Hirdetés
Karácsonyi menü

Croquembouche, a téli magazin címlapsütije

Hozzávalók

8 - 10
főre
+

A tésztához

200 ml víz
120 g vaj
1 csipet só
2 csipet kristálycukor
200 g finomliszt
6 tojás

A narancsos krémhez

500 ml tej
100 ml narancslé
2 narancs reszelt héja
6 tojássárgája
100 g porcukor
60 g finomliszt
200 g puha vaj
200 g mascarpone

Az összeállításhoz

800 - 900 g kristálycukor
kókuszreszelék
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Croquembouche, a téli magazin címlapsütije

A világ egyik legszexibb „tortája” a croquembouche, ezért választottuk mi is téli magazinunk címlapsztárjává éppen ezt a sütit! Nagyon sok, karamellel összetapasztott, töltött, égetett tésztagombócból áll, szóval nem túl megúszós desszert, de ha szeretnéd kicsit megúszni a szöszmötölést, vegyél bolti égetett tésztát, ezzel kihagysz egy időigényesebb folyamatot a készítéséből.
Kipróbáltam, jóóó lett!
4
Hirdetés

Hozzávalók

8 - 10
főre
+

A tésztához

200 ml víz
120 g vaj
1 csipet só
2 csipet kristálycukor
200 g finomliszt
6 tojás

A narancsos krémhez

500 ml tej
100 ml narancslé
2 narancs reszelt héja
6 tojássárgája
100 g porcukor
60 g finomliszt
200 g puha vaj
200 g mascarpone

Az összeállításhoz

800 - 900 g kristálycukor
kókuszreszelék
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


Az égetett tésztához felforraljuk a vizet, a vajat, a sót és a cukrot, beleszórjuk a lisztet, majd kb. 2 percig jó erősen keverjük a láng fölött, hogy szépen összeálljon a tészta. Ha már elválik az edény falától, lehúzzuk és áttesszük egy habverős robotgépbe. Elkezdjük keverni, hogy kicsit hűljön, majd egymás után beledobjuk a tojásokat, és krémesre dolgozzuk. A masszát nyomózsákba töltjük, lyukat vágunk az aljára, és egy sütőpapírral bélelt tepsire kisebb diónyi gombócokat nyomunk belőle.

A 200 fokra előmelegített sütő aljába teszünk egy tál vizet, betoljuk a tepsit, és 20-25 perc alatt megsütjük őket. Lekapcsoljuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, és bent hagyjuk kihűlni a fánkokat.

Croquembouche

A krémhez összekeverjük a tejet, a narancslevet, a narancshéjat, a tojássárgájákat és a porcukrot. A lisztet egy lábasba szórjuk, és folyamatos keverés közben hozzáöntjük a narancsos tejet. Fontos, hogy csomómentes legyen! Még mindig folyamatosan keverve addig melegítjük a krémalapot, amíg sűrű, pudingszerű állagot kapunk. Lefedjük egy műanyag fóliával, és hűtőszekrényben lehűtjük.

Miután kihűlt, a krémet robotgéppel jól átdolgozzuk, belekeverjük a puha vajat és a mascarponét, majd sima csöves nyomózsákba kanalazzuk. A fánkok alján kis lyukat vágunk, és megtöltjük őket a krémmel.

A kristálycukrot karamellizáljuk egy serpenyőben, egyenként belemártjuk a fánkok felső részét, pár darabot pedig a mártást követően kókuszreszelékbe is nyomunk, majd félretesszük őket úgy, hogy ne ragadjanak össze.

Újra felmelegítjük a karamellt, és egy nagy tál szélén annyi mártott fánkot ragasztunk össze vele, amennyiből egy szép kört kapunk. Most a fánkok alját és az egyik oldalukat is belemártjuk a karamellbe, majd a nagy körre egy újabb, kisebb kört rakunk ki, ezt pedig egészen addig ismételjük, mindig kicsit beljebb rakosgatva a fánkokat, amíg egy kúp alakot kapunk.

A langyosra hűlt karamellbe egy villát mártunk, majd hosszú karamellszálakkal körbetekerjük a „tortát”.

Croquembouche tálalása

Ha tetszett a croquembouche receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások