Hozzávalók
A tésztához
- 170 ml olaj
- 250 g mogyoróvaj
- 100 g barna cukor
- 150 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
- 4 db tojás
- 250 ml tej
- 100 ml tejszín
- 420 g liszt
- 15 g sütőpor
- 1 csipet só
A krémhez
- 250 g mogyoróvaj
- 200 g puha vaj
- 500 g mascarpone
- 1 nagy csipet só
- 80 g porcukor
- 100 g sós mogyoró
A tetejére
- 100 g cukor
- 50 - 60 ml tejszín
- 1 csipet só
- kis kekszek
- sós mogyoró
Hozzávalók
A tésztához
- 170 ml olaj
- 250 g mogyoróvaj
- 100 g barna cukor
- 150 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
- 4 db tojás
- 250 ml tej
- 100 ml tejszín
- 420 g liszt
- 15 g sütőpor
- 1 csipet só
A krémhez
- 250 g mogyoróvaj
- 200 g puha vaj
- 500 g mascarpone
- 1 nagy csipet só
- 80 g porcukor
- 100 g sós mogyoró
A tetejére
- 100 g cukor
- 50 - 60 ml tejszín
- 1 csipet só
- kis kekszek
- sós mogyoró
Az olajat elkeverjük a mogyoróvajjal, belekeverjük a cukrokat, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a tejet és tejszínt is. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd hozzáadjuk a nedves részhez, összekeverjük és 2 db, 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 180 fokos sütőben, tűpróbáig sütjük a tésztákat, majd amikor már nem ragad rá a tűre vagy a hurkapálcikára a tészta, akkor kivehetjük a sütőből (kb. 40 perc sütés). Amikor kihűltek, kivesszük őket a formából, egyenesebbre vágjuk a tetejüket, majd kettévágjuk, így 4 db tortalapot kapunk.
A krémhez a mogyoróvajat habosra keverjük a puha vajjal, majd belekeverjük a mascarponét, sót és a porcukrot. A krémet rétegezzük a tortalapokkal, úgy hogy mindegyik réteg krémet megszórjuk apróra vágott sós mogyoróval. Mikor összeállt a torta, bevonjuk a tetejét és az oldalát is a maradék krémmel és berakjuk a hűtőbe kb. 1 órára. A karamellhez a cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a tejszínnel és belekeverjük a sót is. Megvárjuk amíg langyosra hűl, és rácsurgatjuk a torta tetejére. Kicsi kekszekkel és apróra vágott sós mogyoróval díszítjük.