Hozzávalók
A tésztához
- 40 g vaj (olvasztott)
- 40 g barna cukor
- 1 db tojássárgája
- 50 g liszt
- 50 g mandulaliszt
- 5 g sütőpor
- 1 csipet só
A karamelles banánzseléhez
- 100 g cukor
- 40 g vaj
- 2 db banán
- 20 ml 30%-os tejszín
- 6 g zselatin
- 2 ek víz
A csokimousse-hoz
- 200 g étcsoki
- 400 ml 30%-os tejszín (hideg)
- 8 g zselatin
A kávés glazúrhoz
- 100 g sűrített tej
- 150 g cukor
- 60 ml eszpresszó
- 12 g zselatin
- 50 ml hideg víz
- 175 g étcsoki
Hozzávalók
A tésztához
- 40 g vaj (olvasztott)
- 40 g barna cukor
- 1 db tojássárgája
- 50 g liszt
- 50 g mandulaliszt
- 5 g sütőpor
- 1 csipet só
A karamelles banánzseléhez
- 100 g cukor
- 40 g vaj
- 2 db banán
- 20 ml 30%-os tejszín
- 6 g zselatin
- 2 ek víz
A csokimousse-hoz
- 200 g étcsoki
- 400 ml 30%-os tejszín (hideg)
- 8 g zselatin
A kávés glazúrhoz
- 100 g sűrített tej
- 150 g cukor
- 60 ml eszpresszó
- 12 g zselatin
- 50 ml hideg víz
- 175 g étcsoki
A csokimousse-torta tésztájához habosra keverjük az olvasztott vajat, a barna cukrot és a tojássárgáját, majd beledolgozzuk a többi hozzávalót. Két sütőpapírlap között kb. 17 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk, majd ráteszünk egy 16 cm átmérőjű tálat, amit éles késsel körbevágunk. A 16 cm-es korongot egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
A karamelles banánzselé
Közben egy serpenyőben megkaramellizáljuk a cukrot, beleolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a kockákra vágott banánokat. 2-3 perc után kissé összeesnek, ekkor belekeverjük a tejszínt, elzárjuk alatta a lángot, és hagyjuk langyosra hűlni.
A zselatint elkeverjük 2 evőkanál vízben, 2-3 percig hagyjuk pihenni, majd 3-4 másodpercig melegítjük a mikróban. A felolvasztott zselatint hozzákeverjük a karamelles banánhoz, majd egy 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és mehet is 1 órára a fagyasztóba.
Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát is kibéleljük sütőpapírral. A tésztakorongot a forma középre tesszük, a karamelles banánzselét pedig kivesszük a fagyasztóból, és szintén 16 cm átmérőjű koronggá vágjuk.
A csokimousse
A mousse-hoz vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit, közben a hideg tejszínt habbá verjük, a zselatint pedig elkeverjük 2 evőkanál vízzel. Amikor a zselatin magába szívta a vizet, mikróba dobjuk 3-4 másodpercre, majd folyamatos keverés közben az olvasztott csokival együtt a tejszínhez csorgatjuk. Homogénre keverjük az alapot, és kb. a kétharmadát a tésztára simítjuk. Erre jön a karamelles banánzselé, majd rá a maradék mousse. Elegyengetjük a tetejét, és legalább 4-5 órára a fagyasztóba rakjuk.
A kávés glazúr
Amikor kifagyott a torta, elkészítjük a glazúrt. Ehhez összemelegítjük a sűrített tejet, a cukrot és az eszpresszót, hogy felolvadjanak a cukorszemcsék. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, és amikor megszívta magát, belekeverjük a sűrített tejes részbe. Beledobáljuk a kockákra tört étcsokit, felolvasztjuk, megkeverjük, botmixerrel alaposan lezúzzuk, majd a glazúrt szűrőn át egy kancsóba töltjük.
Amikor kb. 28-30 fokosra hűlt a glazúr, óvatosan átkeverjük. A fagyasztóból kivett tortáról lekapcsoljuk a formát, levesszük róla a sütőpapírcsíkokat, és átrakjuk egy magasabb edényre, ami alá egy tálcát teszünk. Leöntjük a tortát a glazúrral, majd pár perc múlva, amikor megdermedt a máz, átrakjuk egy tortatálra. Étcsokikorongokkal, kávészemekkel, esetleg kekszmorzsával díszítjük.
Előkészítési idő: kb. 40 perc
Sütési idő: 20 perc
Hűtés: 360 perc
Összesen: 60 perc + hűtés
Ha tetszett a kávés-banános csokimousse-torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több villantós tortacsoda:
Csokis-epres-málnás Charlotte-torta
Málnás-citromos tökmagtorta
Cukormentes epres sajttorta