19 szobával 2 lakosztállyal és egy úgynevezett Séfszobával nyitott meg nemrégiben a Kistücsök Food & Room. Ami tulajdonképpen az eredeti Kistücsök kibővítéseként működik, ahol az étterembe érkező vendégek ezentúl meg is tudnak szállni, valamint új gasztronómiai élményeket is kipróbálhatnak.
Mint Csapody Balázs elmondta, régi álma volt egy úgynevezett Séfszoba kialakítása, ahol nem az eddig megszokott módon, étlapról lehet rendelni, hanem egy hatfogásos, szezonális séfmenüben mutathatják meg, hova is fejlődtek az elmúlt három évtized alatt.
23 évesen nyitott éttermet
Bár a legtöbb ember fejében a Kistücsök úgy él, mint egy stabil, nyugodt pont, a tulajdonos, Csapody Balázs és a nyitás óta mellette lévő séf, Jahni László valójában csendes forradalmárok, akik negyed évszázada dolgoznak azért, hogy a Balatonnál minőségi vendéglátás működjön. Balázs mindössze 23 éves volt 1992-ben, amikor kibérelte Balatonszemesen a tulajdonképpen inkább kocsmaként, semmint vendéglőként üzemelő helyet, majd belevágott a balatoni vendéglátás megújításába.
Legfőbb érdeme az volt, hogy szépen lassan elkezdte felfedezni és bevezetni a helyi ételeket és alapanyagokat, és ezzel a Balatonhoz csábította a vendégeket, akár a nyári szezonon kívül is. Ma már mint sikersztori beszélünk a Kistücsökről, de azért 30 évvel ezelőtt nem sokan fogadtak volna Balázs sikerére. Hiába az egyik legismertebb étterem már jó ideje, Balázs mindig ragaszkodott ahhoz, hogy nem terjeszkedik más régiókban, nem nyit másik éttermet Budapesten, hanem marad a Balaton déli partján. Egy régi terve valósult meg most tehát a Food & Room nyitásával.
Frissítő, szezonális menüsor
A bemutatkozó menüt pár nappal a nyitás után ettem végig, és őszintén ajánlom. Én amúgy nem vagyok nagy barátja a hosszú, tízfogásos vacsoráknak, ezért küönösen értékelem, ha úgy állítanak össze egy menüsort, hogy valóban az első falattól az utolsóig élvezni tudja az ember az ízeket. És itt ez történt.
Zömében itt is környékbeli, szezonális alapanyagokat találunk az ételsorban, de nagyon ötletesen összekombinálva. A legtöbb fogás friss és üdítő, különösen örültem – mivel a Balaton mellett található étteremről van szó –, hogy két fogásnak is lényeges eleme a hal. Kóstoltam isteni keszthelyi tokhalat, mely főleg frissességével nyűgözött le, és pontygaluskát, ami pedig a paradicsomos káposztával szerintem igen ütősre sikerült.
Összességében nem volt olyan étel, ami ne hagyott volna nyomot bennem. Legjobban talán a tökfőzelék ízlett, ami nyersességével és ropogósságával valóban a nyarat idézte. Húsos alapanyagként a fürj és a mangalicapofa jelent meg a tányéron. Itt szeretném hangsúlyozni, hogy a nyolcfogásos menüsor vegán formában is kérhető, így azok is ki tudják próbálni a Kistücsök specialitásait és a helyi alapanyagok legjavát, akik nem esznek húst. Csapody Balázs nem titkolja, hogy ő is több ízben próbálta már a vegán étkezést, és szerette volna, ha ez a Kistücsökben is megjelenik.
De mi is az a Séfszoba?
A Séfszoba egy kedves, intim tér lett, mindössze 20 férőhellyel. A séf a helyszínen egy nyitott pult mögött fejezi be az alapanyagokat. Végigkövethető, hogyan készülnek az ételek, és beszélgethetünk is a séfekkel, – a menüsor itt is Jahni László vezetése alatt állt össze.. Ha beszélgetni és felugrálni nincs kedvünk, egy tévén is lehet követni az eseményeket – őszintén szólva nekem ez nem hiányzott, de el tudom képzelni, hogy valakinek hozzátesz az élményhez.
Amiken viszont ámultam és bámultam, azok Görömbei Luca gyönyörű üvegtányérjai, amit az étteremben összetört poharakból és elhasznált borosüvegekből készít. Örömteli dolog, hogy ezeket az üvegeket valaki újrahasznosítja, és szerintem az ételekhez is nagyban hozzátesznek. Értékeltem az árat is, a hatfogásos (ami inkább 8-9) menüsor ára 19 900 Ft, ami szerintem a mai árak mellett nagyon kedvezőnek mondható.
Kistücsök Food & Room – 8636 Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky út 25.
Értékelés:
- Ízek: 5
- Ár/érték arány: 5
- Kiszolgálás: 5
- Környezet/hangulat: 5
- Összpont: 5
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!