Hirdetés

Családi recept szerint készülnek az ételek Pécs legnépszerűbb vegán éttermében

Sült lazac paszternákos karfiolpürével és lilakáposztával

Ünnepi kaja, nem csak ünnepi alkalmakra

Ham and eggs

Klasszik reggeli
Hirdetés

Családi recept szerint készülnek az ételek Pécs legnépszerűbb vegán éttermében

Hirdetés
Talán furcsán hangzik, hogy Pécs egyik legnépszerűbb étterme egy vegán hely, pedig így van. A LYR a pécsi lakosok és egyetemisták egyik kedvenc találkozó-, ebédlő- és kávézóhelye, ahol kizárólag a tulajdonosok hosszú évek alatt kikísérletezett receptjei szerint készülnek az ételek, amelyek olyan laktatóak, hogy fel sem tűnik, nem húst eszel.
Hirdetés

A LYR kávézót egy ismerősöm ajánlotta figyelmembe, hogy ha Pécsen járok, feltétlenül próbáljam ki. Azt mondta, őszintén sajnálja, hogy ez a kávézó nem Budapesten van, mert akkor minden napját ott töltené. A pécsiek persze gondolom nem sajnálják, hanem éppen hogy örülnek neki.

Miért éppen LYR? 

Az első kérdésetek nyilván nektek is az lesz, hogy miért éppen LYR? Bennem legalábbis rögtön ez merült fel, amikor beléptem a kávézóba, és leültem az egyik asztalhoz. Kérdésemre rögtön meg is kaptam a választ a falon, ahol a Lant csillagkép rajzolódik ki. Ennek a csillagképnek pedig a legfényesebb (és legismertebb) bolygója a Vega bolygó. Így tehát már tökéletesen érthető, miért kapja egy vegán hely a LYR nevet. 

A Lyr csillagképben a Vega a legfényesebb bolygó. Fotó: Mudra László

Vajda Szilvia és Szókovács Dávid régóta vendéglátásban dolgoznak, együtt mentek ki Skóciába, ahol négy évet töltöttek. Ott tanulták meg a specialty vonal minden csínját-bínját. Szilvit mindig is nagyon érdekelte a kávé útja és íze. Hangsúlyozza, hogy Nagy-Britanniában egészen másként működik a vendéglátás, sokkal nyitottabbak a vendégek és a vendéglátók is. Nagyon sokat tanultak ott a kávé készítéséről és az üzletvezetésről is. 

Skóciában már rég leszámoltak azzal a szemlélettel, hogy egy kávézóban csak kávézni lehet. Bár itthon még mindig szoktatlan, ott teljesen természetes, hogy a kávé mellé reggeli, ebéd és vacsora is kérhető. Hazatérve elhatározták, hogy ők is egy ilyen koncepció szerint működő helyet szeretnének nyitni, kiegészítve azzal, hogy egyébként mindketten vegánok, így állati eredetű alapanyag szóba sem jöhet. Még a kávék esetében sem. 

Az étteremben minden Szilvi saját receptje szerint készül. Fotó: Mudra László

És miért éppen Pécs?

Esetükben a helyszín is különösen érdekes, Szilvinek és Dávidnak ugyanis semmi köze nem volt Pécshez. A nászútjuk azonban ide vezette őket, és ugyanúgy jártak, mint szerintem közülünk sokan. Egyszerűen beleszerettek ebbe a színes, végtelenül hangulatos, kissé mediterrán városba, és hazatérve úgy döntöttek, itt telepednek le. Amikor aztán megtalálták ezt az kiadó üzlethelyiséget a Jókai téren, végképp eldőlt a sorsuk.

Csupa laktató, vegán étel a Lyr-ben. Fotó: Mudra László

Szilvi régóta vegán életmódot folytat, és az idők során rengeteg receptet összegyűjtött. Nagyon szeret főzni, így a kávézóban is az ő receptjeit kóstolhatjátok. Bár mindennap elérhető náluk a friss (és természetesen vegán) napi menü, én az étlap állandó kínálatából szemezgettem. Nagy kedvencem lett azonnal a Red Burger és a Batáta Burger, természetesen a húst mindkettőben egy szép színes növényi pogácsa helyettesíti. Az egyikbe egy füstös céklafasírt, a másikba pedig édesburgonya-fasírt került, ezen a napraforgóból készült tejföl volt a kedvencem. Nyilván az én tájékozatlanságomra utal, de ezidáig nem is tudtam, hogy napraforgóból is lehet tejfölt készíteni, ráadásul ilyen finomat. Annyira bejött, hogy elhatároztam, én is megcsinálom. 

Fontos a fenntarthatóság

Szilvi hangsúlyozta, hogy etikai okokból lett vegán, és mivel a fenntarthatóság és a környezet védelme egyébként is fontos számára, nagyon odafigyelnek arra is, hogy milyen forrásból szerzik be az alapanyagokat. Kesudióból ugyan még jobb tejfölt lehetne készíteni, de mivel az itthon nem terem meg, kevésbé számít fenntarthatónak. Az ételeikhez igyekeznek magyar kistermelők alapanyagait használni, illetve nagyon sok mindent készítenek el maguk. A hamburgerhez a bucit is maguk sütik egyébként, a legnépszerűbb burger USA névre hallgat, és babfasírttal készül. 

Minden egészséges és finom. Fotó: Mudra László

Kóstoltam még egy Buddha tálat, ebből háromféle is készül, és olyan hatalmas adag, hogy alig bírtam vele. A rengeteg zöldség mellett ebbe is Szilvi saját készítésű finom mártásai kerülnek, valamint tofu, amiből szintén igyekeznek magyart szerezni. 

Kérhettek reggelire wrapeket, csicseriomlettet, amerikai palacsintát, mártogatósokat, valamint tofuból rántottát is. Engem nagyon meggyőztek az ételek, minden különleges volt, kiadós, ráadásul az áruk is remek. A hamburgerek 1790 Ft-os, a Buddha tálak 1890 Ft-os áron futnak, és mint látjátok, nagyon durván meg vannak pakolva. 

Nem egyszerű történet a LYR

Bár a LYR a pécsi lakosok és az idejáró egyetemisták egyik kedvenc helye, Szilvi bevallja, hogy nem rózsaszín szirmokkal övezett történet az övék, és bizony rengeteg nehézséggel néztek szembe, amíg eljutottak ide. A vendéglátós lét nem egyszerű élet, szinte minden idejüket a kávézóban töltik, és Szilvi gyakran maga főz, de ha nem, akkor is receptekkel kísérletezik. Kislányuk születése után jöttek rá, hogy milyen nehéz boldogulni segítség nélkül egy idegen városban. Ehhez jött még sajnos Szilvi betegsége, melyről ma már nyíltan beszél. Sőt nem csak beszél, hanem egyre fontosabb számára, hogy támogatást nyújtson a hozzá hasonlóan melanómától szenvedő és kezelés alatt álló sorstársainak. 

A Lyr Pécsen. Fotó: Mudra László

Az életük most sem könnyű, ráadásul hamarosan második babájuk is megérkezik, de az elkötelezettségük a minőség és egy etikusabban működő világ felé változatlan. Ha Pécsen jártok, és egészen különleges helyet kerestek, akkor a LYR-t őszintén ajánlom. 

Cím: 7624 Pécs, Ferencesek utcája 4.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?