Hirdetés

5 étel, amit meg kell kóstolnod, ha Horvátországban nyaralsz

Hirdetés

5 étel, amit meg kell kóstolnod, ha Horvátországban nyaralsz

Hirdetés
Minden horvát nyaralás kötelező eleme a csevapcsicsi, sőt sajnos elég sok helyen nem is fordítanak figyelmet másra. A horvát konyhában pont ez az izgalmas, hogy a balkáni ízvilág mellett több szomszédos ország konyhája befolyásolta, így találunk olaszos, és magyaros ételeket is.
Hirdetés

Rohamosan fejlődik a gasztronómia arrafelé is, és egyre jobb éttermek nyílnak. Érdemes nem az első helyre beülni, hiszen egy kis utánajárással nagyon jó éttermekre bukkanhatunk Horvátországban.Főleg az Isztrián, erre a régióra az olasz konyha is nagy hatással volt, így itt igazán érdekes ételeket kóstolhattok.

Fuži

Ez például egy tipikus isztriai tésztaétel, kicsit a penne és a fusilli rokona – tulajdonképpen a mi csigatésztánkkal is rokon, csak annál jóval nagyobb. A kézzel gyúrt tésztáknak az Isztrián igen nagy hagyománya van. A fuzit eszik önmagában is, de sokszor a különféle húsos ételek, pörköltek köreteként kerül az asztalra. Az Isztrián nagyon népszerű a szarvasgomba, így van, hogy csak simán ez kerül a tésztára, de igen híres a horvát juhsajt is, ami szintén remek kiegészítője a fuzinak.

Fuzi
(Fotó: Facebook)

Manestra

Ez is inkább isztriai étel, tulajdonképpen egy nagyon sűrű bableves, aminek az a különlegessége, hogy órákon keresztül főzik, és a végén vörösborral öntik fel. Tesznek bele sok fokhagymát, az alapja pedig a pirított sonka, erre kerül a bab és az egyéb zöldségek, néha például kukorica is. 

Pasticada

Kissé tovább haladva, Dalmáciában a pasticada a jellegzetes étel, ami egy marhahúsból készült pörköltféle, amit házi gnocchival kínálnak. A pasticada a családi ünnepségek jellemző fogása, receptje nem túl egyszerű, elkészítése hosszadalmas, első lépésként például a marhahúst egész éjszakára borecetben marinálják. Igazi Horvátország-szakértők szerint a legtöbb étteremben csak valamiféle utánzatot szolgálnak fel, nem pedig az eredeti recept szerint készült pasticadát. Éppen ezért csak kifejezetten jó étteremben érdemes rendelni.

Pašticada
Pašticada (Fotó: croatia.hr)

Crni rižot

Bár a fekete rizottó nem kifejezetten horvát fogás, szinte minden horvát étterem étlapján szerepel, már-már nemzeti ételnek számít. Szerintem erre is érvényes az, ami az előző ételre is, hogy csak jó étteremben érdemes kérni, ahol biztosan lehetünk benne, hogy friss tintahalat használnak a készítéséhez. A fekete rizottót ugyanis a tintahal tintája színezi meg, és ettől elég intenzív íze lesz. Persze ugyanilyen fontos a rizs minősége is, és a tény, hogy ez egy rizottó, állagra tehát krémesnek kell lennie. 

Cevapcici

Persze nem mehetünk el szó nélkül a cevapcici mellett, ami nélkül nem létezhet horvát nyaralás. A cevap nem kifejezetten csak horvát étel, a darált marhahúsból készített, grillezett hús a Balkán minden országában jelen van. A legtöbb helyen kerül bere bárányhús is, de Horvátországban inkább marhahúsból készítik, és ajvárral tálalják. Romániában ugyanez mititei (mics) néven fut, csak ott kerül a kevert darált húsba egy kis szódabikarbóna is. De Bulgáriában is jelen van, kebapcse néven, amiben már felismerhető a török kebab szó, a cevap ugyanis a kebab szóból ered.

És az örök kérdés, hogy mi a különbség a pljeskavica és a csevap között? Igazából a formáján kívül semmi. A pljeskavicát inkább a szerb részeken eszik, és laposra formálják, mint a hamburgerhúst, sőt, sokszor teszik pitába is, vagy tört krumplit kínálnak mellé.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!   

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?