Hozzávalók
A tésztához
- 5 szem aszalt füge
- 65 ml espresso
- 110 g törökmogyoró
- 200 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 mk fahéj
- 1 mk szegfűszeg
- ½ mk ½ mk szerecsendió
- 190 g puha vaj
- 200 g kristálycukor
- 40 g natúr joghurt
- 5 db tojás
A krémhez
- 100 g vaj
- 20 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy fél rúd vanília)
- 2 csipet fahéj
- 130 g mascarpone
- 100 g fehércsokoládé
A díszítéshez
- 5 szem friss füge
- olvasztott fehércsoki
Fügés, fehércsokikrémes loaf
Hozzávalók
A tésztához
- 5 szem aszalt füge
- 65 ml espresso
- 110 g törökmogyoró
- 200 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 mk fahéj
- 1 mk szegfűszeg
- ½ mk ½ mk szerecsendió
- 190 g puha vaj
- 200 g kristálycukor
- 40 g natúr joghurt
- 5 db tojás
A krémhez
- 100 g vaj
- 20 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy fél rúd vanília)
- 2 csipet fahéj
- 130 g mascarpone
- 100 g fehércsokoládé
A díszítéshez
- 5 szem friss füge
- olvasztott fehércsoki
Az aszalt fügéket apróra vágjuk és a forró kávéba dobjuk őket. A mogyorót egy serpenyőben pár percig pirítjuk, majd 80 grammot belőle egy aprítógépben lezúzunk, a maradékot pedig durvára vágjuk. A lisztet elkeverjük a darált mogyoróval, sütőporral, sóval, és fűszerekkel. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük joghurtot és a tojásokat is. A kávéban áztatott aszalt fügét aprítógépben lezúzzuk és hozzákeverjük a tojásokhoz, végül a mogyorós lisztet is belekeverjük a tésztába. A masszát sütőpapíros formába rakjuk és 175 fokos sütőben, kb. 45 perc alatt megsütjük, félidőben letakarjuk a tetejét alufóliával, nehogy megégjen. Mikor megsült a tészta, hagyjuk kihűlni majd 3 részre vágjuk. A krémhez a vajat kihabosítjuk a cukorral és a vaníliával majd belekeverjük a szobahőmérsékletű mascarponét, a fahéjat és az olvasztott fehércsokit. A krémmel megtöltjük a lapokat, újra az eredeti formájára rakjuk össze a sütit és bevonjuk a maradék krémmel. Friss fügével és kevés olvasztott csokival díszítjük.