Spoiler: a válasz az utóérlelés, mert a paradicsom nem ismeri a naptárat, csak az etilén nevű érlelő gázt, amit saját maga termel. Ez az oka annak, hogy akár leszedve, a konyhapulton is pirosodni kezd – ha pedig okosan bánunk vele, akkor garantáltan édes, illatos és zamatos alapanyag lesz belőle még szeptemberben is. Jön néhány tuti tipp, amitől gyerekjáték lesz a zöld paradicsom érlelése!
Az olasz titok: „a paradicsom sosem vész kárba”
Olaszországban nem kérdés, hogy minden szem paradicsom sorsa fontos. A nonnák Trieszttől Szicíliáig pontosan tudják: ami nem pirosodik be a napon, az majd megteszi a kamrában. Ott szokás például a zöld paradicsomot fonatokban felakasztani hűvös, árnyékos helyre, ahol hetek alatt szépen beérik. A híres „pomodoro appeso” – vagyis akasztott paradicsom – hagyománya innen ered. Mi is tanulhatunk tőlük: a zöld paradicsom nem szemét, hanem türelemjáték!
-CwWu09.webp)
Praktikák a biztos utóérleléshez
Papírzacskóban érlelés
Tedd a zöld paradicsomokat papírzacskóba, és dobj mellé egy almát vagy banánt. Miért? Mert ezek a gyümölcsök rengeteg etilént bocsátanak ki, így turbó üzemmódra kapcsolják az érési folyamatot.Dobozban, újságpapír között
A nagyobb mennyiséget dobozban is el lehet helyezni, rétegezve, újságpapírral elválasztva. A lényeg: sötét, szellős helyen tartsd, 18-21 Celsius-fok körüli hőmérsékleten. Ne a fűtőtest mellé tedd, mert a túlzott meleg inkább megrohasztja, mint beérleli.
Akasztva, olasz módra
Ha van sok szép, egészséges szem, fonj belőlük füzért (a szárukkal együtt), és akaszd fel a kamrában vagy a verandán. Így lassan, természetes módon érnek meg, és közben még díszítik is a teret.Újságba csomagolva
Ez egy régi hazai trükk: minden paradicsomot külön újságpapírba csomagolva lehet érlelni. Előnye, hogy ha egy szem véletlenül romlani kezd, nem fertőzi meg a többit.Fán, gyökérrel együtt
Ha van helyed, húzd ki a paradicsomtövet a földből, rázd le róla a földet, és akaszd fel gyökerestül, fejjel lefelé a kamrában. A növényben lévő tápanyagok még hetekig dolgoznak, és segítenek beérlelni a rajta maradt termést.
-5wBsfb.webp)
Mire figyelj a zöld paradicsom érlelése közben?
Csak egészséges szemeket érlelj! A sérült, beteg, repedt paradicsom hamar rothad.
Ne rakd őket hűtőbe! 10 Celsius-fok alatt a paradicsom íztelen lesz.
Ne türelmetlenkedj! Az utóérlelés nem egyik napról a másikra történik – de épp ez benne a szép.
Bónusz: mit kezdj azzal, ami zöld marad?
Ha még így is marad néhány makacs zöld paradicsom, ne keseredj el. A világ számos konyhája (köztük a magyar is) tele van zöldparadicsom-receptekkel: savanyúságnak, lekvárnak, chutney-nak vagy akár bundázva, sütve is kiváló. Az olaszok például panírozzák és olajban sütik, mellé egy pohár vörösbor – és máris ünnep az ősz!
Ahogy láthatod, a zöld paradicsom érlelése nem ördöngösség, inkább türelem és egy kis leleményesség kérdése. A legszebb benne, hogy a kertben nevelgetett termés így sem vész kárba: szeptemberben és októberben is élvezhetjük a nyár ízeit. És valljuk be: nincs annál szebb érzés, mint amikor a konyhában sorakozó, lassan pirosodó paradicsomok láttán tudjuk, hogy még mindig tart egy kicsit a nyár. :)
A kiemelt kép forrása: Shutterstock




-KglYyN.webp)
-IdzFRw.webp)
