Orma Gerilla Pékség, Pécs
Váczi Gergő az Ormánságból való, a név tehát erre a tájegységre utal, valamint arra, hogy ez itt egy hagyományos „parasztpékség”. A mögötte húzódó fő gondolat, hogy mindenki termelje meg magának, amit megeszik. Gergő végzettségétől a kenyérsütés meglehetősen messze áll, építész ugyanis, de pár éve végleg elhagyta az irodai munkát és péknek állt. Ráadásul vegán péknek, – nem véletlen tehát, hogy ez az egyik legkülönlegesebb vidéki pékség.
Gergő nem tagadja, hogy a hely megnyitásában az erős klímaszorongás is szerepet játszott. Számára nagyon fontos a fenntarthatóság, éppen ezért egy jó ideje áttért a vegán táplálkozásra, és a pékséget is ezen szemlélet szerint üzemelteti. Ez a kenyér esetében nyilván természetes, de egy ideje már péksüteményeket is sütnek, és ezekhez sem használnak semmilyen állati eredetű terméket. Nincs vajas croissant és sajtos pogácsa sem. Emellett Gergő a kenyérhez szükséges búzát is csak ellenőrzött körülmények közül szerzi be. Különösen finom a paradicsomos kosár. Cikkünk itt.
Cím: 7633 Pécs, Király utca 58.
Már Vártalak, Székesfehérvár
Csabai Dóra negyedik gyermeke születése után döntött úgy, hogy szeretne nyitni egy pékséget. A téma adott volt, hiszen férje régóta a házi kenyér megszállottja, maga is sokat süt. A pékségben is találkozhattok vele, a szendvicsgyártást ugyanis – amit egyféle művészetnek tekint – ritkán adja ki a kezei közül.
Termékeikben semmiféle adalékanyag nincs, kenyereiket kovásszal készítik, és hosszan kelesztik. Mindennap 6-7-féle kenyér és sok péksütemény készül. A pékséget már a fehérváriak is nagyon várták. A Már Vártalakba a nap bármely szakában megéri beugrani, hiszen ügyelnek arra, hogy délutánra se ürüljenek ki a pultok. Sok mindent kétszer sütnek, így munka után is kapunk friss kiflit és kalácsot. A kávézóhoz egy hangulatos könyvesbolt is tartozik, így a bagett mellé rögtön egy jó könyvet is vehetsz. Cikkünk itt.
Cím: 8000 Székesfehérvár, Király sor 66.
Búzalelke, Kisapáti
Kovács Bea elbűvölő hangulatú és már-már legendás péksége Kisapátiban, a Szent György-hegy oldalában. Bea az elsők között indította el a kovászforradalmat a Balatonnál, és bár mára nagyon sok követője akadt, a Búzalelke még mindig őrzi autentikusságát és kedvességét. Kezdetben Bea csak kenyeret sütött, most már azonban péksütemények és cukrászsütik is készülnek nála, de mindent érdemes megkóstolni. Indulás előtt tájékozódjatok a nyitvatartásról!
Cím: 8284 Kisapáti, Bem apó u. 11.
Mandelbrot Pékség, Pilisborosjenő
A Mandelbrot Pékség nagyon sok szempontból különleges, az egyik ilyen faktor az elhelyezkedése. Nem elég, hogy egy kedves zsákfaluban, Pilisborosjenőn található, de ráadásul egy tipikus Kádár-kockában, ahová tényleg olyan belépni, mint annak idején a nagymamához. A Mandelbrot pop-up pékségként indult pár évvel ezelőtt. Korányi Gergő mindig is pékként dolgozott, annak ellenére, hogy matematikusnak tanult. A diplomázás évében azonban már teljesen hatalmába kerítette a kenyérsütési szenvedély, így mire lediplomázott, a péksulit is elvégezte.
A Mandelbrot Pékség legnépszerűbb termékének mondható a burgonyás kenyere. A pékségben már nemcsak környékbeli delikát finomságok és kenyérfélék, de egy fagyigép is helyet kapott. A retró, porból készülő fagyi helyett viszont a fiúk házi, kézműves főzött fagyival töltik fel a csavaros masinát. Cikkünk itt.
Cím: 2097 Pilisborosjenő, Budai út 52.
Bott Pékség, Gadóc
Kissé kilóg a sorból a Bott Pékség, ez ugyanis már nem Magyarországon, hanem a szomszédos Révkomáromban található, sőt inkább mellette, Gadócon. A kívülről alig észrevehető hely igen gyorsan a környék találkozópontja lett, nem véletlenül.
Bott Frigyes neve a borkedvelőknek ismerős lehet, hiszen édesapja (szintén Frigyes) borász, ráadásul az egyik legjobb a régióban. A legnépszerűbb termékek a bagett és a pogácsa, a hajtogatott tepertős pogácsa nekem is óriási kedvencem lett. De nem lehet panasz a croissant-ra sem, ami óriási és természetesen francia vajjal készül, a kakaós csiga pedig extrán csokis. Persze a pékség fő terméke mégiscsak a kovászos kenyér, ami 24 órán keresztül készül hátul, a műhelyben.
A pékség melletti épületben egyébként kávépörkölőt üzemeltetnek, így a frissen pörkölt kávé is mindig elérhető. Cikkünk itt.
Cím: 94501 Komárno, Szlovákia, Gadóc 13.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!