Hirdetés

Diós-szilvás gombóc fahéjmártással

Hozzávalók

16
darabhoz
+

A tésztához

700 g burgonya tisztítva
10 g lágy vaj
200 g liszt
1 db tojás
liszt a nyújtáshoz

A töltelékhez és a morzsázáshoz

100 g szilvalekvár
100 g darált dió
1 db citrom reszelt héja
200 g zsemlemorzsa
30 g vaj
4 db szilva

A mártáshoz

600 ml tejszín
50 g vaj
25 g liszt
60 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tk őrölt fahéj
4 db tojássárgája
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Diós-szilvás gombóc fahéjmártással

A szilvás gombóc nagy családi kedvenc nálunk, és bátran állíthatom, sokáig teszteltem, mire ezt a bombabiztos és finom változatot tökélyre fejlesztettem!
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

16
darabhoz
+

A tésztához

700 g burgonya tisztítva
10 g lágy vaj
200 g liszt
1 db tojás
liszt a nyújtáshoz

A töltelékhez és a morzsázáshoz

100 g szilvalekvár
100 g darált dió
1 db citrom reszelt héja
200 g zsemlemorzsa
30 g vaj
4 db szilva

A mártáshoz

600 ml tejszín
50 g vaj
25 g liszt
60 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tk őrölt fahéj
4 db tojássárgája
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A diós-szilvás gombóc elkészítéséhez az enyhén sós vízben főzött burgonyát leszűrjük, és pár perc gőzölgést követően, még forrón áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd hozzáadjuk a lágy vajat, a lisztet, a tojást és 1 mk sót, majd összegyúrjuk. Ha lágy és ragadós lenne a tészta, hozzáadunk még 1-2 kanál lisztet, majd letakarva fél óráig pihentetjük. 

A töltelékhez a jó minőségű, magas gyümölcstartalmú lekvárt elkeverjük a darált dióval és a citrom reszelt héjával, majd félretesszük.

A beleforgatáshoz a zsemlemorzsát 200 fokos, előmelegített sütőben, sütőpapírral borított tepsin, néha megkeverve, kb. 15 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. Ezután egy akkora tálba tesszük, amiben majd a kifőzött gombócokat kettesével megforgathatjuk, és még forrón hozzáadjuk a vajat, és elkeverjük.

A fahéjmártáshoz a tejszínt egy lábasban felforraljuk. Egy másik edényben közepesen erős lángon felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Alaposan elkeverjük, majd felöntjük a felforralt tejszínnel. Krémesre forraljuk, majd félrehúzzuk, és rövid hűlés után, de még melegen, egyesével elkeverjük benne a tojások sárgáját. Ha szükséges kicsit hígítani, kevés forralt tejet keverhettek még hozzá.

A pihentetett tésztát kettéosztjuk, hogy a nyújtódeszkán kényelmesebben elférjünk. Alaposan alálisztezve, 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztákat. Lisztbe mártott, 10 cm átmérőjű fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A körök közepére teszünk 1 tk diós szilvalekvárt, majd erre egy negyed kimagozott szilvát, és összecsípéssel összezárjuk, majd szép kerekre formázzuk.

Kifőzés

Kettesével, bő, forrásban lévő vízben kifőzzük. Miután feljött a gombóc a felszínre (ha leragadna, egy fakanállal megmozgatjuk), még további 10 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, és közvetlenül a vajas morzsába tesszük, amiben alaposan megforgatjuk.

Tálaláskor a gombócok alá adagoljuk a fahéjmártást, esetleg megszórhatjuk porcukorral is.

Diós-szilvás gombóc fahéjmártással
Diós-szilvás gombóc fahéjmártással

Előkészítési idő: kb. 60 perc
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Összesen: kb. 100 perc

Ha tetszett a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Még több szilvás recept:

Szilvás piskóta
Szilvás papucs
Krémes szilvás pite

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?