Hozzávalók
A tésztához
- 150 g hideg vaj
- 2 db tojássárgája
- 220 g liszt
- 1 csipet só
- 2 ek hideg víz
- 2 ek porcukor
A töltelékhez
- 4 db tojásfehérje
- 90 g cukor
- 90 g étcsoki
- 180 g darált dió
A tetejére
- 160 g fehér csoki
- 40 ml tejszín
- 20 g étcsoki
- pár szem egész dió
Eszterházy pite
Hozzávalók
A tésztához
- 150 g hideg vaj
- 2 db tojássárgája
- 220 g liszt
- 1 csipet só
- 2 ek hideg víz
- 2 ek porcukor
A töltelékhez
- 4 db tojásfehérje
- 90 g cukor
- 90 g étcsoki
- 180 g darált dió
A tetejére
- 160 g fehér csoki
- 40 ml tejszín
- 20 g étcsoki
- pár szem egész dió
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe dobjuk. Lisztezett felületen kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a forma, és egy sodrófa segítségével átemeljük a piteformába a 2-3 mm vékonyra kinyújtott tésztát. Ha szükséges, igazítunk rajta, belenyomkodjuk a formába, és levágjuk a felesleges részeket. Alufóliát rakunk bele, ebbe sütőbabot, és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 10 percre, majd fólia és sütőbab nélkül, villával megszurkálva, további 5-7 percig sütjük.
Közben a tojásfehérjéket habbá verjük, félúton belekeverjük a cukrot is. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd ezt is és a darált diót is belekeverjük a tojáshabba. Ezt a masszát beleöntjük az elősütött pitébe, és visszarakjuk sülni a tésztát, további kb. 35 percre. Hűtőhidegre hűtjük a sütit.
A fehér csokit kisebb darabokra törjük, és ráöntjük a forró tejszínt. Amikor felolvadt a csoki, átkeverjük, és eloszlatjuk a pite tetején. Az étcsokit is felolvasztjuk, habzsákba vagy sütőpapírból hajtogatott „habzsákba” rakjuk, és csíkokat húzunk vele a fehér csokis mázba, majd fogpiszkálóval ellentétes irányban, keresztben becsíkozzuk. Egész diószemekkel díszíthetjük.
Ha tetszett az Eszterházy pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!