Hozzávalók
A tésztához
- 700 g burgonya tisztítva
- só
- 10 g lágy vaj
- 200 g liszt
- 1 db tojás
- liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez és a morzsázáshoz
- 100 g szilvalekvár
- 100 g darált dió
- 1 db citrom reszelt héja
- 200 g zsemlemorzsa
- 30 g vaj
- 4 db szilva
A mártáshoz
- 600 ml tejszín
- 50 g vaj
- 25 g liszt
- 60 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tk őrölt fahéj
- 4 db tojássárgája
Hozzávalók
A tésztához
- 700 g burgonya tisztítva
- só
- 10 g lágy vaj
- 200 g liszt
- 1 db tojás
- liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez és a morzsázáshoz
- 100 g szilvalekvár
- 100 g darált dió
- 1 db citrom reszelt héja
- 200 g zsemlemorzsa
- 30 g vaj
- 4 db szilva
A mártáshoz
- 600 ml tejszín
- 50 g vaj
- 25 g liszt
- 60 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tk őrölt fahéj
- 4 db tojássárgája
A diós-szilvás gombóc elkészítéséhez az enyhén sós vízben főzött burgonyát leszűrjük, és pár perc gőzölgést követően, még forrón áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd hozzáadjuk a lágy vajat, a lisztet, a tojást és 1 mk sót, majd összegyúrjuk. Ha lágy és ragadós lenne a tészta, hozzáadunk még 1-2 kanál lisztet, majd letakarva fél óráig pihentetjük.
A töltelékhez a jó minőségű, magas gyümölcstartalmú lekvárt elkeverjük a darált dióval és a citrom reszelt héjával, majd félretesszük.
A beleforgatáshoz a zsemlemorzsát 200 fokos, előmelegített sütőben, sütőpapírral borított tepsin, néha megkeverve, kb. 15 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. Ezután egy akkora tálba tesszük, amiben majd a kifőzött gombócokat kettesével megforgathatjuk, és még forrón hozzáadjuk a vajat, és elkeverjük.
A fahéjmártáshoz a tejszínt egy lábasban felforraljuk. Egy másik edényben közepesen erős lángon felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Alaposan elkeverjük, majd felöntjük a felforralt tejszínnel. Krémesre forraljuk, majd félrehúzzuk, és rövid hűlés után, de még melegen, egyesével elkeverjük benne a tojások sárgáját. Ha szükséges kicsit hígítani, kevés forralt tejet keverhettek még hozzá.
A pihentetett tésztát kettéosztjuk, hogy a nyújtódeszkán kényelmesebben elférjünk. Alaposan alálisztezve, 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztákat. Lisztbe mártott, 10 cm átmérőjű fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A körök közepére teszünk 1 tk diós szilvalekvárt, majd erre egy negyed kimagozott szilvát, és összecsípéssel összezárjuk, majd szép kerekre formázzuk.
Kifőzés
Kettesével, bő, forrásban lévő vízben kifőzzük. Miután feljött a gombóc a felszínre (ha leragadna, egy fakanállal megmozgatjuk), még további 10 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, és közvetlenül a vajas morzsába tesszük, amiben alaposan megforgatjuk.
Tálaláskor a gombócok alá adagoljuk a fahéjmártást, esetleg megszórhatjuk porcukorral is.
Előkészítési idő: kb. 60 perc
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Összesen: kb. 100 perc
Ha tetszett a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!