Hozzávalók
- 300 g zabkeksz
- 120 g olvasztott vaj
- 60 ml fehérszőlőlé
- 100 g cukor
- 3 db tojássárgája
- 250 ml hideg habtejszín
- 100 ml fehérbor
- 10 g zselatin
- 100 g sűrített tej
- 150 g cukor
- 130 ml víz
- 10 g zselatin
- 175 g fehér csoki
Hozzávalók
- 300 g zabkeksz
- 120 g olvasztott vaj
- 60 ml fehérszőlőlé
- 100 g cukor
- 3 db tojássárgája
- 250 ml hideg habtejszín
- 100 ml fehérbor
- 10 g zselatin
- 100 g sűrített tej
- 150 g cukor
- 130 ml víz
- 10 g zselatin
- 175 g fehér csoki
A zabkekszet egy aprítóban alaposan lezúzzuk, hozzáöntjük az olvasztott vajat, újra átkeverjük és egy kapcsos, sütőpapírral bélelt tortaformába nyomkodjuk egyenletesen az alapot. Bedobjuk a hűtőbe dermedni, amíg elkészítjük a mousse-t. Ehhez a szőlőlevet és a cukrot összeforraljuk (2-3 perc). Közben elkezdjük a tojássárgájákat habosítani, majd folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a cukorszirupot és magas fokozaton addig keverjük, amíg kihűl és szép habos lesz.
A tejszínt is kemény habbá verjük. A fehérborban elkeverjük a zselatint, 3-4 percig pihentetjük, majd felmelegítjük (nem forraljuk!). A tojáshabba keverjük a tejszínt, majd belecsorgatjuk a felolvasztott zselatint is és újra átkeverjük. A tortaformát kivesszük a hűtőből, lecsatoljuk a forma szélét, majd két sáv sütőpapírt rakunk a zabkekszes alap és a tortaforma széle közé és újra visszacsatoljuk a formát.
Beleöntjük a mousse-t és 3-4 órára a fagyasztóba rakjuk. A fehér csokis glazúrhoz a sűrített tejet, 80 ml vizet és a cukrot összemelegítjük. Közben a zselatint belekeverjük 50 ml vízbe, majd 3-4 perc pihentetés után beleöntjük a meleg sűrített tejes alapba és feloldjuk. Ezt ráöntjük az összetördelt fehér csokira, majd ha felolvadt, átkeverjük, botmixerrel még simábbra mixeljük, majd egy szűrőn átszűrjük. A fagyasztóból kivett tortát rácsra rakjuk, leöntjük a langyosra hűlt glazúrral, úgy, hogy az oldalát is szépen fedje. Pici virágokkal, csokidíszekkel díszíthetjük.