Hozzávalók
A kalácshoz
- 1 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 50 g kristálycukor
- 50 g olvasztott vaj + a forma kikenéséhez
- 300 ml tej
- 300 ml tejszín
- 1 ½ db kalács (kb. 500 g)
A túrós réteghez
- 500 g túró
- 2 db tojássárgája
- 50 g porcukor
Az almás réteghez
- 50 g mazsola
- 50 ml rum
- 3 db alma
- ½ db citrom leve
- 40 g kristálycukor
- 1 csipet őrölt fahéj
A felső réteghez
- 5 db tojásfehérje
- 100 g kristálycukor
- 80 g darált dió
A tálaláshoz
- 1 db alma
- porcukor
Hozzávalók
A kalácshoz
- 1 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 50 g kristálycukor
- 50 g olvasztott vaj + a forma kikenéséhez
- 300 ml tej
- 300 ml tejszín
- 1 ½ db kalács (kb. 500 g)
A túrós réteghez
- 500 g túró
- 2 db tojássárgája
- 50 g porcukor
Az almás réteghez
- 50 g mazsola
- 50 ml rum
- 3 db alma
- ½ db citrom leve
- 40 g kristálycukor
- 1 csipet őrölt fahéj
A felső réteghez
- 5 db tojásfehérje
- 100 g kristálycukor
- 80 g darált dió
A tálaláshoz
- 1 db alma
- porcukor
A máglyarakás elkészítéséhez először a kalács áztatólevéhez kikeverjük a tojást és a tojássárgáját a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a tejet és a tejszínt. Ezután a túrós réteghez is összekeverjük a hozzávalókat. A mazsolákat beáztatjuk a rumba. Az almákat megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, majd megszórjuk a cukorral és a fahéjjal.
A sütést megelőzően egy kevés vajjal kikenjük a sütőformánkat. A kalácsokat felszeleteljük, belemártjuk a tejes keverékbe, és egy rétegnyit helyezünk belőle a formába. Ezután sorban elegyengetjük rajta az almákat, megszórjuk a mazsolával, és egy újabb kalácsos réteget teszünk rá. Eloszlatjuk rajta a túrót, majd még egy utolsó rétegnyi kalácsot helyezünk rá. 160 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Ezalatt a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd egy spatula segítségével beleforgatjuk a darált diót. Eloszlatjuk a máglyarakás tetején, és 180 fokra előmelegített sütőben további 10 percig sütjük. Ha megsült, vékonyra szeletelt almával díszítjük, és megszórjuk porcukorral.
- Előkészítési idő: 45 perc
- Sütési idő: 50 perc
Ha tetszett a túrós máglyarakás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Még több fantasztikus desszert:
Csokis amerikai palacsinta rumos-diós fagyival és meggyraguval