Hozzávalók
A tésztához
- 300 ml tej
- 25 g élesztő
- 90 g cukor
- 600 g liszt
- 10 g vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 100 g vaj
A töltelékhez
- 300 g túró
- 3 ek tejföl
- 60 g mazsola
- 80 g cukor
- 10 g vaníliás cukor
- 1 ek búzadara
- 1 db tojás
- 1 db citrom reszelt héja
A tetejére
- 1 db tojás
Túrós bukta
Hozzávalók
A tésztához
- 300 ml tej
- 25 g élesztő
- 90 g cukor
- 600 g liszt
- 10 g vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 100 g vaj
A töltelékhez
- 300 g túró
- 3 ek tejföl
- 60 g mazsola
- 80 g cukor
- 10 g vaníliás cukor
- 1 ek búzadara
- 1 db tojás
- 1 db citrom reszelt héja
A tetejére
- 1 db tojás
A tésztához az élesztőt belemorzsoljuk a langyosra melegített tejbe, és rakunk bele 1 teáskanál cukrot. Amíg pihen/felfut az élesztő, egy üstbe mérjük a lisztet, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojást és a tojássárgáját. Ha felfutott az élesztő, a lisztes részhez öntjük, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor már homogénebb, beledolgozzuk az olvasztott vajat is, és simára dagasztjuk a tésztánkat. Letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük.
A töltelék hozzávalóit egy nagy tálban alaposan összekeverjük. A tésztát a pihentetés után kissé átgyúrjuk, és kb. 4-5 mm vastagra nyújtjuk. 16 db (kb. 8 x 10 cm-es) téglalapot vágunk ki belőle, mindegyik alsó részére rakunk 1-1 evőkanálnyi tölteléket, és feltekerjük őket. Egymás mellé rakosgatjuk az enyhén kivajazott és lisztezett tepsibe, és letakarva 20-25 percig kelesztjük. Mikor megkeltek a bukták, lekenjük őket lazán felvert tojással, és 175 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket (kb. 40 perc). Ha nagyon barnulna a teteje, a sütés utolsó ⅔-ában rárakhatunk egy alufóliát a sütire, nehogy megégjen.
Ha tetszett a túrós bukta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!