Hozzávalók
A tésztához
- 200 g liszt
- 250 g kenyérliszt
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt gyömbér
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 60 g cukor
- 190 ml tej
- 30 g élesztő
- 2 db tojás
- 60 g puha vaj
- 200 g fehér csoki
A tetejére
- 30 ml tejszín
- 100 g fehér csoki
Hozzávalók
A tésztához
- 200 g liszt
- 250 g kenyérliszt
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt gyömbér
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 60 g cukor
- 190 ml tej
- 30 g élesztő
- 2 db tojás
- 60 g puha vaj
- 200 g fehér csoki
A tetejére
- 30 ml tejszín
- 100 g fehér csoki
A tésztához a kétféle lisztet, a fűszereket, a citromhéjat és a sót összekeverjük. A tejet megmelegítjük, hozzáadunk 1 kanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk pihenni 5-6 percig. A maradék cukrot a fűszeres liszthez mérjük, beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, beleütjük a 2 tojást, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Beledolgozzuk a puha vajat, beleszórjuk a kisebb kockákra vágott csokit, és simára dagasztjuk a tésztánkat. Letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük. Mikor megkelt, pár mozdulattal újra átgyúrjuk, majd belefektetjük egy kenyérsütő formába, aminek az aljára vágunk egy sütőpapírdarabot, így könnyebben kijön majd a tészta a formából. Újra letakarjuk, további 30 percig kelesztjük, majd 175 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Mikor langyosra hűlt, kivehetjük a formából, majd ha teljesen kihűlt, felforrósítjuk a tejszínt, leöntjük vele a fehér csokit, majd ha felolvadt, elkeverjük, és a kalácsra öntjük. Ha szeretnénk, zöldséghámozóval fehércsoki-forgácsokat készíthetünk, megszórjuk vele a kalácsot, és bedobjuk a hűtőbe, hogy megdermedjen rajta a csokiréteg.
Ha tetszett a mézeskalácsfűszeres kalács receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!