Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Mogyoróvajas, sós mogyorós torta

Hozzávalók

1
db 18 cm átmérőjű tortához
+

A tésztához

170 ml olaj
250 g mogyoróvaj
100 g barna cukor
150 g cukor
1 csomag vaníliás cukor (12 g)
4 db tojás
250 ml tej
100 ml tejszín
420 g liszt
15 g sütőpor
1 csipet só

A krémhez

250 g mogyoróvaj
200 g puha vaj
500 g mascarpone
1 nagy csipet só
80 g porcukor
100 g sós mogyoró

A tetejére

100 g cukor
50 - 60 ml tejszín
1 csipet só
kis kekszek
sós mogyoró
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Mogyoróvajas, sós mogyorós torta

Mivel már nagyon sokan vagyunk a szerkesztőségben, így egyre több szülinapra is készülünk tortákkal. Ez most az egyik kedvencünk lett. Alapvetően édes, de egy picit sós is, pont annyira, amennyire még kellemes. Ráadásul tele van mogyoróval, illetve inkább mogyoróvajjal, amiből került a krémbe, de még a piskótába is.
Kipróbáltam, jóóó lett!
4
Hirdetés

Hozzávalók

1
db 18 cm átmérőjű tortához
+

A tésztához

170 ml olaj
250 g mogyoróvaj
100 g barna cukor
150 g cukor
1 csomag vaníliás cukor (12 g)
4 db tojás
250 ml tej
100 ml tejszín
420 g liszt
15 g sütőpor
1 csipet só

A krémhez

250 g mogyoróvaj
200 g puha vaj
500 g mascarpone
1 nagy csipet só
80 g porcukor
100 g sós mogyoró

A tetejére

100 g cukor
50 - 60 ml tejszín
1 csipet só
kis kekszek
sós mogyoró
Bevásárlólistához adom

Az olajat elkeverjük a mogyoróvajjal, belekeverjük a cukrokat, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a tejet és tejszínt is. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd hozzáadjuk a nedves részhez, összekeverjük és 2 db, 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 180 fokos sütőben, tűpróbáig sütjük a tésztákat, majd amikor már nem ragad rá a tűre vagy a hurkapálcikára a tészta, akkor kivehetjük a sütőből (kb. 40 perc sütés). Amikor kihűltek, kivesszük őket a formából, egyenesebbre vágjuk a tetejüket, majd kettévágjuk, így 4 db tortalapot kapunk.

A krémhez a mogyoróvajat habosra keverjük a puha vajjal, majd belekeverjük a mascarponét, sót és a porcukrot. A krémet rétegezzük a tortalapokkal, úgy hogy mindegyik réteg krémet megszórjuk apróra vágott sós mogyoróval. Mikor összeállt a torta, bevonjuk a tetejét és az oldalát is a maradék krémmel és berakjuk a hűtőbe kb. 1 órára. A karamellhez a cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a tejszínnel és belekeverjük a sót is. Megvárjuk amíg langyosra hűl, és rácsurgatjuk a torta tetejére. Kicsi kekszekkel és apróra vágott sós mogyoróval díszítjük.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások