Hozzávalók
A tésztához
- 4 db tojásfehérje
- 80 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 140 g darált mandula
A krémhez
- 4 db tojássárgája
- 60 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)
- 100 ml habtejszín
- 140 g szoba-hőmérsékletű vaj
A díszítéshez
- 50 g szeletelt mandula
Svéd mandulatorta
Hozzávalók
A tésztához
- 4 db tojásfehérje
- 80 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 140 g darált mandula
A krémhez
- 4 db tojássárgája
- 60 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)
- 100 ml habtejszín
- 140 g szoba-hőmérsékletű vaj
A díszítéshez
- 50 g szeletelt mandula
A svéd mandulatorta tésztájának elkészítéséhez első lépésben a tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd amikor fehéredik, hozzáadjuk a cukrot is, és kemény, de nem túl törős habot verünk belőle. Két-három lépésben beleforgatjuk a sót és a darált mandulát, majd 2 db 18 cm-es átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát. (Süthetjük egy adagban is, egy formában, de úgy picit nehézkesebb lesz keresztben elvágni a tésztát). 175 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük a tésztákat.
Amíg sülnek a tortalapok, elkészítjük a krémet. A tojássárgájákat elkeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejszínnel, majd folyamatos keverés mellett, közepes lángon besűrítjük, mintha sűrű pudingot készítenénk. Egy folpackkal beborítjuk, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Majd egy tálban kikeverjük a vajat, és ehhez adagoljuk 2-3 lépésben a krémet.
A szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk, hogy épp csak egy kis színt kapjon. Az egyik tésztalapot megkenjük a krém kicsivel több, mint felével. Rárakjuk a másik tésztalapot, majd a maradék krémmel befedjük a süti tetejét és az oldalát is. A szeletelt mandulával beborítjuk a sütit, és 2-3 órára a hűtőbe rakjuk, de ennek a sütinek is jól áll az egy éjszaka hűtőben pihentetés.
- Elkészítési idő: 1,5 óra
- Sütési idő: 30-35 perc
- Pihentetési idő: 2-3 óra vagy 1 éjszaka
Ha tetszett a svéd mandulatorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!