Paprikás csirke
Tetlegességig fajuló viták tárgya lehet a kérdés, hogy a csirkepörkölt, vagy a paprikás csirke a finomabb kaja..? Vagy hogy van-e egyáltalán különbség a csirke paprikás és a paprikás csirke között?? Meg különben is, milyen köret való hozzá? Valaki szerint csak nokedlivel lehet enni, van aki viszont simán megeszi egy kis frissen kifőtt tésztával is. Egy a lényeg: a tejföltől elképesztően selymessé váló paprikás szószban lubickáló szaftos csirkehús élménye felülmúlhatatlan – ez azon kevés dolgok közé tartozik, amiben az ország lakossága nagyjából teljesen egyetért.
Brassói aprópecsenye
Elképesztően klassz ez a puritán étel: szinte alig kell hozzá valami, csak hús, jó sok fokhagyma és krumpli. Kifejezetten kedvelhetik ezt az ételt azok, akik szeretnek indokolatlanul sok fokhagymát felhasználni a főzéseik során, hiszen itt ezt bőven megtehetik, ezt az ételt egyszerűen nem lehet túlfokhagymázni. Elrontani viszont ezt is el lehet: egy balatoni kisvendéglőben egyszer egy elég száraz példány került elém, amin még a jéghideg Balatoni Világos sem tudott segíteni. Szóval a brassói legyen jó fokhagymás és jó szaftos!
Marhapörkölt
Sokan, szerte a nagyvilágban úgy gondolják, hogy a beef bourguignon a világ legjobb marhahúsos raguja, de ezt csak azért gondolják így, mert még nem ettek ungarische marhapörköltet! Ha jól van elkészítve, akkor ez mindenképp ott van a világ 10 legjobb étele között. Öntsetek bele jófajta vörösbort, de olyat, amit magában is lenne kedvetek elfogyasztani. Az egyik legjobb vörösboros marhapörköltet Fördős Lajos csinálja, ennek a receptje amúgy a tavalyi karácsonyi magazinunkban megtalálható.
Rakott zöldbab
Itt a szerkesztőségben imádjuk a rakott ételeket. Visszatérő ebéd szokott lenni a rakott kel, amit viccesen a magyar lasagnénak is szoktunk nevezni: elképesztően finom sertéshúsos-rizses-paprikás ragu, ropogós kel levelek, sok-sok tejföl. Na ennél már csak egy jobb dolog van a világon, mégpedig a rakott zöldbab.
Lángos
Csak fél kg liszt, 25 g élesztő, 3 dl víz és egy csipet só kell hozzá. Mi ez? Pizza? Igen! De ugyanez lehet lángos is! A lángos miért nem hódította meg a világot? Egy jó kis tejföllel, fokhagymával és gagyi sajttal felturbózott lángos simán ott van a világ legfinomabb ételei között. Én néha bekattanok és hazafelé menet megállok a hűvösvölgyi lángososnál és bezabálok egy káposztás lángost, ami valami mennyei! És bizony pont az a szuper a lángosban, hogy amennyire szeretjük az egyszerű, sajtos-tejfölös verziót, annyira jól lehet variálni. A tésztájába pakolhatunk krumplit, káposztát, de akár meg is tölthetjük.
Lecsó
Ami a franciáknak a ratatouille, az olaszoknak a caponata, a tunéziaiaknak pedig a shakshouka, az nekünk a lecsó. Lehet persze egymás szemének kikaparásáig fajuló vitákat folytatni az ügyben, hogy végülis a lecsót melyik népség találta fel, de ennek semmi értelme. A lényeg, hogy nincs is jobb, mint egy nagy adag szaftos lecsó, kevés kolbásszal felturbózva, mindez egy pohár hideg fröccsel a lemenő nap fényében egy késő nyári estén a tóparton. Recept itt.
Töltött káposzta
Igazán hardcore kaja ez. Tulajdonképpen alig van ennél durvább, kalóriadúsabb és laktatóbb étel az univerzumban. Szinte mindenki szereti, a kérdés ebben az esetben inkább csak az lehet, hogy eszünk ilyet nyáron is, vagy csak télen? Írjátok meg kommentben!
Túrós csusza
Az olaszokról tudjuk, hogy imádják a 20 perc alatt összedobható tésztákat. Komplett szakácskönyvek és éttermek épülnek erre a mentalitásra, de arra mégsem jöttek rá, hogy egy jófajta tojásos tészta tejföllel, túróval és szalonnával mennyire ütősen finom tud lenni. Van egy szuper receptünk hozzá itt.
Krumplis tészta
Ugyanazt lehet elmondani róla, mint az előbbiről: mutassuk meg az olaszoknak, hogy legalább akkora tészta nagyhatalom vagyunk mint ők! 😀
Parasztreggeli
Ha igazán tartalmas reggelire vágysz, akkor nem érdemes tovább keresgélni. Tojás, kolbász, krumpli, mindez serpenyőben összesütve tetszés szerint választott zöldségekkel. Ez az ebédnek is beillő reggeli tökéletes választás arra az esetre, ha az a terved, hogy felásod a kertet és utána még átmész a szomszédhoz füvet nyírni.
Bármilyen főzelék
Na ez egy érdekes dolog, külön cikket érdemelne. Kevés olyan dolog van, amiről ki lehetne jelenteni, hogy echte magyar, vagy echte olasz, elvégre levest, tésztákat, sütiket mindenhol esznek, csak egy kicsit mindig másképp. A főzelék ilyen szempontból egy érdekes jelenség, mert nagyon úgy tűnik, hogy ez kifejezetten magyar találmány. Bár egy jó szaftos rizottó, vagy a szintén olasz pappa al pomodoro már-már főzelék állagú, illetve Tunéziában a lablabi is majdnem főzelék, de az a fajta kreativitás, amivel a tökből, répából, borsóból ennyire király kajákat tudunk csinálni, az csak ránk vall. 😀
Nektek melyik a kedvencetek? Írjátok meg nekünk kommentben még ma!