A The Duck Café & Bistro első látásra felkeltette a figyelmünket a kacsás név és dizájn miatt, így nem is volt kérdés, hogy ezt a helyet tesztelnünk kell! Kinézetre eléggé Street Kitchen-kompatibilisnek tűnt – nézzük, ízekben mit hozott!
Hiányzott egy jó kávézó Hajdúszoboszlóról
A tulajdonosok, Varga-Juhász Niki és Varga Gábor hajdúszoboszlóiak, jól ismerik a várost, így pontosan érezték azt, hogy hiányzik egy hely a Csónakázó-tó partjáról, ahova be lehet ülni. A koronavírus idején gyakran sétáltak errefelé a családdal, nézték a kacsákat, és többször is gondolkodtak azon, hogy jó lenne itt valamilyen vendéglátóhely.

Nem csak a Varga családban volt népszerű sétaútvonal, a helyiek előszeretettel töltik idejüket a tó partján, így szerencsére a kereslet találkozott is a kínálattal. Végül 2023 novemberében nyílt meg a The Duck Café & Bistro – kezdetben csak kávéval, de idővel bővült a kínálat. Mára már sütiket, reggeliket, street food fogásokat is találni a menün az italok mellett.
Miért pont kacsa?
Erre a kérdésre a Then Duck esetében egyértelmű a válasz: a kacsaetetés miatt! Niki és Gábor nagyon élvezte a hely kialakítását, a dolgok összeválogatását, a cél az volt, hogy otthonos, barátságos és marasztaló hangulatot teremtsenek.
Bisztró és cukrászda is egyben
Habár kávézó volt az eredeti terv, szép lassan bővült a kínálat, és egy bisztró kerekedett ki belőle, ami cukrászdai résszel is bővült. Utóbbi külön érdekes, hiszen Nikinek cukrászvégzettsége is van, habár nem dolgozott sosem a szakmában. Pár éve hobbiból végezte el a cukrászsulit, és végül ebbe az irányba sodorta az élet. Részt vesz ő is a sütik fejlesztésében, de persze profi cukrászok is dolgoznak a háttérüzemben.

Ahogy megszokhattuk már a legtöbb hely esetében, a kínálat szezonálisan változik, így érdemes többször is ellátogatni, hogy az ember minél több finomságot ki tudjon próbálni.
Reggeli Duck-módra
A napindító étkezés külön műfajjá nőtte már ki magát, vannak olyan fogások, amelyek szinte minden reggeli menün megtalálhatók, például a méltán felkapott English breakfast. A The Duckban a brit tál megnyert minket magának, nincsen túlgondolva, de pont ez benne a jó. A kolbász Nagy Sanyától érkezik (akié a szintén hajdúszoboszlói A büfé nevű hely), de angolszalonna, tojás, grillezett gomba, pirított kenyér és bab is kerül rá. Kiadós az adag, szerintünk bármikor megállja a helyét.
De persze különböző tojásos ételeket is készítenek reggelire: Eggs Benedict, rántotta, bundás kenyér is választható. Elvitelre a szendvicseket ajánljuk, amiket könnyedén magával vihet az ember suliba vagy munkába is.

11-től a bisztrófogások pörögnek
Amint vége a reggeli időszaknak, a street food fogások kerülnek előtérbe: különböző hambik vagy szendvicsek. Mi többfélét is kóstoltunk, hambit, lepényt és szendvicset is. Az egyik kedvencünk a klubszendvics lett, amit ugyan sokan ismernek, mégis egyre kevesebb helyen lehet vele találkozni. A toastkenyér rétegek közé kerül bőven ropogósra sült bacon, tökéletes tükörtojás, jó adag cheddar sajt és grillcsirke is. Egy kis salival és sült krumplival tálalják.

Kértünk egy hamburgert is, méghozzá egy olaszos verziót, amit Bella burger néven találtok meg náluk. A marhahúst a Hortobágy Angustól szerzik be, ami nemcsak magas minőségű, hanem lokális alapanyag is. A hamburger buciját házilag sütik. A húspogácsa mellett fekete-erdei sonka, füstölt sajt, lilahagyma-chutney is kerül bele.
Lepényből a tépett húsosat próbáltuk ki, ami szintúgy marhahúsból készül, szaftos és ízes. Sajt és savanyú uborka kíséri, így lesz tuti az élmény. Elég tartalmas étel, ebédre vagy vacsira jól megállja a helyét.
Finomabbnál finomabb sütik
Habár a reggeli és a street food kaják is ízlettek, nálam a sütik vitték a prímet a The Duck Café & Bistróban. A pult kínálata mindig változik, többféle süti cserélődik folyamatosan. A különböző sajttorták mellett megfér a francia monodesszert és a macaron is. Mi a következőket kóstoltuk:
Málnás-pisztáciás sajttorta: a népszerű ízpáros ebben a tortaszeletben is remekül működik. A sajtkrémes rétegbe kerül a pisztácia, amit a málnaréteg a tetején jól kiegyensúlyoz.
Fekete-erdő: a népszerű torta monodesszert formájában kerül a pultba, de ízeiben megtartja a klasszikus jellemzőit. Csokis és meggyes, amit a tetejére kerülő hab tesz könnyedebbé.
Citromos-mákos mousse: a csinos gömböcske citromos mousse-t rejt, amiben egy mákos réteg is megbújik.
Pisztáciás choux: a francia égetett tésztás desszert az egyik személyes kedvencem lett, és nem árulok el titkot, hogy természetesen ennek is remekül áll a pisztácia. Egy kis eper egészíti ki, a belsejében pedig selymes krém található.
(Fotó: Mudra László)
Kacsa úr által jóváhagyva
A The Duck Café & Bistro nemcsak tuti ételeket és italokat kínál, hanem egy otthonos, hangulatos hely, ami könnyen törzshelyévé válhat a helyieknek. Van egy teraszuk is, amit érdemes kipróbálni jó időben. Sőt, esténként zenés bulikat is tartanak, ilyenkor érdemes a koktélkínálatra vetni a tekinteteteket!
