Toplista

3vietnámiétterem,aholnagyongyorsankapszkülönlegeskaját

Az ázsiai éttermek divatja, úgy tűnik, nem csillapodik, még mindig rengeteg új étterem nyílik, ami ázsiai ételeket kínál. Érdekes jelenség, hogy ebben először csak a kínai vonal érvényesült (és egészen sokáig uralkodott is), jó pár éve azonban kezd felzárkózni mellé a vietnámi konyha is.

Persze a vietnámi konyha hihetetlenül sokszínű: míg északon a kínai ételek, addig délen már inkább a színesebb trópusi és tengeri fogások, valamint az indiai ízvilág jellemzik. Mindemellett azonban ne feledkezzünk el róla, hogy Vietnám francia gyarmat volt, így némely régiót jellemeznek a francia ételek is. Ez főleg a péksüteményekben és a kávézási szokásokban figyelhető meg, ez a kettő ugyanis eredetileg nem jellemző az ázsiai konyhára.

Számomra egyébként a végső érv a vietnámi konyha mellett, hogy a többi ázsiai konyhával ellentétben ez nem csíp (vagy sokkal kevésbé), ezért is áll olyan közel a szívemhez. Na meg a sok zöldfűszer miatt, ami szintén a vietnámi konyha sajátja. A pár éve gombamód szaporodó pho levesezők is hozzájárultak a vietnámi konyha divatossá válásához – mondjuk, én ennek pont nem vagyok nagy rajongója, így most másik éttermeket ajánlok.

koi belső
A KOI éttrem hangulatos belső tere (Fotó: Kalas Györgyi)

KOI Restaurant

Ez a legújabb felfedezésem. Bár a rendkívül színes sushikínálat miatt sokan japán helyként tartják számon a KOI-t, ők inkább vietnáminak mondják magukat. A KOI, mint számomra a legtöbb vietnámi étterem, a tökéletes comfort foodot kínálja: gyorsan lehet iszonyú finomat enni. Ettől függetlenül a hely ennél jóval több, olyan különleges ételeket kínálnak, ami nem tudom, hogy bárhol máshol elérhető-e Budapesten. 

Erre említek is néhány példát: citromfüves kecskesaláta, banánvirágos marhasaláta, tengeri csigás tojásragu vagy éppen angolna tofuval és zöld banánnal. A hely viszonylag új, tavaly nyílt a Visegrádi utcában, rendkívül barátságos, és a személyzet is kedves. Nagyon ajánlom a helyet különleges vacsorákra is.

koi pirított rizs
Pirított rizs (Fotó: Kalas Györgyi)

De mint említettem, én a comfort food miatt szeretem a KOI-t, nagyon jó hozzájuk nemcsak vacsira, hanem egy gyors ebédre is betérni. Sokkal szélesebb a kínálat, mint egy hagyományos pho levesezőben, de nem kell kétségbe esniük a levesrajongóknak sem: kifejezetten jól művelik a műfajt, és nemcsak pho leves kapható náluk, hanem a fúziós ázsiai konyha nevében udon tészta és Tom Yum leves is. 

Nekem nagy kedvencem a pirított rizstészta, így itt is ezt szoktam kérni, amit viszont a legjobban ajánlok a KOI-ban, az a tavaszi tekercs. Teljesen saját recept alapján készül, jól megtömött, ropogós bundába töltött tekercsek, a házi szósszal nagyon szuper! De hogy a vietnámi konyha előtt is áldozzak, kikértem a múltkor egy mangós ráksalátát is. Finom volt, de azért ez nem mérhető a QUÍ-hez, szerintem ott a legjobb a mangósaláta a városban (kerül rá kesudió és sok lime is), mindenképpen próbáljátok ki!

koi mangósali
Ilyen a mangósaláta (Fotó: Kalas Györgyi)

Cím: 1132 Budapest, Visegrádi utca 14. 

QUÍ

Egy fordulattal akkor rá is kanyarodunk a QUÍ-re, ez egy kicsit más kategória, mint a KOI, hiszen picit szélesebbre kell nyitni a pénztárcát, de egyszer-egyszer megéri. A QUÍ-ben az említett saláta mellett minden más salátát is ajánlok, annyira friss és gazdag ízű mindegyik, hogy csak azzal ki lehet tölteni egy vacsorát. A legnagyobb sláger talán a Nam Tok bélszínsaláta és a pomelo saláta.

qui belső
Lenyűgöző belső tér (Fotó: Mudra László)

Ez sem tisztán vietnámi étterem, hiszen elég nagy teret kapnak a thai ételek is (pad thai rajongók, figyelem!), de a hely például kifejezetten egy vietnámi kolostor belső terét idézi. Ahogy az említett saláták is inkább a friss vietnámi fogások felé tekintenek. Már csak egy dizájnszemlére is érdemes az étterembe betérni. Hiszen minden berendezési tárgy eredeti, több száz éves vietnámi kerámiák, darabok is vannak közöttük. 

pomelo saláta
A mangó és a pomelo saláta a két kedvencünk (Fotó: Mudra László)

Én annyira imádom a vietnámi és thai klasszikusokat, hogy sokszor nehezemre esik túltekinteni ezeken. Ha pirított rizst látok, egyszerűen kirendelem, nem tehetek róla. De hangsúlyozom, hogy a QUÍ-ben nagy kedvencem a sárga curry is. Főleg a már említett okokból kifolyólag: az íze friss, üdítő, de nem túl csípős. A legnagyobb sláger azonban a tempura, ami hiába van sok ázsiai étteremben, itt olyan ritkaságokkal fogsz találkozni, mint a lótusz vagy a lila perilla. (Persze a kevésbé kísérletező kedvűek az édesburgonyát is kérhetik.) A tempura amúgy a szokásos módon készül. Vagyis miután megforgatták a zöldségeket a jéghideg vízzel összekevert rizslisztes keverékben, azonnal forró olajba dobják.

Cím: 1051 Budapest, Arany János utca 13. 

Vin.Vin City

Furcsának tűnhet elsőre, hogy egy kvázi gyorséttermet ajánlok nektek, de nekem a Vin.Vinben eddig csak jó élményeim voltak. A vietnámi gyorsétterem esetében nagyon jó pont, hogy figyeltek a belsőre és az otthonosságra, így nem a szokásos steril környezetben, műanyag asztalok mellett kell elfogyasztani az ebédet. Az ételek kifejezetten tartalmasak, finomak, bonyolultabb alapanyagokat is használnak, és a minőségben sem találtam kifogást. Bátran kérem ki mindig a rákos nyári tekercset is, és egyébként náluk is van sushi.

vin.vin city tavaszi tekercs
(Fotó: Vin.Vin City/Facebook)

Az ételeket vietnámi szakácsok készítik, és a tulajdonosok is barátságosak. Amit különösen imádok, hogy a pho levest háromféle méretben is lehet kérni, ez a mini, a közepes és a nagy. Amiért mindig megéri hozzájuk menni, az a napi menü, amiből van egy olcsóbb változat 2150 Ft-ért, és egy drágább, ami 2750 Ft. Utóbbi menü mindig tartalmaz egy levest, egy tavaszi tekercset és még valamilyen húsos főételt. Vin.Vin City étteremből három van a városban, egy a Váci, egy a Bécsi, egy pedig a Bartók Béla úton, én az utóbbiban szoktam enni.

Cím: 1114 Budapest, Bartók Béla út 4.

Ha tetszett a toplista, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!