Hirdetés

5 nagyon olasz hely, amit ne hagyj ki, ha Toszkánában jársz

5 nagyon olasz hely, amit ne hagyj ki, ha Toszkánában jársz

Hirdetés
Nemrég az az elmondhatatlan boldogság ért, hogy a szülinapom alkalmából megleptek egy toszkánai minivakációval, így 3 napig élvezhettem a dolce vitát Pisában és Firenzében. Büszkén mondhatom, hogy ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy felzabáljam Toszkánát!
Hirdetés

Aki egy kicsit is ismer, tudja rólam, hogy én aztán TÉNYLEG tudok enni, de amit Toszkánában műveltem, az még magamhoz képest is durva volt. Alig 3 nap alatt összesen 16, azaz TIZENHAT helyen ettem és/vagy ittam valamit, szóval azt gondolom, hogy tényleg meg(t)ettem, amit a haza megkövetelt. Baromira nem volt egyszerű leszűkítenem a legjobb ötre, de végül sikerült. Ha a közeli vagy a távoli jövőben Toszkánában jártok, ezeket a helyeket véssétek fel magatoknak, de nagyon! 

We Love Pasta Pisa

Az első napot Pisában töltöttük, és hát mi más lett volna az első gondolatunk, mint egy korrekt adag pasta? (Amúgy a második és a harmadik gondolatunk is ez volt.) Az internet segítségével a We Love Pasta Pisa felé vettük az irányt, ahol kizárólag helyben készült tésztákat kínálnak. Ez nem egy „rendes” étterem, inkább egy street food placc, talán a Gozsdu udvari 2 Spaghihoz tudnám hasonlítani. A tészták ‘á lá minute’ készülnek, és papírdobozban kapod kézhez. Van állandó étlap és napi kínálat is, a tészta fajtáját pedig te választhatod ki. A kiszolgálás nagyon kedves és informatív, a pultnál álló srác hibátlanul beszél angolul, de ami még jobb, hogy nagyon baráti, 6 eurós áron mozognak a pasták. Mi egy seafood tagliatellének estünk neki, amire kértünk még egy kis extra chilit. 

Cím: Pisa, Largo Parlascio 8, 56126 

Fotó: Bercely Judit

I Porci Comodi

Ha találsz egy helyet, ami NÉGYEZER értékelésből 5 pontos a Tripadvisoron, akkor azt magától értetődően látni akarod. Főleg, ha olyanokat írnak róla, hogy az itt kapható sajttál, idézem: „nem e világi”. Nekem már az utóbbi is elég lett volna ahhoz, hogy ne legyen kérdés, hogy én márpedig itt enni fogok, szóval így is lett. Az utolsó reggelink/ebédünk volt az itteni sajttál, amit szerintem én halálomig emlegetni fogok, ugyanis tényleg semmihez sem fogható.

Ez a hely leginkább egy deli, tehát itt sem lehet leülni. Egy pizzásdobozhoz hasonló papírcuccban kaptuk meg a tálat, amibe kizárólag helyi alapanyagokból készült finomságokat raknak. Az ötféle sajt mellé pakoltak még 3-féle szendvicset (mézes körtés, chilis-articsókás, lilahagyma-lekváros-padlizsános), diót, friss kenyeret, és kis edényben érkezett még kísérő zöldség (ami már rá se fért a képre). Amellett, hogy az ízekről csak szuperlatívuszokban tudnék mesélni, ketten olyan jóllaktunk vele, hogy kora estig nem is jutott eszünkbe enni. A különböző antipasti tálakon kívül, amúgy kínálnak még hideg és meleg szendvicsféléket. De azokat is úgy megpakolva, hogy sírva fakadsz a gyönyörűségtől. A helyiek pedig abban a kiváltságos helyzetben vannak, hogy innen viszik haza a sonkát és a sajtokat, mert arra is van lehetőség. Ezt a helyet MUSZÁJ kipróbálnotok. 

Cím: Pisa, Via l’Arancio 3–1, 56126 

Fotó: Bercely Judit

La Bottega del Gelato 

Én magamtól nem vagyok egy nagy fagyis, egész szezonban, ha háromszor eszem, akkor sokat mondtam, de a pizzához és a tésztához hasonlóan itt természetesen ez is kötelező. Az utóbbi két ételt kínáló helyből is nagyjából kismillió/négyzetméter található a városban, lehetetlen küldetésnek tűnik tehát kiválasztani azt, ahol végül enni fogsz. Ezúttal mi az ösztöneinkre hallgattunk és a szemünknek hittünk. Így kötöttünk ki a La Bottega del Gelatónál, ahol olyan durva pisztáciafagyi van, hogy megőrülsz. A másik három gombóc is mámor volt (mangó, joghurt, erdei gyümölcs), de a pisztácia mindent vitt. Amellett, hogy fantasztikusan finom a fagyi, a másik, amit itt ki kell emelnem, az az adag. Itt nem gombócot adnak, hanem „kenést”, és bár a képen annyira nem jön át, egyenként kb. 15 dkg, nem viccelek, szóval a kettőnek konkrétan súlya volt. Azt éreztük, hogy gyakorlatilag simán kiváltottunk egy normál étkezést. 

Cím: Pisa, Piazza Garibaldi 11, 56127

Fotó: Bercely Judit

L’Osteria Dell ‘Ok Bar

Firenzébe átnyargalva, a főtértől nem messze, teljesen véletlenül lyukadtunk ki ennél a szuper kis étteremnél, ami nem mellesleg vinotékaként is üzemel. Mivel Olaszországban épp tombol a szarvasgombaszezon, rengeteg étterem különleges kínálatában láttunk valamilyen ezzel készült fogást. De itt olyan illat volt, hogy meg kellett állnunk, és nagyjából két perc alatt sikerült kiválasztanunk egy szarvasgombás raviolit. Hát, srácok… amit itt elém tettek, arra nem voltam felkészülve. ÉLETEM pastáját sikerült elfogyasztanom! A ravioli maga spenóttal és ricottával volt töltve, ennek a tetejére került a képen is látható nem kevés szósz és szarvasgomba. Ételt ennél jobban, harmonikusabban, finomabban elkészíteni szerintem lehetetlen. Erről a kajáról egyszerűen holnapig tudnék áradozni, szóval ha erre jártok, érdemes errefelé venni az irányt. A barátom ezzel egyidőben az ő életének panna cottáját tudta itt kipipálni, szóval valamit tényleg tudnak ezen a konyhán! 

Cím: Firenze, Via dei Servi 97/r, 50121

Fotó: Bercely Judit

Da Nando Pizzeria & Sfizioserie 

Aki azt gondolta, hogy vége lesz a cikknek pizza nélkül, az most hátradőlhet, mert abból is sikerült jót enni. Ha valaki meg akarja tapasztalni az olasz életérzést, az ide jöjjön, ugyanis az üzletvezetőnek, Antoniónak hála, a vendéglátás 10/10. Még gyakorlatilag le sem ültünk, de már érkezett egy pohár prosecco, valamint egy lángosszerű kis vendégváró falatka. Bár az Antonio ajánlására elfogyasztott előételünk (il crocchettone – egy krokettszerű meleg cucc) és a desszertünk (pastiera – ricottás-narancsos pite) is eszméletlenül jó volt, amiért ide kell jönni, az a pizza. Mikor megkérdeztem Antoniót, miért gondolták úgy, hogy Firenzében érdemes nyitni egy százezredik pizzázót, halálos lazasággal közölte, hogy azért, mert ők csinálják a legjobban. Ebben valószínűleg egyébként nem is tévednek nagyot. Nem igazán láttam üres asztalt, és én is nehezen tudtam betelni az itteni pizzával. Egy paradicsomszósz alapú pizzát kaptunk, amin volt némi kapribogyó, szardella, olajbogyó, mozzarella, bazsalikom, és csókolom.

Egy kis ajándék

Ezt imádom egyébként az olasz konyhában: kevés, de kiváló minőségű alapanyagból rittyentenek olyan kaját, ami bármikor ver egy 14 összetevős fine dining fogást. A pizzatészta papírvékony, a széle kellemesen sült, egyik feltét sem megy a másik kárára, szóval tényleg hibátlan. Miközben ettünk, Antonio egyszer csak megjelent a vendégek között egy hatalmas serpenyővel, és afféle ajándékként mindenki kapott egy kis adag lazacos-padlizsános spagettit, ami szintén fenséges volt! Szóval innen éhesen felállni senki nem fog, azt garantálom! 

Cím: Firenze, Via Matteo Palmieri 34, 50122

Fotó: Bercely Judit

Toszkána egy olyan hely, amit szerintem minimum egyszer az életben mindenkinek látnia kell! Az egyedülállóan szép tájak és nevezetességek mellett olyan kulináris élményben lehet itt részetek, amit sose felejtetek el. Ha egy hétre nem is, de egy hosszú hétvégére mindenképp érdemes ellátogatni, csak arra figyeljetek, hogy előtte egy hétig ne egyetek semmit. 😀

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?