Hozzávalók
A tésztához
- 160 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 160 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 60 g tejföl
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 450 g liszt
- 10 g sütőpor
Az öntethez
- 150 g cukor
- 180 ml tejszín
- 1 csipet só
Az töltelékhez
- 8 db alma
- ½ db citrom kifacsart leve
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek búzadara
A kenéshez
- 1 db tojás
- 1 ek cukor
- 2 marék szeletelt mandula
Hozzávalók
A tésztához
- 160 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 160 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 60 g tejföl
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 450 g liszt
- 10 g sütőpor
Az öntethez
- 150 g cukor
- 180 ml tejszín
- 1 csipet só
Az töltelékhez
- 8 db alma
- ½ db citrom kifacsart leve
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek búzadara
A kenéshez
- 1 db tojás
- 1 ek cukor
- 2 marék szeletelt mandula
A tésztához a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot kikeverjük, majd mehet bele a tejföl, a tojás, a só és a sütőporos liszt. Összeállítjuk a tésztát, kettéosztjuk, fóliába csomagoljuk, és berakjuk a hűtőbe.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a fahéjat és a búzadarát.
A tésztát kivesszük a hűtőből, és az egyiket a tepsi méretére nyújtjuk. Belerakjuk a tepsibe, megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 8 percig elősütjük. Közben egy edényben karamellizáljuk az öntethez a cukrot, majd fokozatosan felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a sót, és megvárjuk, amíg újra feloldódik a cukor.
Az elősütött tésztára halmozzuk a tölteléket, elsimítjuk, majd a másik tésztalapot is kinyújtjuk, korongokat szaggatunk belőle, és a töltelékre sorakoztatjuk. A pite tetejét lekenjük lazán felvert tojással, megszórjuk cukorral és a mandulaszeletekkel, és visszarakjuk a sütőbe kb. 30 percre. Mikor kihűlt, szeleteljük és a sóskaramell-öntettel meglocsolva tálaljuk.
Ha tetszett a sós karamellás almás pite receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!