Bevallom, kicsit csalódottan vettem tudomásul, hogy a Rákóczi tér és a József körút sarkáról eltűnt a kedvenc bioboltom. Biztos voltam benne, hogy egy századik Barber Shop vagy szeletes pizzázó lesz a helyén, mert úgy tűnik, ezekből mostanában nem lehet elég. Aztán persze jó nagyot tévedtem, és izgatottan vártam, hogy mikor nyílik meg a VAJ. A koszos ablakokat felváltották a jópofa lovacskás-csirkés plakátok, amik az üzlet kabalafigurái, és nem mellesleg Linka Zsuzsi munkáját dicsérik. Ugyanez igaz az enteriőrre, az elviteles dobozokra, és mindenre, amitől szerethető lesz egy hely. Bár az interjút direkt a „holtidőre” terveztük, úgy tűnik, itt olyan nincs, az ittlétem alatt szinte végig az ajtóig állt a sor.
A három tulajdonosból ketten testvérek, Kristóf fáradhatatlanul gyúrja a tésztát, neveli a kovászt, formázza a kifliket és kitalálja a naponta változó kínálatot, míg bátya a háttérmunkáért felel. Fiatal kora ellenére már többéves, külföldön szerzett konyhai tapasztalata van, Párizsban pedig másfél évet sous chefként is dolgozott. Hazatérte után egy pékségben helyezkedett el, ahol beleszeretett a kenyérbe, ezért úgy döntöttek, hogy megnyitják régóta áhított közös helyüket. „A kenyér mindennek az alapja” – mondja. „Ha az ember a gasztronómiában dolgozik és gondolkodik, akkor ez az alapvetés.”
Mindenkit lekenyereznek
Jelenleg 5 fajta kenyér (tökmagos, napraforgós, fehér, félbarna, teljes kiőrlésű) kapható náluk állandó jelleggel – amit úgy kell érteni, hogy ÁLLANDÓ jelleggel. A koncepciójuk része, hogy egyrészt azok a vásárlók is friss kenyeret kapjanak, akik munka után, 5-7 között érkeznek, másrészt ne a „maradék” jusson nekik. Hanem ugyanúgy tudjanak válogatni, mint a koránkelők/home office-ban dolgozók/közelben lakók. A minőséget sem veszik félvállról, váltott műszakban dolgozik a nappalos és az éjszakás csapat. A vadkovászt naponta kétszer, ugyanabban az időpontban etetik, és folyamatosan maghőmérővel mérik a hőmérsékletét.
Nem csak kenyér van ám…
A mindig tökéletes minőségű pékáru mellett tömve van az üzlet kistermelői jóságokkal és mindenféle egyéb csemegével. Amin nekem (nyilvánvalóan) azonnal megakadt a szemem, az a sajt, amit a Maszlik Családi Gazdaságból szereznek. Egyből le is csaptam egy érlelt fajtára (5000 Ft/kg), a sajtok mellett pedig tejet, tejfölt és joghurtot is vásárolhattok. De van még itt frissen facsart gyümölcslé (2,5 dl/800 Ft), szabadtartású tojás, házi szörp, méz, kávé és tényleg MINDEN, ami egy jófajta deliben (is) kapható.
A másik dolog, amire egy pékséghez képest különös figyelmet fordítanak, az a vendéglátás. Itt nem az van, hogy bejössz, odaviszed, kifizeted, viszonthallás. Nem-nem. Itt megtörténik az (a magyar) éttermekben is ritkán látott varázslat, hogy odafigyelnek rád. Hogy nem azért kérdezik, hogy nem szeretnél-e megkóstolni még valamit, hogy vedd meg és vidd innen, hanem mert ha korábban azt választottad, akkor hátha ez is ízleni fog.
Bár sajnos, úgy tűnik, erre még egy kicsit várni kell, a hosszú távú tervek között mindenképpen szerepel egy egész napos brunchkínálat asztalszervizzel, hideg és meleg ételekkel egyaránt. Ennek egyébként már most semmi akadálya nem lenne, ugyanis a konyha kialakításakor figyeltek rá, hogy ha bármi kipattan Kristóf fejéből, az megvalósítható legyen. Na de lássuk, hogy mi az, ami már kipattant.
Tökmagos kenyér / teljes kiőrlésű kenyér
Kezdjük is mindjárt a kenyérrel, hiszen, ahogy Kristóf is mondta, ez az alapja mindennek. Én kétfélét kóstoltam, a tökmagosat, valamint a teljes kiőrlésűt. A tökmagosat imádtam, mert egyáltalán nem sajnálták sem róla, sem belőle a jót. Nagyon apróra vágva a tésztába is jut ebből a csodás magból. Miután a kenyér elnyeri végső formáját, még meg is hempergetik benne, szóval tényleg senki fia nem panaszkodhat. Ha ezzel is megvannak, utolsó simításként barnított vajjal kenik le a tetejét, amitől egyrészt szép fényes lesz, másrészt ad a héjának egy nagyon finom, diós ízt.
A tészta maga fele arányban rozslisztből, fele arányban pedig fehér lisztből készül, így egy félbarna, kellemes színű, rusztikus formájú kenyér lesz a végeredmény. Frissen egyébként olyan illata van, hogy a legzordabb napodon, amikor a főnököd is szívat és amúgy is tél/hideg/sötét van, még akkor is jobb kedved lesz (1150 Ft / 1 kg, 580 Ft / 0,5 kg)! Egy korábbi látogatásom alkalmával vettem egy félkilós teljes kiőrlésű kenyeret, de az annyira nem nyerte el a tetszésemet. Bár vitathatatlanul szemet gyönyörködtető a megvalósítása, még a műfajában is nagyon tömörnek találtam, így engem kicsit fullasztott, és pirítósnak sem működött annyira (1150 Ft/1 kg)
Kifli/Zsemle
Na és akkor jöjjön az, amitől nekem a legőszintébben leesett az arcom, mégpedig a kifli-zsemle páros. Az igazat megvallva, én az idejét nem tudom, mikor vettem bárhol, bármelyiket, mert inkább kenyérpárti vagyok. Úgy fest, ezt sürgősen újra kell gondolnom – már ha arról van szó, hogy ez létezik ilyen minőségben. Mikor hazaértem a VAJ-ból, igazság szerint már nem terveztem többet enni, viszont az itt vásárolt sajtot persze nem bírtam ki, hogy ne kóstoljam meg, így az volt a gondolatom, hogy a kifli csücske ahhoz pont jó lesz. Hát igen… ebből az lett, hogy az utolsó morzsáig bepusziltam az egészet. Csak ámultam és bámultam, hogy ilyen is van a földön, mert az én utolsó emlékeim nagyjából az általános iskolai sápadtsárga élményeken nyugszanak, ennélfogva nem lettem a kategória nagy rajongója.
Mint kiderült, ez a számomra teljesen új élmény főleg annak köszönhető, hogy a kiváló minőségű (nem mellesleg magyar) lisztből gyúrt tészta hosszú érlelésű, vadkovászos eljárással készül, amibe tej mellett vajat is kevernek. Ettől sokkal tovább marad friss, hogy az ízélményről ne is beszéljünk. A zsemle ugyanez, csak winter body kiadásban. Ha hozzám hasonlóan lemondtatok arról, hogy kifli vagy zsemle lehet annyira zseni, mint egy jófajta kenyér, akkor próbáljátok ki – aztán meg függjetek rá, ahogy majd valószínűleg én is fogok. A zsemle 130 Ft, a kifli 180 Ft.
Lazacos szendvics
Szendvicsfronton nincs állandó kínálat, azt készítenek, amihez Kristóféknak éppen kedve van, ami éppen reggel megtetszett a piacon, vagy szezonja van. Nagy kedvencek a töltött perecek, de az is előfordul, hogy a kenyér helyett a sós kifliből lesz szendvicsalap. Nekem szerencsém volt, mert bár a lazac valószínűleg nem a reggeli kapás eredménye, nagyon szeretem, és ránézésre látszott, hogy nemcsak az árát kérik el, hanem pakoltak is bele bőségesen. Ugyan a kapor egy elég megosztó fűszernövény, szerintem ehhez a halhoz majdhogynem kötelező, és abból is került bele a sajtkrém és az idényzöldségek mellett. A szendvicsárak 750 és 990 Ft között mozognak, és ha egyszer végre visszatér a jó világ, menüben is lehet majd kérni kávé, gyümilé stb. társaságában.
Almás -vaníliakrémes danish
Aki rendszeresen olvassa a cikkeimet, az már bizonyára jól tudja, hogy nem igazán szeretem az édes dolgokat. Nem kivétel ez alól a péksütemény sem (aki meg nem olvassa, annak hörr és morr, tessék pótolni! :D). Ez viszont elég klasszul nézett ki, és ami megadta a végső lökést, az az, hogy mint megtudtam, a rákerülő almakompótot a srácok maguk főzték be. Az omlós tészta, a vajpuha vaníliakrém és a fűszeres alma mind nagyon jóban vannak egymással. Így egész biztosan nem okoz majd csalódást, ha ezt választod (590 Ft). Vannak tervben egyébként hasonló ötletek, házi lekvárral és egyéb finomságokkal, de egyelőre azt szeretnék tisztán látni, hogy a jelenlegi kínálatban mire mekkora az igény. Visszakanyarodva erre az alapvetően dán süteményre, ahogy a képen is látható, ez egy levelestészta-alapú péksütemény. Szülőhazájában a sós változat legalább olyan népszerű, mint az édes, itt is kapható húsos és zöldséges is.
A VAJ-at azoknak ajánlom, akiknek a vendégélmény legalább olyan fontos, mint a vásárolt termék minősége, akkor is, ha nem luxuscikkről vagy gyertyafényes vacsoráról van szó. Azoknak meg aztán pláne kötelező ellátogatni, akik hozzám hasonlóan azt gondolják, hogy egy jó nap csak jó reggelivel kezdődhet.
Cím: 1085 Budapest, József krt. 30–32.
Ha tetszett a VAJ Pékségől szóló cikk, csekkoljátok a legújabb videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!