Hozzávalók
- 300 ml langyos tej
- 25 g friss élesztő
- 90 g cukor
- 600 g liszt
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 100 g olvasztott vaj
- 400 g sűrű baracklekvár
- vaj a tepsi kikenéséhez
- liszt a tepsi lisztezéséhez
- 1 db tojás a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
Hozzávalók
- 300 ml langyos tej
- 25 g friss élesztő
- 90 g cukor
- 600 g liszt
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 100 g olvasztott vaj
- 400 g sűrű baracklekvár
- vaj a tepsi kikenéséhez
- liszt a tepsi lisztezéséhez
- 1 db tojás a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
A baracklekváros bukta elkészítéséhez egy pihe-puha kelt tésztát kell készítenünk. Ehhez a tejbe morzsoljuk az élesztőt, és egy csipet cukorral hagyjuk kicsit felfutni. Közben egy keverőtálban összekeverjük a cukrot, a lisztet, a vaníliás cukrot, a citrom héját, a fahéjat és a sót. Hozzákeverjük az élesztős tejet, kicsit összedolgozzuk, majd jöhet bele a tojás és a tojássárgája, beleöntjük a vajat, és simára dagasztjuk 5-6 perc alatt, ezután lefedve, meleg helyen 45 percig kelesztjük.
A tésztát lisztezett felületen kicsit átdolgozzuk, majd kettéosztjuk. Kb. 0,5 cm-es lapokat nyújtunk belőle, majd 8-8 egyenlő részre vágjuk. A tészta ilyenkor hajlamos kicsit összeugrani, így a lapokat egyesével is érdemes kicsit kinyújtani. A lekvárból 1-1 ek mennyiséget rakunk a tésztalapok közepére, kétoldalt felhajtjuk, majd feltekerjük, és a hajtott felével lefelé, vajazott és lisztezett tepsibe sorakoztatjuk.
Lekenjük az enyhén felvert tojással, és lefedve további 30 percig kelesztjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 20 percre lefedjük alufóliával, hogy ne égjen meg. Ha elkészült, a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva falhatjuk is.
- Előkészítési idő: 20 perc
- Kelesztés: 75 perc
- Sütési idő: 50 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Összesen: 175 perc
Ha tetszett a baracklekváros bukta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!