Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Citromos máktorta lemon curddel

Hozzávalók

1
db 24 cm átmérőjű tortához
+

A citromkrémhez (lemon curd)

110 g cukor
2 db citrom kifacsart leve (kb. 70 ml)
1 db citrom reszelt héja
1 db tojás
30 g vaj
4 g zselatin

A tésztához

130 g vaj
350 g cukor
3 db tojás
250 ml tej
100 g darált mák
260 g liszt
1 csipet só
2 tk sütőpor

A krémhez

350 ml hideg tejszín
6 g zselatin
1 db citrom
4 - 5 ek porcukor

A díszítéshez

reszelt citromhéj
egész mák
pisztácia
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Citromos máktorta lemon curddel

Szerény véleményem szerint egy fanyar, citromos, mákos torta nem csak a nagy nyári hőségben eshet jól, hanem gyakorlatilag bármikor. A torta krémje egy pihe-puha citromos mousse, a tészája pedig szintén egy könnyedebb, vajas, mákos kevert tészta. Mi imádtuk, úgyhogy hozzuk is a receptet!
Kipróbáltam, jóóó lett!
5
Hirdetés

Hozzávalók

1
db 24 cm átmérőjű tortához
+

A citromkrémhez (lemon curd)

110 g cukor
2 db citrom kifacsart leve (kb. 70 ml)
1 db citrom reszelt héja
1 db tojás
30 g vaj
4 g zselatin

A tésztához

130 g vaj
350 g cukor
3 db tojás
250 ml tej
100 g darált mák
260 g liszt
1 csipet só
2 tk sütőpor

A krémhez

350 ml hideg tejszín
6 g zselatin
1 db citrom
4 - 5 ek porcukor

A díszítéshez

reszelt citromhéj
egész mák
pisztácia
Bevásárlólistához adom

A citromkrémhez vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett, a zselatin kivételével az összes alapanyagot besűrítjük. Mikor besűrűsödött, csomómentesre keverjük benne a zselatint, és hűtőhidegre hűtjük. A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a  tojássárgájákat, majd a tejet. A mákot, sót, lisztet sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük. A lisztes keveréket és a fehérjehabot 2-3 lépésben a vajas-tojásos masszához keverjük, az így kapott tésztát pedig sütőpapírral bélelt, kapcsos, tortaformába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük.

A krémhez a tejszínből 3-4 evőkanállal kiveszünk, ebbe belekeverjük a zselatint, a többi tejszínt pedig kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a porcukrot, a citrom kifacsart levét és a lereszrlt héját is. A zselatinos tejszínt megmelegítjük (nem forraljuk), csak annyira, hogy a zselatinszemcsék feloldódjanak. Vékony sugárban a tejszínhez csurgatjuk, majd átkeverjük a mousse-t. A kihűlt tészta tetejét egyenesre vágjuk (erre nem lesz szükség), majd kettévágjuk.

Az alsó lapot visszarakjuk a tortaforma aljára. A citromkrémet és a citromos mousse-t is 1-1 habzsákba töltjük, kivágjuk a végeit. A citromkrémből az alsó tortalapra 2-3 karikát nyomunk, a köztes részeket pedig vastagon a mousse krémmel töltjük ki. Erre ráhelyezzük a másik tésztalapot, majd ugyanúgy csíkokban kinyomjuk a citromkrémet és a mousse krémet. A tetejét megszórhatjuk reszelt citromhéjjal, pisztáciával és egész mákszemekkel.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások