Reggel érkeztünk és rögtön egy kávékóstolóval egybekötött hosszú beszélgetésen vettünk részt Csaplár Judittal, az Almalomb háziasszonyával, és Báder Erikkel, a hely kávémesterével. A beszélgetés apropója a télen bevezetett saját gyártású, lebomló kávékapszula-kínálatuk, ennél azonban sokkal többet is megtudhattunk a fenntartható vállalkozásról.
A fenntarthatóság nagy kihívás
A fenntarthatóság a legtöbb esetben végül egy önmagába harapó kígyó, ugyanis nem lehet egy-egy szegmenst kiemelni, és azt állítani, hogy annak működtetése fenntartható – vallják az Almalombban. Ennek megfelelően igyekeznek ezt a gondolatot mindenre kiterjeszteni, és a fenntarthatóságot egy folyamatként kezelni. Például csodás a lebomló kávékapszula, amit ők komposztálásra is használnak. Tökéletesen meg tudták magyarázni, hogy a komposzt, amit eredményez, savasabb, és ezt bizony a tűlevelűek szeretik a leginkább.
Egy kérdésünk sem marad válasz nélkül, legyen szó az ételekről, az italkínálatról, vagy akár az épületekkel kapcsolatos felújításokról. Csak a kávéról egyórányi beszámolót hallhattunk onnantól kezdve, hogy a tulajdonos, Ásványi Rita ismeri a kávétermelőt, hogy ezt saját pörkölő és kapszulázó üzemmel a legfenntarthatóbb csinálni, ami ráadásul egy épületben van a nyomdával, ahol az újrahasznosított és lebomló természetes ragasztóval ragasztott papírdobozát is nyomtatják.
Az Almalombnál folyamatosak a fejlesztések
Habár Pécs közel van, megtudtuk, hogy nem a helyi közönség adja a vendégek gerincét, és hogy a koronavírus késztette őket a saját füstölőjük és a webshop elindítására is. Folyamatosan ötletelnek, hogy az ilyen váratlan helyzetek ne emésszék fel azt a rengeteg befektetett tőkét és energiát, és a csapat elküldésén se kelljen soha gondolkodniuk. Előrelátóan elkezdték fejleszteni az utca túloldalán található házikókat, így bájos vendégház lett belőlük. A régi fészert pedig egy kisebb rendezvénytérré varázsolták, így akár kisebb esküvőket, workshopokat is lehet náluk tartani.
Körültekintő és minőségi kivitelezés
Általánosságban elmondható, hogy minden épülethez – már csak a családi örökség és kötődés okán is – tisztelettel és a legnagyobb hozzáértéssel nyúltak. Ezt több építészeti díj is bizonyítja, és való igaz, hogy sehol nem jön szembe az épületektől idegen megoldás. Ami réginek tűnik, az valóban régi. Ami pedig modernnek, az valóban hozzáépítés, és ez az őszinte megközelítés tiszta, hívogató és maradásra bíró tereket eredményez.
Az Almalomb egy bújtatott szóra utal, mégpedig a régi malomépületre, amiben magát az éttermet találjuk. Tagoltsága miatt több nagyobb társaság is el tud szeparálódni, még akár különböző szinteken is.
Az ételkínálat a mi ősz végi érkezésünkkor megfelelt a szezonnak. Egyetlen negatív pontot talán amiatt adnánk, hogy az általunk kóstolt köretek nem voltak elég zöldségesek. Ez bocsánatos bűn az évszak miatt, de mi hiányoltuk kicsit.
Az étlapon túl táblás ajánlat és fix menüsor is kérhető
Kapható korrekt árazású fix ételsor is, és a borkínálatban a magyar mellett Horvátország remekeiből is válogattak.
Nem feltétlenül kap akárhol az ember egy kis házi kenyeret saját füstölésű sóval az ételek érkezése előtt, de itt a kenyér 7 éves kovásszal készül, az íze pedig a kovász savanykásságán túl egészen édeskés. Különleges és remek étvágygerjesztőnek bizonyult.
Hosszúhetényben szeretik a pisztrángot
Előételek tekintetében házilag füstölt pisztrángtatárt (2500 Ft) és nagydobosi sütőtökkrémlevest (2000 Ft) kóstoltunk, ez utóbbi remek példája annak, hogy ha az alapanyagot tisztelettel kezeljük, hálás lesz.
Jól ízesített, kellemesen krémes és sűrű levest kapunk, amit csak az asztalnál öntenek a kandírozott sütőtökre és tökropogósra, így ezek nem áznak át.
Köretben a legerősebbek
Főétel-fronton többet is kóstoltunk, az egyik kedvencünk a halpaprikás túrós-szalonnás tarte-tal (6000 Ft) volt. Maga az alapmártás pontyból, valamint tok- és tőkehalból készült. Íze markáns és koncentrált, és az állaga is tökéletesen krémes. A nagy adag pontyszelet kellemes kérget kapott, és ügyesen, mellékíz nélkül készítették el. A köret „túrós csuszánk“ egy tarte formájában érkezett. Izgalmas megoldás, az omlós tészta szerencsére szintén tökéletesre sült, és őszintén szólva az adag is bőséges volt.
A másik étel, amit szerettünk, a konfitált fűszervajas kacsacomb sajtos karalábékrémmel és édesburgonya-gnocchival (5200 Ft) volt. Ugyan a hús kicsit szárazra lett pirítva, de az édesburgonya-gnocchi állaga tökéletes, íze neutrális, remekül lepirították és jó a harapása. Nagyon jól passzol a sajtos karalábékrémhez, amit így ritkán párosítanak, pedig minden étteremnek bátran ajánlanám.
Desszertekben is erős
Az Almalomb kávés sajttorta kardamomos szilvakrémmel (2000 Ft) állaga enyhén tömör, ízében meglepő sósság dominál, de egyáltalán nem bántóan, épp ellenkezőleg. Ezt erősíti az aljában a ropogós mogyoró, és az egész tökéletesen működik a szilvakrémmel.
Ezen kívül egy karamellás créme brulée-t (1800 Ft) kóstoltunk, aminek egyedül a kevésbé meglángolt cukrot lehet a tetején a szemére vetni, viszont ízben jó frissítés volt hozzá a savanykás vörösboros körte.
Az Almalombnál odafigyelnek a vendégekre
Összességében remek élmény volt, mert habár az utca, ahol az épületek találhatóak, nem túl hangulatos, belépve a kertbe vagy bármelyik egységbe ezt azonnal elfelejtjük. Macskamániásként külön élmény volt számomra, hogy több cica ólálkodik az udvarban és barátkozik a vendégekkel, és Pörkölt, a házicica még a honlapra is felkerült, őt ugyanis az itt dolgozók fogadták örökbe és gondozzák. Észre sem vettük, hogy a reggel 10 órás érkezésünk óta már 6 óra eltelt, mire elindultunk haza, és a rossz idő és erős forgalom ellenére is meglepő nyugalommal töltöttük el a háromórás utunkat Budapestre. Nem történt semmi különös, éppen csak minden rendben volt, kellően odafigyeltek ránk és a többi vendégre is. 🙂
Almalomb
Cím: 7694 Hosszúhetény, Ormándi u. 19.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!