Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Túrós derelye

Hozzávalók

15 - 16
darabhoz
+

A tésztához

800 g burgonya
80 g vaj
200 g liszt
1 db tojás

A túrótöltelékhez

450 g túró
2 db tojássárgája
12 g vaníliás cukor
60 g porcukor
2 ek búzadara
1 ek tejföl

A morzsához

30 g vaj
100 g zsemlemorzsa
40 g porcukor

A tésztaszélek összetapasztásához

1 db tojásfehérje
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Túrós derelye

A régi nagy klasszikus derelyét senki sem tudja elfelejteni. Puha, burgonyás tészta, édes morzsa, és szuper finom töltelék, amivel kb. mindenkit le lehet venni a lábáról. Megtölthetitek éppenséggel szilvalekvárral is, de szerintem a vaníliás, krémes túrótöltelék a nyerő!
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

15 - 16
darabhoz
+

A tésztához

800 g burgonya
80 g vaj
200 g liszt
1 db tojás

A túrótöltelékhez

450 g túró
2 db tojássárgája
12 g vaníliás cukor
60 g porcukor
2 ek búzadara
1 ek tejföl

A morzsához

30 g vaj
100 g zsemlemorzsa
40 g porcukor

A tésztaszélek összetapasztásához

1 db tojásfehérje
Bevásárlólistához adom

A tésztához a burgonyát kisebb kockákra vágjuk és forró, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd még melegen, egy nagy tálban összetörjük a vajjal együtt, és megvárjuk amíg kihűl. Ezután hozzákeverjük a lisztet és a tojást is, ha pedig nagyon ragadna a tészta még mehet hozzá egy kevés liszt. Letakarjuk és egy órát pihentetjük a tésztát.

Közben a túrótöltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 4 mm-es vastagságúra nyújtjuk, és az egyik felére 15-16 kis halmot rakunk a túrótöltelékből (amennyi kijön) úgy, hogy, a halmocskák között 2-3 cm-es helyet hagyjuk minden irányba.

A töltelékek közti helyet átkenjük a tojásfehérjével, majd a  tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékekre és a tojásfehérjés résznél lenyomkodjuk, hogy összetapadjanak. Derelyevágóval a elnyomkodott részek mentén rombusz alakúra vágjuk a töltelékek körül a tésztát. Bő, forró, enyhén sós vízbe dobunk egyszerre maximum 4-5 derelyét és miután feljöttek a víz felszínére még 2-3 percig főzzük őket. Közben egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, rászórjuk a porcukrot és a zsemlemorzsát és kevergetve megpirítjuk, majd ebbe hempergetjük a kifőtt derelyéket.

Ha tetszett a túrós derelye receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások