ízek átemelése és aktualizálása a budapesti étterembe. Mint a séf elmondta, nemcsak a fogások nevét tartották meg, hanem több balatoni alapanyagot is, mint például a vászolyi sajtot, a balatoni tejfölt, sőt a mákot is Balaton környéki termelőktől szerzik be. 

A hosszú menüsorban a lángos itt előételként funkcionál, fotó: Kalas Györgyi

Mákos lángos

A mákos lángos természetesen a mostani menünek is egyik fő eleme, de csak apró, köszöntő formában. Ami nem csoda: a menüsor hat fogásból áll, ami a kísérő falatokkal együtt egészen tíz fogásig megy fel. Így nagyon laktató és komplex élményre készüljetek, ha ezt választjátok. És készüljetek idővel is, mert a menüsort végigenni nagyjból két és fél óra. 

A híres tojásos nokedli, Fotó: Mudra László

Már a lángos előtt is érkezett két csodás üdvözlőfalat, amiben máris megmutatkozott a Mizsei Jánosra jellemző konyha: összetett, markáns ízek és csodás tálalás. Imádom, ahogy a végletekig tudja fokozni az összetevőket, melyekből valahogy mindig egy harmonikus egész lesz. Csodás tálalásban, szárított bársonyvirágon érkezett például a lestyánnal ízesített süllő, utána grillezett kacsaszív, amihez sóska és édeskömény is párosult. A kefires tésztával készített, vászolyi sajttal megszórt apró lángos mindezek megkoronázása volt. 

Fotó: Mudra László

Lángosra nokedli

Az összes előételt imádtam egyébként, a lángos után még érkezett a tojásos nokedli, ami tényleg visszaidézte a nyáron, a Balatonnál tapasztalt ízeket. Azóta szeretném újra megkóstolni ezt a nokedlit, amit a grillezett salátaszív és a mustáros tojáshab tesz igazán tökéletessé. De a legnagyobb kedvencem ebből a menüsorból a sült kacsamáj, amit rókagombával, hagymalekvárral és savanyított szilvával tálaltak. A két főétel szürkeharcsa és marhapofa volt, a desszertnek érkező madártej pedig ismét zseniális.

Fotó: Mudra László

Mint látjátok tehát, nem elrugaszkodott, hanem ismerős, otthonos ízeket kaptok Mizsei Jánostól a MÁK-ban, tényleg nagyon ajánlom, ha van egy kicsit több időtök egy vacsorára. A pop-up menü 15 000 Ft, ami, tekintve, hogy 6 + 4 fogás, szerintem kifejezetten kellemes ár. Ezenkívül kérhető a 4-fogásos menü 13 500 Ft-ért (gondolom, az üdvözlő, kísérő fogásokkal együtt ez is inkább 7). És persze á la carte választék is van, csakúgy, mint ebédmenü. Ha még csak kezditek az ismerkedést Mizsei konyhájával, vagy éppen nincs több órátok egy vacsorára, akkor az ebédmenü a legajánlottabb, ennek ára 3900, illetve 4500 Ft.

Mák Bistro, 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 4. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?