Fantasztikus desszertek

Idéncsináljháziszaloncukrot!

Idén csinálj házi szaloncukrot!

Hozzávalók
A vajkaramellához
20 dkg
vaj
30 dkg
barna nádcukor
2.5 dl
zsíros tejszín
1 csipet
1 db
vaníliarúd
A marcipánhoz
20 dkg
blansírozott mandula
10 dkg
porcukor
1 - 2 ek
hideg víz
0.5 db
narancs reszelt héja
A feketeribizlihez
15 dkg
fagyasztott feketeribizli
2 ek
cukor
A csokoládébevonathoz
20 dkg
legalább 60% kakaótartalmú étcsokoládé

Elkészítés
hazi-szaloncukor
Házi szaloncukor (Fotó: Street Kitchen)

A vajkaramellához:

A vajkaremallához a vaníliarúd magjait kikaparjuk és az összes többi hozzávalóval együtt közepes lábosba tesszük. Mérsékelt láng felett a forrástól számított 40 perc alatt, gyakori kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Egy 10  x 25 cm-es műanyag doboz aljára több réteg alufóliát teszünk (hogy ne húzza össze a forró karamell a doboz alját), ezt leterítjük sütőpapírral és beleöntjük a masszát. Hagyjuk kihűlni, majd éjszakára a hűtőbe tesszük. Ezután feldaraboljuk és megformázzuk.
hazi-szaloncukor
Házi szaloncukor (Fotó: Street Kitchen)

A marcipánhoz:

A marcipánhoz a mandulát finomra daráljuk és összekeverjük a porcukorral. Két részre osztjuk. Az egyikhez annyi vizet adunk, hogy formázható marcipánmasszát kapjunk és belereszeljük 1/2 narancs héját. Lehűtjük, majd feldaraboljuk és megformázzuk. A másik feléből lesz a feketeribizlis marcipán.

A feketeribizlishez:

Ehhez a feketeribizlit kis lábosba tesszük és az 2 ek cukorral alacsony lángon egészen sűrűre főzzük. Botmixerrel pürésítjük, hagyjuk kihűlni. A maradék cukros mandulához keverjük. Lehűtjük, majd feldaraboljuk és megformázzuk.

hazi-szaloncukor
Házi szaloncukor (Fotó: Street Kitchen)

A csokoládébevonathoz:

A csokoládébevonathoz a csokoládé 2/3 részét kis darabokra vágjuk, közepes tálba tesszük és vízgőz felett, közepesen alacsony lángon felolvasztjuk. A maradék csokoládét nagyon finomra vágjuk. Az olvasztott csokoládét levesszük a gőzről és hozzákeverjük a maradék csokoládét, simára, fényesre keverjük és azonnal mártani kezdjük a szaloncukrokat.

hazi-szaloncukor
Házi szaloncukor (Fotó: Street Kitchen)

Az előre megformázott töltelékeket a csokoládéba mártjuk, lehúzzuk róla a felesleget és a sütőpapírral bélelt tálcára tesszük. Hagyjuk, hogy a csokoládé megdermedjen (hűtőbe téve ez a folyamat felgyorsítható). Selyempapírba csomagoljuk és dobozba tesszük őket.

hazi-szaloncukor
Házi szaloncukor (Fotó: Street Kitchen)
hazi-szaloncukor
Házi szaloncukor (Fotó: Street Kitchen)

www.streetkitchen.hu

Szaloncukrot készíteni nem csak egyszerű, de nagyon népszerűvé tesz, ezért ne áruljátok el sok mindenkinek, hogy ilyet is tudtok, mert hirtelen rengeteg barátotok lesz. Máris mutatunk 3 szuper receptet.

Hozzávalók

50 darabhoz
A vajkaramellához
20 dkg
vaj
30 dkg
barna nádcukor
2.5 dl
zsíros tejszín
1 csipet
1 db
vaníliarúd
A marcipánhoz
20 dkg
blansírozott mandula
10 dkg
porcukor
1 - 2 ek
hideg víz
0.5 db
narancs reszelt héja
A feketeribizlihez
15 dkg
fagyasztott feketeribizli
2 ek
cukor
A csokoládébevonathoz
20 dkg
legalább 60% kakaótartalmú étcsokoládé
hazi-szaloncukor
Házi szaloncukor (Fotó: Street Kitchen)

A vajkaramellához:

A vajkaremallához a vaníliarúd magjait kikaparjuk és az összes többi hozzávalóval együtt közepes lábosba tesszük. Mérsékelt láng felett a forrástól számított 40 perc alatt, gyakori kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Egy 10  x 25 cm-es műanyag doboz aljára több réteg alufóliát teszünk (hogy ne húzza össze a forró karamell a doboz alját), ezt leterítjük sütőpapírral és beleöntjük a masszát. Hagyjuk kihűlni, majd éjszakára a hűtőbe tesszük. Ezután feldaraboljuk és megformázzuk.
hazi-szaloncukor
Házi szaloncukor (Fotó: Street Kitchen)

A marcipánhoz:

A marcipánhoz a mandulát finomra daráljuk és összekeverjük a porcukorral. Két részre osztjuk. Az egyikhez annyi vizet adunk, hogy formázható marcipánmasszát kapjunk és belereszeljük 1/2 narancs héját. Lehűtjük, majd feldaraboljuk és megformázzuk. A másik feléből lesz a feketeribizlis marcipán.

A feketeribizlishez:

Ehhez a feketeribizlit kis lábosba tesszük és az 2 ek cukorral alacsony lángon egészen sűrűre főzzük. Botmixerrel pürésítjük, hagyjuk kihűlni. A maradék cukros mandulához keverjük. Lehűtjük, majd feldaraboljuk és megformázzuk.

hazi-szaloncukor
Házi szaloncukor (Fotó: Street Kitchen)

A csokoládébevonathoz:

A csokoládébevonathoz a csokoládé 2/3 részét kis darabokra vágjuk, közepes tálba tesszük és vízgőz felett, közepesen alacsony lángon felolvasztjuk. A maradék csokoládét nagyon finomra vágjuk. Az olvasztott csokoládét levesszük a gőzről és hozzákeverjük a maradék csokoládét, simára, fényesre keverjük és azonnal mártani kezdjük a szaloncukrokat.

hazi-szaloncukor
Házi szaloncukor (Fotó: Street Kitchen)

Az előre megformázott töltelékeket a csokoládéba mártjuk, lehúzzuk róla a felesleget és a sütőpapírral bélelt tálcára tesszük. Hagyjuk, hogy a csokoládé megdermedjen (hűtőbe téve ez a folyamat felgyorsítható). Selyempapírba csomagoljuk és dobozba tesszük őket.

hazi-szaloncukor
Házi szaloncukor (Fotó: Street Kitchen)
hazi-szaloncukor
Házi szaloncukor (Fotó: Street Kitchen)

Ha tetszett az idén csinálj házi szaloncukrot! receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept