Az ország legkisebb éttermében jártunk, ahová csak tíz ember fér be, és amire a Michelin is felfigyelt
Na és most képzeld el azt is, hogy ez nem álom, hanem valóság, és bármikor megtörténhet veled, az ország legkisebb bisztrójában, a Csopaki Restiben! Rég éreztem ilyen jól magam étteremben, mint itt, ezért is szeretném megosztani veletek az élményt. Na meg azért is, mert a Csopaki Resti tényleg olyan különleges hely, ami nem terem minden bokorban. Vacsora, de egyben egy csodálatos társasági élmény. Ez utóbbit egyébként szeretném is hangsúlyozni, hiszen a társaságon és a beszélgetésen itt nagy hangsúly van, ide tehát ne menjen az, aki kifejezetten a magányos vacsorákat szereti.
Covid szülte étterem
A Csopaki Resti története a covid időszakáig nyúlik vissza, amikor a budapesti Laurel étterem – mint minden más hely – próbálta kitalálni, hogy is lehetne a korlátozásokkal teli időszakban is működni. Elsőként vezették be az otthoni fine dining élményt, amikor az étteremben előkészített alapanyagokból a saját otthonunkban rakhattunk össze egy többfogásos fine dining vacsorát. Erről egyébként akkor írtam is nektek.
Még mindig tartott a covid-időszak, amikor is a MÁV kiírt egy pályázatot az állomásain működő restik üzemeltetésére. A Laurelesek felderítették a kínálatot, majd úgy találták, a csopaki resti apró mérete ellenére egy szuper hangulatos hely, és szívesen üzemeltetnék. Akkor már látszott, hogy a Balatonnál előbb indul be az élet, mint a fővárosban, és a mindenféle vicces fordulatok által tarkított úton végül valóban hozzájuk került az üzemeltetés joga, és két éve el is indították a minőségi street foodot kínáló helyüket, ami azonnal nagy sikert aratott.
A Laurel csapata azonban nem elégedett meg ennyivel, és végig hitt benne, hogy ezen a különleges helyszínen a fine dining élményeknek is helye van. Így született meg tavaly ősszel a hatfogásos degusztációs menü, ami gyakorlatilag teljes egészében a vendég szeme előtt készül el.
Vacsora izgalmakkal és társasággal
Mindenkit megnyugtatok, nem csak vonattal lehet az étterembe érkezni, mi is kocsival jöttünk, de őszintén szólva inkább a vonatot javaslom. A Katica nevű vonat Budapest és Balatonfüred között kétóránként közlekedik, valóban tiszta és hűvös, és ha vonattal jöttök, egészen biztosan nem maradtok le a remek borpárosításról sem.
Engem az apró helyiség azonnal elvarázsolt. Feltelepedtünk a pult mellé, de előtte bemutatkoztunk aznapi vacsorapartnereinknek. Számomra legalábbis alap, hogy megtudjam, kivel fogom tölteni az elkövetkező három órát. Mivel az étterembe maximum tíz ember fér be, így szűk társaságra készüljetek, ami persze elsülhet rosszul is, de nálunk remekül sikerült. Csodás vacsorapartnereink voltak, aznap este egyébként öten érkeztünk végigenni a menüt. Számomra külön plusz volt, hogy nemcsak fantasztikus ételeket kóstolhattam különleges környezetben, hanem olyan emberekkel ismerkedtem meg, akikkel talán sosem találkoztam volna.
Ezen a ponton egyébként hangsúlyoznom kell, hogy persze nem feltétlenül csak idegenekkel tudtok enni. Mivel nagyon kis étteremről van szó, ha összeszedtek egy 8-10 fős baráti társaságot, akkor tiétek az étterem egész estére. Gyakorlatilag kaptok egy saját éttermet és egy privát bulit, érdemes tehát ezt a lehetőséget is kihasználni! Mihelyt mindenki elfoglalta a helyét, Karácsony Bence séf, az est házigazdája elfordította a kulcsot a Resti zárjában, és kezdődhetett is a kaland.
Előttünk készülnek a fogások
A hatfogásos menü minden fogását végigkövethetjük a pulton, miközben Bence mesél róluk. Nem kell megijedni, az ételek nagy része tökéletesen elő van készítve, az előkészítés pedig többnyire a budapesti Laurelben zajlik, hiszen itt Csopakon, mint említettem, igen kicsi a hely. És persze nem érkezik minden Budapestről, az első fogás például a Laurel legendás füstölt vajas kenyere – fontos, hogy a vaj szoba-hőmérsékletű legyen, hiszen így jön ki a finom íze. A kovászos kenyér úgymond helyben sül, hiszen a csopaki Buborék készíti. A Buborék is egy érdekes koncepció egyébként, erről itt írtam nektek.
Amíg megkapjuk a vajas kenyerünket (ami valóban fenséges fogás), Bence folyamatosan mesél az étterem születéséről, és mi is ismerkedünk egymással. Bár borpárosítást nem kérek, a vajas kenyér előtt jólesik egy kis buborék, majd a Laurel saját készítésű alkoholmentes koktélját kortyolgatom, ami házi jegesteából készül és oregánó fűszerezi. Bármennyit meg tudnék belőle inni.
Bár meg kell mondjam, először tartottam a háromórás vacsitól, az események annyira pörögnek, az ételek annyira látványosak, és Bence annyira szórakoztató, hogy egy percet sem unatkozunk. Amíg a kenyeret majszoljuk, készül is a következő fogás. Nekem ez lett a kedvencem, pedig előre tudom, hogy megosztó lesz.
Nyár egy tányéron
A fogás kovászos uborka volt, amit egy kis creme fraiche takart, a tetején pedig szép fényes rózsaszín lazackaviár figyelt. Minderre egy kis kaporolaj is került, azt hiszem, ez a fogás mindent egyesít, amit szeretek a nyárban, ezért is lett óriási kedvencem. A vacsora végi közönségszavazáson egyébként egy másik fogás nyert, mégpedig a kovászos uborkát követő sült káposzta. Ez megint egy olyan étel, amire sokan csak néznek kikerekedett szemekkel, de higgyétek el, ez éppen azért zseniális, mert még a sült káposztát is imádni fogjátok! Erről a krémes káposzta, a házi szilvalekvár és Mede Ádám saját XO szósza gondoskodik.
Ezután következett a már szinte legendás kakasleves, amit egyébként a fővárosi Laurelben is megkóstolhattok, ha éppen nem éritek el a következő vonatot Csopakra. Mede Ádám népszerű levese évek óta fő – úgynevezett mesterleves –, ehhez kerül mindig a frissen főzött változat. A tészta viszont helyben készül, a pult előtt nyújtja Bence és a tésztagép, majd éppen csak pár percre a forró vízbe merül. A leves jellegzetes ízét nehéz feledni. Vékonyra vágott malacfül és krémesre főzött tojás fokozza a ramen-élményt.
Főfogás előtt egy kis séta
Négy fogás után már jólesik a mozgás, így a leves után jártunk egyet. Nagyot sétálni ezen a pici állomáson, mondjuk, nem lehet, de azért felkerestük a peronon beüzemelt nagy tojást, nézegettük az érkező vonatokat és ahogy Bence a főfogásokat készíti. Egyedül itt éreztem egy kis zavart a rendszerben.
Mivel engem annyira meggyőztek az addigi vega ételek, főfogásnak is a vega ételt választottam. A körömpörköltes bodag régi Laurel-klasszikus és nekem is nagy kedvencem, így nagyon megörültem, hogy itt is kérhető, ezért is csaptam le rá. Az sem zavart, hogy a pörkölt ezúttal gombából készült, hiszen a gombát is nagyon szeretem. A húsos főfogás mangalicatarja volt – és megmondom őszintén, utólag inkább ezt ajánlom. A friss barack és a fűszeres jus csoda kombót alkot, és valóban megkoronázza a vacsorát.
A gombapörkölt viszont semmi extrát nem nyújt, legalábbis az eddigi ízek fényében, és a bodag is kissé száraz. Kilógott a többi zseniális étel sorából. De semmi baj, hiszen máris következett a desszert, ami frissítő, üde, gyümölcsös és fűszeres ízével visszarángatott minket a csodás restink világába.
Már a Michelin is felfedezte
Későre járt az idő, de szinte sajnáltam, hogy véget ért a vacsora, az est végére egészen összeszokott a kis társaság. Külön értékeltem, hogy nem telített el a vacsora, nem éreztem, hogy le kell dőlnöm a váróteremben egy padra, annyira tele vagyok. Minden íz élénken élt bennem, és él azóta is. Túlzás nélkül az ország legkülönlegesebb étterme a Resti, őszintén ajánlom mindenkinek! Nem csoda, hogy munkásságukra már a Michelin is felfigyelt, és idén meglátogatták őket a Michelin-ellenőrök is. Kíváncsian várjuk az ítéletet.
A hatfogásos degusztációs menü ára 19 900 Ft, kérhető 13 vagy 19 órakor. Nyitva kedd és szerda kivételével mindennap. A menü havonta változik.
Csopaki Resti by Laurel
Cím: 8229 Csopak, Kossuth utca 1.
Ha tetszett a Csopkai Resti cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!