Hozzávalók
A piskótához
- 6 db tojás
- 100 g kristálycukor
- 20 ml étolaj
- 120 g finomliszt
- 1 csipet só
A krémhez
- 2 db citrom reszelt héja
- 1 db citrom leve
- 150 g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor
- 60 g citromos pudingpor
- 500 ml tej
- 250 g vaj
A házi fondant-hoz
- 350 g kristálycukor
- 190 ml víz
- pár csepp ételecet
- pár csepp sárga ételfesték
Hozzávalók
A piskótához
- 6 db tojás
- 100 g kristálycukor
- 20 ml étolaj
- 120 g finomliszt
- 1 csipet só
A krémhez
- 2 db citrom reszelt héja
- 1 db citrom leve
- 150 g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor
- 60 g citromos pudingpor
- 500 ml tej
- 250 g vaj
A házi fondant-hoz
- 350 g kristálycukor
- 190 ml víz
- pár csepp ételecet
- pár csepp sárga ételfesték
A citromos mignon piskótájához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket elkezdjük habbá verni, majd amikor már stabilabb, beleszórjuk a cukrot és keményre verjük. Utána hozzákeverjük a tojássárgájákat, és belecsorgatjuk az olajat. A lisztet elkeverjük a sóval, majd ezt is beleforgatjuk a tojáshabba. A masszát egy sütőpapírral bélelt, kb. 30 x 40 cm-es tepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 18 perc alatt megsütjük. Amikor már világosbarna a teteje, kivesszük és hagyjuk kihűlni.
A citromos krémhez a citromok héját lereszeljük, egynek a levét pedig belefacsarjuk egy tálba. Mehet hozzá a cukor, a vaníliás cukor, a pudingpor, majd kb. 100 ml tej, amivel csomómentesre keverjük az alapot. Felöntjük a maradék tejjel és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett pudingot főzünk belőle, aztán megvárjuk, amíg kihűl. A vajat elkezdjük kikeverni, majd a kihűlt citromos krémet 2-3 lépésben hozzákeverjük, így nem csapódik ki a krém.
A kihűlt piskótalapot kereszt alakban 4 egyforma részre vágjuk. 3 lapon elosztjuk a krémet, és egymásra ragosgatjuk őket, végül az utolsó piskótalappal zárjuk a sort. 1 órára hűtőbe rakjuk.
Amikor lehűlt a süti, kb. 5 cm-es kockákra vágjuk, és egy rácsra tesszük őket. Ha van otthon fondant, akkor csak kicsit rámelegítünk, elkeverjük benne az ételfestéket, és bevonjuk vele a mignonokat.
Citromos mignon készítése házi fondant-nal
Ha nincs fondant, kicsit macerásabb lesz a feladat. Ehhez a cukrot, a vizet és az ecetet összekeverjük egy lábasban, és forrástól számítva 15-20 percig főzzük erősen gyöngyözve, hogy szirupos állagot kapjunk. Átöntjük egy tálba, majd 8-10 percig kevergetjük, hogy még önthető, de már szép, fehér fondant-t kapjunk. Ekkor belerakjuk az ételfestéket, átkeverjük és leöntjük vele a sütiket. Érdemes rácsra rakni a mignonokat leöntés előtt, hogy a lecsepegett mázat újra összegyűjthessük. Ha a fondant túl sűrű, melegítsünk rá, esetleg 1-2 mk vízzel hígíthatjuk. Kb. 5 perc alatt teljesen megszilárdul a bevonat, és már készen is vagyunk.
- Elkészítési idő: 1 óra
- Sütési idő: 18 perc
- Hűtés: kb. 1,5 óra
Ha tetszett a citromos mignon receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!