Hirdetés

A legnagyobb favorit: aranygaluska

Hirdetés

A legnagyobb favorit: aranygaluska

Hirdetés

Az aranygaluska minden bizonnyal igazi hungarikummá nőtte ki magát. A somlói mellett Magyarország másik kedvenc édességének számít, amit ugyan nem a legegyszerűbb elkészíteni, de az ízéért mindenképpen megéri. Vaníliasodóval tálalva még a legrosszabb napot is képes jobbá tenni. Ragadjatok tehát fakanalat és készítsétek el a receptet!

Hozzávalók 6 személyre

  • 500 g liszt
  • 1 csipet só
  • 3 ek cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 250 ml tej
  • 50 g vaj
  • 25 g élesztő
  • 120 g darált dió
  • 3 ek porcukor
  • 100 g vaj

A vaníliasodóhoz:

  • 6 tojássárgája
  • 600 ml tej
  • 6 csapott ek cukor
  • 2 vaníliarúd
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 fahéjrúd
  • 1 tk keményítő
Fotó: Puskás Nóri

A tejet langyosra melegítjük, és egy decit kis tálba öntünk belőle. Hozzáadunk 1 evőkanál lisztet és egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan összekeverjük, és 10 perc alatt hagyjuk felfutni. Egy keverőtálba mérjük a többi lisztet, a sót, a maradék cukrot, a két tojássárgáját, a citrom lereszelt héját, a lágy vajat, a tej többi részét, majd a felfuttatott élesztőt. Alacsony fordulaton legalább 10 percig dagasztjuk, míg szép fényes felülete lesz a tésztának. Letakarva, szobahőmérsékleten 1 óra alatt duplájára kelesztjük. A porcukrot összekeverjük a darált dióval, a vajat pedig felolvasztjuk. A megkelt tésztát 4 cm vastagságúra nyújtjuk, majd lisztezett fánkszaggatóval galuskákat vágunk ki belőle, amit megmártunk az olvasztott vajban és meghempergetjük a darált dióban. Egy kivajazott sütőformában lerétegezzük a tésztát, lehetőleg legalább 3 rétegben (a forma megtöltésénél kalkuláljátok bele, hogy a galuskák kb. 1,5-szeresükre nőnek sütés közben!). Újabb 30 perces kelesztés következik, majd 170 fokosra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Közben elkészítjük a vaníliasodót: a tejet 50-60 fokosra melegítjük, a tojássárgákat pedig kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliarudak kikapart magját és a reszelt citromhéjat, majd egészen habosra keverjük egy üstben. Az üstöt vízgőz fölé rakjuk, folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejet, majd fél deci sodóalapot kimerünk egy kis tálba, kikeverjük benne a keményítőt, és így visszaöntjük a mártásba. Beledobjuk az egész fahéjat, és habverővel folyton kevergetjük, míg a sodó besűrűsödik (kb. 15 perc). Ha kész az aranygaluska, kicsit hűlni hagyjuk, majd jó sok vaníliasodóval nyakon öntve tálaljuk.

Fotó: Puskás Nóri

 

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások