Hirdetés

Csak hot dog és sült krumpli, de abból a legjobb: ezt tudja a Spéci

Narancsos-fahéjas csirkecomb vele sült zöldségekkel és vajas polentával

Igazi ünnepi fogás, karácsonyi asztalon a helye!

Kakaós mézeskalács

Ha már unod a klasszik verziót
Hirdetés

Csak hot dog és sült krumpli, de abból a legjobb: ezt tudja a Spéci

Hirdetés
Hogy a Balatonon mennyit fejlődött a büfék kínálata az elmúlt időszakban, azt már mindenki tapasztalhatta, aki járt mostanában a tó környékén. Egyre több a bisztró stílusú fogásokat kínáló étterem is, de a strandon mégis sokszor a legegyszerűbb étel működik a legjobban. Éppen ezért tetszett nekem egy szuper új hely Balatonbogláron, a kizárólag hot dogot és sült krumplit kínáló Spéci.
Hirdetés

Székely Sándor nem ma kezdte a vendéglátást, a déli partra járók már régóta ismerhetik, hiszen 12 évvel ezelőtt nyitotta Balatonbogláron a GianPiero’s Éttermet. Ehhez egy kis büfé is tartozott a strandhoz közeli Platán téren, amit tulajdonosa nem akart már működtetni, így Székely Sándor azt is megörökölte. Sokáig gondolkodott, mihez kezdjen a helyiséggel, aztán beugrott, hogy gyerekkorában a strandon ő a hot dogot szerette a legjobban – így született meg a Spéci Hot Dog és Krumpli.

A Spéci Balatonbogláron, fotó: Kalas Györgyi

Ami tényleg pontosan az, mint a neve mutatja: itt nincs más, csak hot dog és sült krumpli, de az jól és érdekesen. Minőségi alapanyagokból, saját sütésű kifliben.

Igazi strandétel

A hot dog iránti rajongásával Székely Sándor valószínűleg nincs egyedül, csak éppen már elszoktunk tőle, hogy ez az étel jó is lehet. Bár a hot dog igazi streetfood étel, de a legtöbb helyen sajnos egyenlő a fojtóan száraz, tartós kiflibe töltött szétfőtt, szójás virslivel és a legolcsóbb mustárral. Pedig ha jól van elkészítve, a hot dog tényleg egy remek strandétel. 

Ilyen jól néznek ki a sült krumplik, fotó: Spéci/Facebook

Én hiszek abban, hogy a strandon sokszor a legegyszerűbb étel működik a legjobban, és a Spécinek éppen az egyszerűségében rejlik a lényege. Az egyszerűség mellett a Spéci másik nagy előnye a jó ár-érték arány. Itt az egész család garantáltan jóllakhat, miközben nem kell kiüríteni a pénztárcát sem.  

Fotó: Spéci/Facebook

A Spéciben négyféle hot dog és négyféle sült krumpli kapható – természetesen a klasszikus változattal kezdtem a tesztelést. Ennek erőssége a házi sütésű, friss kifli, a pirított hagyma, valamint az ára, ami 690 Ft. És bár van hot dog, amibe a saját ízesítésű és töltésű kolbászuk kerül, a klasszik változatba csak sima bolti virsli, de abból a jó minőségű, juhbeles fajta. 

Ötféle ízesítés

A Classic mellett van még Spéci, Texas és Cheddar hot dog is. A Spécibe a virsli mellé sült bacon és római saláta, a Texasba chili con carne és jalapeño, a Cheddarba pedig, mint neve is mutatja, jó sok sajt, valamint koktélparadicsom is kerül. Ez utóbbi 1190, míg a másik kettő 990 Ft. 

Classic hot dog, fotó: Kalas Györgyi

Bár alapjáraton ez a négyféle hot dog szerepel az étlapon, de mivel indultak az Év Strandétele díjért is, a versenyre kitaláltak egy ötödiket, Balaton speciál LSK (Lellei süldő kifliben) néven, ami szintén nagyon népszerű lett. A tulajdonos szerint a verseny óta – amiről itt írtam – van, aki kifejezetten ezért a hot dogért jön. 

Az LSK-ba kolbász a ‘Kolovics Család. Füstölt finomságok műhelyből’ érkezik. A kifli ez esetben is házi, és mint Székely Sándor elmondta, mivel egyre nagyobb az érdeklődés a hely iránt, nemrég megegyeztek egy kis családi pékséggel, akik ezentúl mindig ellátják majd őket friss kiflivel, mivel ők nem bírnának ennyit sütni. Kerül még az LSK-ba kovászosuborka-concassé, lime-majonéz, salsa, újhagyma, mellé pedig savanyított lila hagyma. Nekem nagyon ízlett, ára 1290 Ft.

LSK hot dog, fotó: Kalas Györgyi

Ez a sült krumpli más

Sült krumpliból szintén négyfélét kínának, hasonlóan a hot doghoz, csak itt a classic változatot a csirkés helyettesíti. Én nem a sima krumplira, hanem az édeskrumplira repültem rá. Sült édeskrumplit egyébként egyre több balatoni büfében látok mostanában. Én személy szerint nagyon örülök, hogy kezdik felfedezni ezt az itthon is remekül termeszthető és nagyon finom, tényleg édeskés zöldséget. A Texasi krumplit kóstoltam, ez is chilis babbal érkezik, ami amellett, hogy remek ötlet, szuperlaktató. 

Sült édeskrumpli chilis babbal, fotó: Kalas Györgyi

A legnépszerűbb a csirkés változat – ez esetben a sült krumplira panko morzsába forgatott csirkecsíkok kerülnek, emellett a lime-majonéz ennek is alapvető alkotóeleme. Amúgy mindegyik hot dogra és krumplira kérhettek még külön szószt vagy feltétet, inni pedig üdítőt vagy csapolt sört tudtok. 

A Spéci egy őszinte hely: pontosan azt adja, amit ígér, és azt gyorsan és jól. Szerintem Székely Sándor remekül érzett rá, mi az az étel, ami hiányzik a helyi strand kínálatából, és azt nagyszerűen kivitelezte. Éppen ezért nem lennék meglepve, ha tejeszkedésbe kezdenének, és hamarosan nem csak Balatonbogláron találkoznánk velük!

Spéci Hot Dog & Krumpli, 8630 Balatonboglár, Platán tér 1. 

[wpgmza id=”3″ marker=”684″ zoom=”18″]

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?