A körúti gyros egy fogalom. Nem gasztronómiai csoda, mégis népes rajongótábora van. Lássuk hát, hogy a város 5 pontján milyen szendvicset adnak!
Első megálló: Újbuda-központ
Ha a 4-es villamos végállomásától elindulunk a Budafoki út/Szerémi sor megálló felé, egy összetéveszthetetlen bódéra lehetünk figyelmesek az út szélén. Ez az Osmani Döner Kebab. Ebédidőben jelentős sorban állás is kialakulhat: úgy tűnik, a környékbeliek csípik a helyet, ami a Google-értékelések alapján is népszerű: 4,6 ponttal büszkélkedhet. A szendvics itt egy „csíkos” pitát takar, alaposan megtömve hússal, arányaiban kevesebb zöldséggel. A csípőset is komolyan gondolják a srácok, csak akkor kérjétek, ha tényleg bírjátok!
A következő megálló: Corvin-negyed, metróállomás
„Átszállhatnak a 3-as metróra.” Nekünk viszont eszünkben sem volt átszállni, inkább beugrottunk az árkádok alá, és egy olyan autentikus gyrost kaptunk, amilyenre a legkevésbé sem számítottunk. A hely neve Gyros. 😀 Rövid, tömör, lényegre törő! A design maximálisan görögös, kék-fehér, ha pedig hihetünk a tábláknak, a kézzel készített pita egyenesen Athénból származik. Tényleg ez volt a legfinomabb az összes közül, úgyhogy lehet benne igazság! A mártogatósok és szószok görög joghurtból készülnek, nem tejfölből, a kétféle húst pedig saját fűszerezéssel teszik tökéletessé.
Blaha Lujza tér, a körúti gyros-fellegvár
Ha valahol, akkor a Blaha környékén szinte BIZTOS, hogy mindenki evett már buli után gyrost. Mi a legnépszerűbb helyen kóstoltunk, egyből kétfélét: itt ugyanis az itthon klasszikusnak mondható csirkecomboson kívül vega, falafeles is kapható. Ez utóbbiba 4 méretes zöldségfasírt kerül, ami nagyon jól hangzik, de sajnos a minőség elég mirelit stílusú, a falafelek porhanyósak és morzsálódnak. A húsos verzió korrekt, a csípősség viszont nem annyira vad, mint máshol. A környezetet tekintve a corvinos gyrosozó kicsit kulturáltabb, ez tényleg csak arra való, hogy beugrasz, kérsz, és hazafele elmajszolod.
Antalya Kebab, gyros az Oktogonnál
Az Oktogon nemcsak közlekedési, hanem gyorséttermi csomópont is, viszont inkább ázsiai és olaszos helyek uralják a kereszteződést. Ha gyrost szeretnétek, pár sarkot vissza kell sétáljatok a Király utca felé, ahogy mi is tettük: itt viszont az Antalya Kebab bőséges kínálatából választhattok, nem csak gyrost. Természetesen mi nem csábultunk el rántott húsra vagy más készételre, hanem a friss gyrosra utaztunk! Pita helyett itt alapból tortillában adják, amit én kifejezetten szeretek. Kóstolás után kevésbé voltam boldog, ugyanis eléggé káposztaközpontú lett a töltelék, a húsok között pedig volt pár mócsingos állagú darab. A méretre viszont nem lehet panasz!
A végállomás: Szeráj
Ugyan a villamos még megy tovább, a mi gyros-körutunk a Jászai Mari térnél befejeződött. A Szeráj megkerülhetetlen egység, ha egy vígszínházas kultúrprogramon megéhezik az ember, és másra se vágyik, mint egy alaposan megpakolt gyros-szendvicsre. Pita helyett itt is a tortilla az alap, de a csirke mellett borjúhús is választható. Az Antalya gyrosához képest nekem ez jobban ízlett, arányaiban szerencsésebb volt az elosztása. Az Osmani nagyon húsos volt, az Antalya nagyon zöldséges: a Szerájos egy jól eltalált darab. Árban szintén az olcsóbb vonalat képviseli, mindegy, milyen húst választunk.
A körúti gyros Budapest ikonikus étele
Lángos, gulyás, túrógombóc… igen, ezek mind csodálatos magyaros ételek, DE kár tagadni: a körúti gyros is szervesen hozzátartozik a budapesti gasztrokultúrához. 😀
Íme az én rangsorom az 5 tesztelt egységről:
- Gyros, Corvin negyed
- Szeráj, Jászai Mari tér
- Osmani Döner Kebab, Budafoki út/Szerémi sor
- Blaha Gyros, Blaha Lujza tér
- Antalya Kebab, Oktogon
Ha tetszett az 5 körúti gyros cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!