Hirdetés

Szilvás lepény

Hozzávalók

2
db 25x25 cm-es vagy 20x30 cm-es tepsihez
+

A tésztához

30 g friss élesztő
550 ml tej
120 g cukor
1 kg liszt
1 csipet só
150 g vaj + 1 ek a forma kikenéséhez
1 db tojás + 1 db a pite lekenéséhez

A szilvához

600 g magozott szilva
60 g cukor
1 ½ tk fahéj
1 csomag vaníliás cukor

A tálaláshoz

2 ek sűrű szilvalekvár
3 - 4 ek víz
2 ek porcukor
1 mk fahéj
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Szilvás lepény

Imádom a kelt tésztákat. És mivel itt a szilvaszezon, adta magát, hogy készítsek valamilyen kelt tésztát, amiből nem hiányozhat a szilva sem. Nálam ez a süti az egész nap rájárós kategória. :)
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

2
db 25x25 cm-es vagy 20x30 cm-es tepsihez
+

A tésztához

30 g friss élesztő
550 ml tej
120 g cukor
1 kg liszt
1 csipet só
150 g vaj + 1 ek a forma kikenéséhez
1 db tojás + 1 db a pite lekenéséhez

A szilvához

600 g magozott szilva
60 g cukor
1 ½ tk fahéj
1 csomag vaníliás cukor

A tálaláshoz

2 ek sűrű szilvalekvár
3 - 4 ek víz
2 ek porcukor
1 mk fahéj
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A szilvás lepényhez az élesztőt a langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, a vajat, a tojást, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztős tejet is. Géppel vagy kézzel bedagasztjuk a tésztát. A tészta akkor jó, amikor teljesen elválik az edény falától. Konyharuhával lefedjük, és langyos helyen 50-60 percig kelesztjük.

A szilvát kimagozzuk, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot, majd összekeverjük, és félretesszük, míg kel a tészta.

Ha megkelt a tészta, elfelezzük, és a sütőformát kikenjük vajjal. Pont akkorára nyújtjuk a lepényt, amekkora a sütőformánk, és kézzel belenyomkodjuk. A tetejére helyezzük a felezett szilvákat, amiket kissé belenyomkodunk a tésztába. Enyhén felvert tojással lekenjük a tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

A lekvárt kikeverjük a vízzel, és a megsült pite tetejét alaposan lekenjük vele. Szeletelés előtt hagyjuk kicsit kihűlni a lepényt, így nem fog kiszáradni olyan gyorsan. Megszórjuk a tetejét fahéjas porcukorral, és tálcára szedjük a szeleteket.

Szilvás lepény
Szilvás lepény

Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Kelesztési idő: 60 perc
Sütési idő: 30 perc
Összesen: 120 perc

Ha tetszett a szilvás lepény receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Még több lepény:

Cseresznyés lepény

Ezerrétegű húsos lepény

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?