Hozzávalók
A tésztához
- 120 g liszt
- 30 g darált dió
- 1 csipet só
- 1 tk porcukor
- 3 db tojás
- 350 ml tej
- 20 ml olaj
- 100 ml szódavíz
A krémhez
- 3 db tojássárgája
- 1 ek étkezési keményítő
- 80 g cukor
- 400 ml tej
- 40 g vaj
- 1 mk vaníliaaroma
- 1 marék mazsola
Az öntethez
- 15 g kakaópor
- 60 ml tej
- 50 g cukor
- 1 tk étkezési keményítő
- 20 ml rum (portorico vagy sütő)
A tálaláshoz
- tejszínhab
- 1 marék darált dió
Somlói-palacsinta
Hozzávalók
A tésztához
- 120 g liszt
- 30 g darált dió
- 1 csipet só
- 1 tk porcukor
- 3 db tojás
- 350 ml tej
- 20 ml olaj
- 100 ml szódavíz
A krémhez
- 3 db tojássárgája
- 1 ek étkezési keményítő
- 80 g cukor
- 400 ml tej
- 40 g vaj
- 1 mk vaníliaaroma
- 1 marék mazsola
Az öntethez
- 15 g kakaópor
- 60 ml tej
- 50 g cukor
- 1 tk étkezési keményítő
- 20 ml rum (portorico vagy sütő)
A tálaláshoz
- tejszínhab
- 1 marék darált dió
A somlói galuska egy igazi klasszikus, ahogyan a palacsinta is.
A palacsintákhoz a lisztet elkeverjük a dióval, a sóval és a porcukorral, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, és egy botmixerrel alaposan leturmixoljuk.
A palacsintasütőt vékonyan lekenjük olajjal, elterítünk benne egy adag palacsintatésztát, és megsütjük a palacsinta mindkét oldalát, majd így járunk el a többi tésztával is.
A krémhez a tojássárgájákat elkeverjük a keményítővel, majd belekeverjük a többi hozzávalót, és egy gyorsforralóban, közepes lángon, folyamatosan kevergetve pudingállagúra sűrítjük, majd félrerakjuk kihűlni (eközben időnként átkeverjük, hogy ne legyen darabos).
Az öntethez a hozzávalókat csomómentesre keverjük, forráspontig hevítjük, hogy a keményítő kissé besűrítse az öntetet, majd ezt is hagyjuk kihűlni.
A kihűlt palacsinták alsó felén egy sávban eloszlatjuk a krémet, feltekerjük őket, majd tálaláskor meglocsoljuk az öntettel, és tejszínhabbal, valamint darált vagy durvára vágott dióval kínáljuk őket.
A somlói-palacsinta:
- előkészítési ideje: 10 perc
- sütési idő: 10 perc
- főzési idő: 20 perc
- hűtés: 30 perc
- összesen 70 perc
Ha tetszett a somlói-palacsinta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!