Hozzávalók
A „piskótához”
- 65 ml étolaj
- 95 g kristálycukor
- 2 db tojás
- 130 g reszelt sárgarépa
- ½ db citrom reszelt héja
- 40 g durvára vágott dió
- 105 g finomliszt
- 4 g sütőpor
- 1 csipet só
- 3 csipet őrölt szegfűszeg
- 3 csipet őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt fahéj
A sós karamellhez
- 150 g kristálycukor
- 60 ml habtejszín
- 2 csipet só
- 150 g szoba-hőmérsékletű vaj
A mousse-hoz
- 4 db lapzselatin
- 300 ml habtejszín
- 400 g mascarpone
- 2 mk vaníliaaroma
- 2 ek porcukor
A díszítéshez
- 2 ek durvára vágott dió
Hozzávalók
A „piskótához”
- 65 ml étolaj
- 95 g kristálycukor
- 2 db tojás
- 130 g reszelt sárgarépa
- ½ db citrom reszelt héja
- 40 g durvára vágott dió
- 105 g finomliszt
- 4 g sütőpor
- 1 csipet só
- 3 csipet őrölt szegfűszeg
- 3 csipet őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt fahéj
A sós karamellhez
- 150 g kristálycukor
- 60 ml habtejszín
- 2 csipet só
- 150 g szoba-hőmérsékletű vaj
A mousse-hoz
- 4 db lapzselatin
- 300 ml habtejszín
- 400 g mascarpone
- 2 mk vaníliaaroma
- 2 ek porcukor
A díszítéshez
- 2 ek durvára vágott dió
A sós karamellás répatorta elkészítéséhez először az olajat és a cukrot habosra keverjük a tojásokkal, majd mehet bele a reszelt répa, a reszelt citromhéj és a durvára vágott dió. Ezután hozzáadjuk a többi alapanyagot, alaposan átkeverjük a tésztát, majd egy sütőpapírral alulról bélelt tortaformába simítjuk a masszát. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk kihűlni.
A sós karamellhez a cukrot közepes hőfokon karamellizáljuk egy gyorsforralóban, majd felöntjük felmelegített habtejszínnel, és belerakjuk a sót. Megvárjuk, amíg mindenhol újra felolvad a karamell, majd mehet bele a vaj is. Mikor felolvadt a vaj, homogénre keverjük a karamellt, és két evőkanálnyit félreteszünk belőle. A maradékot folpackkal bélelt, kisebb méretű (kb. 17-18 cm átmérőjű) tortaformába öntjük, és mehet is a fagyasztóba.
Mikor szépen kihűlt a torta alapja és megfagyott a karamell, elkészíthetjük a mousse-réteget.
Sós karamellás répatorta mousse rétege
A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe pár percre. Közben kemény tejszínhabot verünk a tejszínből, és egy másik tálban a mascarponét is stabilabb krémalappá habosítjuk a vaníliaaromával, majd belekeverjük a porcukrot is.
A zselatinlapokat kinyomkodjuk, majd egy kis hőálló tálba rakjuk és pár másodpercre bedobjuk a mikróba. Folyamatos keverés mellett a mascarponéhoz csorgatjuk a felolvadt zselatin, majd fellazítjuk a tejszínhabbal.
Az összeállításhoz, hogy szebb legyen a torta oldala, levágunk pár mm-t a piskóta széléről, és egy wax- vagy sütőpapírral bevonjuk a tortaforma belső szélét. Belerakjuk a piskótát, majd erre a behűtött karamellt (nem baj, ha nem tartja meg teljesen a formáját, egy késsel szépen el lehet kenni a tetejét). Erre rásimítjuk a mousse-réteget, elkenjük egyenesre a tetejét, majd egy éjszakára a hűtőbe rakjuk. Másnap a félrerakott karamellt kicsit felmelegítjük, a torta tetejére csorgatjuk kör alakban, és megszórjuk kevés durvára vágott dióval.
- Elkészítési idő: 1 óra
- Sütési idő: 25-30 perc
- Hűtési idő: 1 éjszaka
Ha tetszett a sós karamellás répatorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!