Konyhakert

Hogyanérleldbeazöldparadicsomot?5trükkasikerhez

Szeptember közepén-végén minden hobbikertész ugyanazt a kérdést teszi fel: mihez kezdjünk azzal a sok zöld paradicsommal, ami már valószínűleg nem érik be a tövön? Ha az időjárás hűvösebbre fordul, a nap ereje gyengül, a reggeli harmat és az őszi köd pedig már nem barátja a paradicsomnak. Ilyenkor jönnek a klasszikus kertészdilemmák: kidobjam? Befőzzem zölden? Vagy a zöld paradicsom érlelése is lehet opció?

Spoiler: a válasz az utóérlelés, mert a paradicsom nem ismeri a naptárat, csak az etilén nevű érlelő gázt, amit saját maga termel. Ez az oka annak, hogy akár leszedve, a konyhapulton is pirosodni kezd – ha pedig okosan bánunk vele, akkor garantáltan édes, illatos és zamatos alapanyag lesz belőle még szeptemberben is. Jön néhány tuti tipp, amitől gyerekjáték lesz a zöld paradicsom érlelése!

Az olasz titok: „a paradicsom sosem vész kárba”

Olaszországban nem kérdés, hogy minden szem paradicsom sorsa fontos. A nonnák Trieszttől Szicíliáig pontosan tudják: ami nem pirosodik be a napon, az majd megteszi a kamrában. Ott szokás például a zöld paradicsomot fonatokban felakasztani hűvös, árnyékos helyre, ahol hetek alatt szépen beérik. A híres „pomodoro appeso” – vagyis akasztott paradicsom – hagyománya innen ered. Mi is tanulhatunk tőlük: a zöld paradicsom nem szemét, hanem türelemjáték! 

Zöld paradicsom érlelése
Zöld paradicsom érlelése (Fotó: Shutterstock)

Praktikák a biztos utóérleléshez

  1. Papírzacskóban érlelés
    Tedd a zöld paradicsomokat papírzacskóba, és dobj mellé egy almát vagy banánt. Miért? Mert ezek a gyümölcsök rengeteg etilént bocsátanak ki, így turbó üzemmódra kapcsolják az érési folyamatot.

  2. Dobozban, újságpapír között

    A nagyobb mennyiséget dobozban is el lehet helyezni, rétegezve, újságpapírral elválasztva. A lényeg: sötét, szellős helyen tartsd, 18-21 Celsius-fok körüli hőmérsékleten. Ne a fűtőtest mellé tedd, mert a túlzott meleg inkább megrohasztja, mint beérleli.

  3. Akasztva, olasz módra
    Ha van sok szép, egészséges szem, fonj belőlük füzért (a szárukkal együtt), és akaszd fel a kamrában vagy a verandán. Így lassan, természetes módon érnek meg, és közben még díszítik is a teret.

  4. Újságba csomagolva
    Ez egy régi hazai trükk: minden paradicsomot külön újságpapírba csomagolva lehet érlelni. Előnye, hogy ha egy szem véletlenül romlani kezd, nem fertőzi meg a többit.

  5. Fán, gyökérrel együtt
    Ha van helyed, húzd ki a paradicsomtövet a földből, rázd le róla a földet, és akaszd fel gyökerestül, fejjel lefelé a kamrában. A növényben lévő tápanyagok még hetekig dolgoznak, és segítenek beérlelni a rajta maradt termést.

zold-paradicsom-erlelese (2)
(Fotó: Shutterstock)

Mire figyelj a zöld paradicsom érlelése közben?

  • Csak egészséges szemeket érlelj! A sérült, beteg, repedt paradicsom hamar rothad.

  • Ne rakd őket hűtőbe! 10 Celsius-fok alatt a paradicsom íztelen lesz.

  • Ne türelmetlenkedj! Az utóérlelés nem egyik napról a másikra történik – de épp ez benne a szép.

Bónusz: mit kezdj azzal, ami zöld marad?

Ha még így is marad néhány makacs zöld paradicsom, ne keseredj el. A világ számos konyhája (köztük a magyar is) tele van zöldparadicsom-receptekkel: savanyúságnak, lekvárnak, chutney-nak vagy akár bundázva, sütve is kiváló. Az olaszok például panírozzák és olajban sütik, mellé egy pohár vörösbor – és máris ünnep az ősz! 

Ahogy láthatod, a zöld paradicsom érlelése nem ördöngösség, inkább türelem és egy kis leleményesség kérdése. A legszebb benne, hogy a kertben nevelgetett termés így sem vész kárba: szeptemberben és októberben is élvezhetjük a nyár ízeit. És valljuk be: nincs annál szebb érzés, mint amikor a konyhában sorakozó, lassan pirosodó paradicsomok láttán tudjuk, hogy még mindig tart egy kicsit a nyár. :) 

A kiemelt kép forrása: Shutterstock



Ha tetszett a Zöld paradicsom érlelése: íme a leghasznosabb trükkök cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!