Hozzávalók
A tésztához
- 560 g liszt
- 1 csipet só
- 375 ml meleg tej
- 15 g friss élesztő
- 3 db tojássárgája
- 30 g cukor
- 30 g puha vaj
A töltelékhez
- 150 g vaj
- 60 g cukor
- 30 g vaníliás cukor
- olaj a nyújtáshoz
- 10 g vaj a forma kikenéséhez
- 30 g olvasztott vaj a végén a lekenéshez
Hozzávalók
A tésztához
- 560 g liszt
- 1 csipet só
- 375 ml meleg tej
- 15 g friss élesztő
- 3 db tojássárgája
- 30 g cukor
- 30 g puha vaj
A töltelékhez
- 150 g vaj
- 60 g cukor
- 30 g vaníliás cukor
- olaj a nyújtáshoz
- 10 g vaj a forma kikenéséhez
- 30 g olvasztott vaj a végén a lekenéshez
A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, pár percig állni hagyjuk . Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet és a sót. Beleöntjük a tejes keveréket, a tojássárgákat, vajat és alaposan elkeverjük. 6-7 percig dagasztjuk. Miután szép sima felületű tésztát kaptunk, kiolajozott kelesztő tálba rakjuk, letakarjuk és 1 órán át hagyjuk kelni.
Az utolsó 5 percben felolvasztjuk a töltelékhez való vajat, elkeverjük benne a cukrot, vaníliás cukrot. Vékonyan olajjal megkenjük a nyújtódeszkát és a sodrófát is. Kiszedjük a deszkára a tésztát és kb. fél cm vastag nagyjából téglalap alakúra nyújtjuk. Az olvasztott cukros vaj ⅔-át egyenletesen elkenjük a tésztán és feltekerjük az egészet.
2 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle és a kivajazott formába rakjuk, nem túl szorosan egymás mellé. Rákenjük a tetejére a töltelék maradékát. Letakarjuk, és 10 percig állni hagyjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a sütőből, lekenjük még frissen egy kevés olvasztott vajjal és kész is.
Ha tetszett a Ferdinánd kalács receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!