Hirdetés

Zseniális nápolyi sütemények, csak ezen a hétvégén a város egyik legjobb cukrászdájában

Narancsos-fahéjas csirkecomb vele sült zöldségekkel és vajas polentával

Igazi ünnepi fogás, karácsonyi asztalon a helye!

Kakaós mézeskalács

Ha már unod a klasszik verziót
Hirdetés

Zseniális nápolyi sütemények, csak ezen a hétvégén a város egyik legjobb cukrászdájában

Hirdetés
Három éve nyílt meg Budapest egyetlen, autentikus olasz cukrászdája: a Dolcissima. Davide Deligio több, mint tíz éve érkezett Magyarországra Bariból, és már Olaszországban is cukrászként dolgozott, így valódi szakértője az olasz süteményeknek. Fahmi Szuzannal együtt nyitották meg a Dolcissimát a Frankel Leó úton, ami azóta az olasz édesség rajongók kedvenc zarándokhelye lett.
Hirdetés

Idén már tematikus hétvégéket is tartanak a cukrászdában, volt már Nutella és cannolo hétvége, most pedig Nápoly szerelmesei örülhetnek, hiszen nápolyi hétvége várható a Dolcissimában. Mi már pénteken beugrottunk letesztelni, milyen finomságokra számíthat, aki egy kis olasz édességgel vigasztalná magát a szombati ebéd vagy a vasárnapi óraátállítás után.

Rum baba

Nem csak Davide, de Szuzan is gyakran jár Olaszországban, és ha talál valami újat, azt mindig rögtön meg is sütik a cukrászdában. A nápolyi hétvégén ilyen tipikus sütemény Nzogna E Pepe, ami nekem a legnagyobb kedvencem lett, úgyhogy ezzel kezdem az ajánlót, annak ellenére, hogy ez nem is édesség. Én nem vagyok annyira édesszájú, így nagyon örültem, hogy sós nápolyi sütivel is készülnek. Ennek a tésztája leginkább a mi tepertős pogácsánkhoz hasonlít, disznózsírral készül, de nem tepertő, hanem darált mandula van benne, – bár sok helyen szalonna is,-  és rengeteg bors, amitől jó csípős lesz. Teljesen beleszerettem ebbe a kreációba és mindenkinek ajánlom hogy ne csak az édes dolgokat kóstolja, ha a Dolcissimában jár! A focaccia (bár azt többnyire minden nap sütnek) is hasonlóan, lehengerlően finom, házi paradicsomszósszal készül.

Nzogna E Pepe

Ami szintén csak ezen a hétvégén kóstolható még, az a Pastiera Napoletana. Ez egy kandírozott gyümölcsös, ricottás, linzertorta, az érdekessége azonban, hogy tejben főzött árpával készül, amihez még egy kis narancsvirágvíz is kerül. Az árpa egy olcsó alapanyag, úgyhogy nem véletlenül használták ezt a hagyományos dél-olasz konyhában. Ezt is mindenképpen érdemes kipróbálni, ha valami különlegességet kóstolnánk.

Nagyon fognak ezen a hétvégén örülni a rum baba rajongói, ez a rumba áztatott, fánk szerű édesség ugyanis gyakorlatilag minden méretben kapható most a Dolcissimában. Az egészen pici kóstoló mérettől kezdve a gigantikus adagig, amit egyébként Szuzan szerint simán legyűr egy-egy édesszájú vendég. (350-990 Ft) A speciális formában sütött, leginkább gomba-formájú édességet még meg is töltik vaníliás krémmel. Ezen a hétvégén egyébként a baba limoncellóba áztatott változata is kóstolható.

Pastiera Napoletana
Pastiera Napoletana

És ha Nápoly, semmiképpen sem maradhat ki a sfogliatelle, ami az egyik legemblematikusabb olasz édesség: zsírral készült, hajtogatott rétes tészta feltekerve és kagyló alakúra formázva. Ebből ehetünk narancsos ricottával töltött változatot, ami elmondhatatlanul zseniális, darabja 210 Ft. De a Dolcissimában sütik üresen is, és utólag töltik vaníliás krémmel és természetesen Nutellával, ami Olaszországban hatalmas mennyiségben fogy. És ha már Nutella, ne feledkezzünk el a Toronne Napoletana nevű édességről sem, ami éppen frissen készült, amikor beléptünk a konyhába, ebbe is kandírozott gyümölcsök, mandula és narancshéj kerül. És kifejezetten erre a hétvégére sült a Torta di Caprese, ami egy gluténmentes sütemény, kizárólag mandulalisztből.

Sfogliatelle

A konyhában egyébként négy cukrász készült a hétvégére, csütörtökön és pénteken is reggel hattól este hétig sütöttek, úgyhogy remélhetőleg senki nem marad sütemény nélkül. És ha mégsem a felsorolt sütikre vágyunk, rengeteg másféle sütemény, torta és édesség kapható, na és természetesen rendes olasz kávé.

Fotó: Hartyányi Norbert

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?