A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 3 db tojás
- 220 g cukor
- 100 g kókuszolaj
- 120 ml olívaolaj
- 250 ml tej
- 1 db citrom
- 210 g liszt
- 35 g kakaópor
- 15 g sütőpor
- 1 csipet só
A citromkrémhez
- 2 db citrom
- 4 db tojássárgája
- 100 g cukor
- 70 g vaj
- 1 tk zselatinpor
- 2 ek víz
A mascarponekrémhez
- 250 g krémsajt
- 300 g mascarpone
- 100 g porcukor
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- 1 mk vaníliaesszencia
A habcsókhoz
- 50 g tojásfehérje (kb. 1 db tojás = 50 g)
- 100 g cukor
A díszítéshez
- friss gyümölcsök
A fantasztikus desszertek támogatója a
A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 3 db tojás
- 220 g cukor
- 100 g kókuszolaj
- 120 ml olívaolaj
- 250 ml tej
- 1 db citrom
- 210 g liszt
- 35 g kakaópor
- 15 g sütőpor
- 1 csipet só
A citromkrémhez
- 2 db citrom
- 4 db tojássárgája
- 100 g cukor
- 70 g vaj
- 1 tk zselatinpor
- 2 ek víz
A mascarponekrémhez
- 250 g krémsajt
- 300 g mascarpone
- 100 g porcukor
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- 1 mk vaníliaesszencia
A habcsókhoz
- 50 g tojásfehérje (kb. 1 db tojás = 50 g)
- 100 g cukor
A díszítéshez
- friss gyümölcsök
A citromtorta tésztájához a tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd mehet hozzá a kókuszolaj, az olívaolaj, a tej, valamint a citrom reszelt héja és a felének a kifacsart leve. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, a sütőporral és a sóval, végül hozzáadjuk a tojásos keverékhez, átkeverjük, és 3 db, 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába osztjuk a masszát, majd 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük a lapokat. Tűpróbával ellenőrizzük, megsültek-e, majd hagyjuk kihűlni.
A citromkrémhez a citromok héját lereszeljük, a levüket egy lábasba facsarjuk, és összekeverjük a tojássárgájával, a cukorral, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd belekeverjük a vajat. A zselatint összekeverjük a vízzel, majd mikróban 3-4 mp alatt megmelegítjük, a citromkrémhez csorgatjuk, elkeverjük, és hűtőhidegre hűtjük.
A mascarponés krémhez a krémsajtot és a mascarponét stabil krémmé keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. A tortalapokat megtöltjük úgy, hogy egy piskóta közepére rakunk a citromkrémből, köré a krémsajtos krémből. Erre jön a második piskóta, szintén kétféle krém, majd a harmadik piskóta. A krémmel (tegyünk félre 3-4 evőkanálnyit) körbekenjük a torta szélét és tetejét, majd hűtőbe rakjuk 40-50 percre. Ezután a maradék krémmel átkenjük újból a torta tetejét és szélét, majd megint mehet a hűtőbe.
A habhoz a tojásfehérjét összekeverjük a cukorral, majd vízgőz fölött összemelegítjük, ezután pedig kihűlésig magas fokozaton habosítjuk habverővel. Habzsákba töltve díszítjük vele a citromtorta tetejét, szakácsfáklyával megkaramellizáljuk, és friss gyümölcsökkel, esetleg megmaradt citromkrémmel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 150 perc
Ha tetszett a citromtorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!