Szerintem ha csak az ország két százaléka eszik jobb minőségű kenyeret a karantén után, máris nyertünk valamit, bár ennél valószínűleg jobb az arány. A pécsi Váczi Gergő Orma nevű péksége azonban nem csak a koronavírushoz kötődik, ő már sokkal korábban elkezdett otthon kenyeret sütni. Ahogy lenni szokott, először csak a barátok rendeltek tőle, majd kiderült, hogy a jó kovászos árura egyre nagyobb az igény. Így a koronavírus alatt már ki is szállított, majd idén tavasszal meg is nyitotta pékségét a pécsi Király utcában, Orma Gerilla Pékség néven.
Paraszt pék a városban
És hogy miért Orma? Nagyon büszke vagyok magamra, hogy én rögtön kitaláltam: Gergő a közeli Ormánságból való, a név tehát erre a tájegységre utal, valamint arra, hogy ez itt egy hagyományos, paraszt pékség. A mögötte húzódó fő gondolat, hogy mindenki termelje meg magának, amit megeszik.
Gergő végzettségétől a kenyérsütés meglehetősen messze áll, építész ugyanis. Dolgozott is a szakmájában jó pár évet, még vezető beosztásban is, de aztán rájött, hogy nem akar ilyen nagy rendszerben működni, és egyre fontosabb lett számára a fenntarthatóság. Emellett pedig az élményfaktor sem utolsó: szerinte semmihez sem fogható, ha az ember magának süti meg a kenyerét. Gergő szerint egyébként aki egyszer kóstolta a kovászos kenyeret, az egészen biztosan nem akar majd más enni, hiszen mindenki azonnal érzi a különbséget.
Finom illatok, vegán kenyerek: Orma pékség
Gergő tavaly döntött úgy, hogy végleg elhagyja az irodai munkát, és péknek áll. Szerintem igencsak jól tette, az Orma pékségbe belépni kifejezetten üdítő és felemelő. Én imádom a friss kenyér illatát, márpedig ez itt rögtön körbelengi az embert. Gergő nem tagadja, hogy a hely megnyitásában egy erős klímaszorongás is szerepet játszott. Számára nagyon fontos a fenntarthatóság, éppen ezért egy jó ideje áttért a vegán táplálkozásra, és a pékséget is ezen szemlélet szerint üzemelteti.
Nem hirdeti ugyan nagy táblán, de a péksége is vegán. Ez a kenyér esetében nyilván természetes, de egy ideje már péksüteményeket is sütnek, és ezekhez sem használnak semmilyen állati eredetű terméket. Nincs vajas croissant és sajtos pogácsa sem.
Emellett Gergő a kenyérhez szükséges búzát is csak ellenőrzött körülmények közül szerzi be. Nemcsak bio, hanem úgynevezett talajmegújító gazdaságokból. Ez azt jelenti, hogy télen is zölden tartják a földet, ezáltal a földterület nem parlagon hever, hanem szén-dioxidot von ki a levegőből. Ha mindenki ezt a fajta gazdálkodást követné, az némileg megoldást jelenthetne a mostani klímaválságra.
Kakaós csiga nincs
Jelenleg teljes kiőrlésű, fehér és félbarna kenyereket sütnek – már így is több száz darabot, de Váczi Gergő azt mondta, még tudják fokozni a terhelésüket. Én a félbarna kenyerüket kóstoltam egyébként, és bár a kovászos kenyérnél teljesen természetes, hogy napokig fogyasztható – ez a kenyér olyan finom volt, hogy még a vásárlás utáni ötödik napon sem kellett megpirítani.
Emellett egyre több péksütemény készül, és ezeknél is fontos szempont, hogy kizárólag helyi alapanyagokat használjanak. Amikor ott jártam, éppen kisült a burgonyás-kakukkfüves focaccia és a „Paradicsomkert” nevű kosárka, aminek jellegzetessége, hogy többféle friss paradicsommal töltik, amit egy helyi termelőtől vásárolnak. A husztóti Paradicsomkertben Csendes Ildikó több száz féle (nem elírás!) paradicsomot termeszt. A szezonnak megfelelően egy új, szilvatöltelékes süteménnyel is éppen folyt a kísérletezés, kakaós csiga vagy csokis párna azonban náluk soha nem lesz, hiszen ezek nem felelnek meg a fenntarthatósági követelményeknek.
Aki tehát az Ormában vásárol kenyeret, az nemcsak a kovász ízét és jótékony hatását élvezheti, hanem sokat tesz a klíma védelméért is. Emellett biztos lehet benne, hogy csak ellenőrzött forrásból származott, tiszta élelmiszert fogyaszt.
Orma Gerilla Pékség, 7633 Pécs, Király utca 58.