Üdv a hamburgerparadicsomban, ahol tiltólistás a paradicsom
Ismeritek a viccet, amiben a mérnök és a közgazdász összeállnak, és hamburgerezőt nyitnak? A csattanó pedig az, hogy nagyon is jól csinálják – a nyíregyházi Meating Burger & More országos viszonylatban is kiemelkedően jól hozza a kézműves hamburger műfaját. Még paradicsom nélkül is!
Közös hobbiból kőkemény munka
Bár a vendéglátáshoz csak érintőlegesen volt közük korábban, Paluska Ádám és Pták Tamás úgy gondolták, hogy a nyíregyháziak is megérdemelnének egy minőségi burgerezőt. Így amikor adódott a lehetőség, kibérelték a mostani üzlethelyiséget és lázas munkába kezdtek, hogy kikísérletezzék a legfinomabb hambikat az ország keleti csücskében.
Két hónapon át minden éjjel egy ismerősük éttermének konyhájában zajlott a játék az ízekkel, amíg összeállt a kezdő menü. Este 10-től folyt a munka és a kóstolás, a fiúk pedig kimerültségükben néha már poénból kezdtek el párba állítani különböző alapanyagokat. Így találtak rá az egyik álmos hajnalon arra a titkos összetevőre is, ami azóta is elmaradhatatlan eleme a hagymalekvárjuknak. 🙂
A dizájnról is érdemes szót ejteni, mert ahogy az ételekbe, úgy a berendezésbe is komoly energiákat öltek a fiúk. A lenti fő falat díszítő almásrekeszeket maguk gyűjtötték be Szabolcs megyei termelőktől, akik akkortájt cserélték le azokat műanyag ládákra. A régi farekeszeket sokan tűzre vetették, így Ádám és Tamás a környékbeli falvakat járva sorra csengettek be a házakba, míg pár hét alatt összegyűjtötték az utolsó fellelhető darabokat is. Az ezeken található dísztárgyak többségét pedig a vendégektől kapták. Köztük azt a spanyol háborúból származó katonai sisakot is, amiért félévente bejelentkezik a helyi múzeum is, hogy szívesen átvennék. 😀
A Meating Burger titka a minőségi alapanyagokban rejlik
Ádám és Tamás a kezdetektől zéró toleranciát hirdettek a megalkuvással szemben, mindenből a lehető legjobbat igyekeznek beszerezni. Emiatt az áraik kicsivel felette vannak ugyan a régiós átlagnak, de az erős törzsközönségük is bizonyítja, hogy megéri tartani a minőséget. A Charolais marhahúst egy debreceni kistermelőtől szerzik be, és a húspogácsákat, valamint a bucit is saját, titkos receptúra alapján gyártják nekik, így a Meating burgerei tényleg egyedülállóak.
Az étlap az elmúlt 7 évben több tétellel is bővült (sőt azóta Debrecenben is nyitottak egységet), egy szabály viszont a kezdetek óta érvényben van: csakis olyan étel kerülhet fel rá, ami Ádámnak és Tamásnak is ízlik. A fiúk bármikor élhetnek a vétójogukkal, így például paradicsomot egyáltalán ne is keressetek a burgerekben. Ádám ugyanis nincs bariban a parival, plusz a savassága szerinte el is tudja vinni az ízek harmóniáját. A kóstolást mi az egyik újdonságukkal, a smashed burgerrel kezdtük.
Smashhh burger
Az Amerikában népszerű, lapított húspogácsás burgerek trendje nem csak a fővárosba gyűrűzött be, egyre több vidéki burgerező étlapján is feltűnik a smashed burger. A Meating sem maradt ki a sorból, egy Light és egy Brutal verzió is helyet kapott a menün: előbbi 2, utóbbi 4 (!) smashed húspogácsával. És büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelenthetem, hogy az utóbbi évek messze legjobb hambijával volt dolgom. A cheddar sajttal, karamellizált hagymával és savanyú uborkával felturbózott smashed burgert lehetetlen szépen enni, de ez a műfaj ilyen. Szerelkezzetek fel egy jó adag szalvétával, és harapjatok bele a mennyei tocsogós hambiba, ami szó szerint letehetetlen.
Vegaburger
Vega fotós kolléganőm, Timi már Nyíregyházára menet kiszúrta, hogy a Meating nem a vegetáriánusok kedvenc helye lesz. Éhen persze ők sem maradnak, köszönhetően a grillezett camembert sajtos hambinak, de Ádám és Tamás elárulta, hogy ez nem véletlen. Ők húsos kajákban utaznak, és bár Tamás egy időben növényi étrendet követett, most a húsimádó közönséget szeretnék megszólítani. A vega lehetőség, ha szerényen is, de adott – a hagymalekvárral és áfonyás öntettel megpakolt burger pedig hús nélkül is korrekt ebéd vagy vacsi lehet.
Pulled pork tál
A burgerek mellett a hely másik húzóterméke a szaftos, barbecue-s tépett sertéstarja, ami wrapbe csavarva vagy komplett tálként is kérhető. Maga a hús hihetetlenül omlós és kellően füstös, érthető, hogy miért ekkora a rajongótábora. A tálalás viszont nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését. Az alsó sült krumpli rétegre kerül a coleslaw és arra a tépett hús, így a hasábburi ropogós percei bizony meg vannak számlálva. De az ízek simán kompenzálják ezt.
Ritka jó hambikkal kecsegtet a Meating Burger
Budapesten már egymást érik az igazán jó kézműves hambizók, épp ezért nem számítottam rá, hogy életem egyik legjobb hamburgerét az ország keleti felében fogom megtalálni. A Meating Burger viszont bebizonyította, hogy a burgerkészítés nem földrajzi adottságok, sokkal inkább elhivatottság kérdése. Ádám és Tamás maximálisan elkötelezettek a minőség mellett, és ebből egy fikarcnyit sem hajlandók engedni. Ez pedig minden egyes falaton érződik, legyen az hamburger, pulled pork vagy éppen a házi szószok egyike. Ja, és még valami: akármelyik kaja mellett teszitek le a voksotokat, a menzateák ízvilágát idéző házi jegesteát semmiképp ne hagyjátok ki mellé!
Meating Burger & More
Cím: 4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 2/A
Ha tetszett a Meating Burger & More cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!