Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Ferdinánd tekercs

Hozzávalók

1
22 cm átmérőjű tortaformához
+

A tésztához

560 g liszt
1 csipet só
375 ml meleg tej
15 g friss élesztő
3 db tojássárgája
30 g cukor
30 g puha vaj

A töltelékhez

150 g vaj
60 g cukor
30 g vaníliás cukor
olaj a nyújtáshoz
10 g vaj a forma kikenéséhez
30 g olvasztott vaj a végén a lekenéshez
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd egy karcagi kalács fajta, aminek a receptje az 1920-as évekre nyúlik vissza. Nagyon vajas, nagyon cukros tekercsek, amibe mazsolát is tesznek és hagyományosan öntöttvas edényben készül. De mivel nem mindenkinek van ilyen otthon, ezért kipróbáltam sima csatos tortaformában és szuper lett!
Kipróbáltam, jóóó lett!
5
Hirdetés

Hozzávalók

1
22 cm átmérőjű tortaformához
+

A tésztához

560 g liszt
1 csipet só
375 ml meleg tej
15 g friss élesztő
3 db tojássárgája
30 g cukor
30 g puha vaj

A töltelékhez

150 g vaj
60 g cukor
30 g vaníliás cukor
olaj a nyújtáshoz
10 g vaj a forma kikenéséhez
30 g olvasztott vaj a végén a lekenéshez
Bevásárlólistához adom

A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, pár percig állni hagyjuk . Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet és a sót. Beleöntjük a tejes keveréket, a tojássárgákat, vajat és alaposan elkeverjük. 6-7 percig dagasztjuk. Miután szép sima felületű tésztát kaptunk, kiolajozott kelesztő tálba rakjuk, letakarjuk és 1 órán át hagyjuk kelni.

Az utolsó 5 percben felolvasztjuk a töltelékhez való vajat, elkeverjük benne a cukrot, vaníliás cukrot. Vékonyan olajjal megkenjük a nyújtódeszkát és a sodrófát is. Kiszedjük a deszkára a tésztát és kb. fél cm vastag nagyjából téglalap alakúra nyújtjuk. Az olvasztott cukros vaj ⅔-át egyenletesen elkenjük a tésztán és feltekerjük az egészet.

2 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle és a kivajazott formába rakjuk, nem túl szorosan egymás mellé. Rákenjük a tetejére a töltelék maradékát. Letakarjuk, és 10 percig állni hagyjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a sütőből, lekenjük még frissen egy kevés olvasztott vajjal és kész is.

Ha tetszett a Ferdinánd kalács receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások